Továbbtanulás Japánban

A külföldi továbbtanulás gondolata kapcsán a legtöbben rögtön nyugat-Európára és Észak-Amerikára asszociálnak. De miért is ne lehetne az úticél Magyarországtól keletre? Mondjuk Japánba. A pontosságáról, izgalmas kultúrájáról és történelméről híres ország, kiemelkedően magas színvonalú felsőoktatási intézményekkel rendelkezik, így kalandvágyóknak tökéletes választás lehet. Persze a felkészülés nem egyszerű, ebben próbálunk most segítséget nyújtani.

Japán felsőoktatása

A hatalmas technológiai fejlődés, amely Japánban az elmúlt évtizedekben történt, nem jöhetett volna létre kiváló színvonalú oktatási rendszer nélkül, megtámogatva ezt világelső technológiai háttérrel.

A japán felsőoktatási rendszerben többségében a magyarhoz hasonló bolognai rendszerű egyetemek működnek (Ba/Bsc, Ma/Msc és Phd szintű képzések), de más jellegű, alacsonyabb szintű végzettséget adó intézmények is megtalálhatóak az országban. Mi elsősorban az egyetemi képzésekre koncentrálunk. Az alapképzés a legtöbb szakon 4 évig tart, a mesterképzések általában 2 évesek. Nagyon sok képzésen van teljesen angol nyelvű alapképzés. A tanév a japán nyelvű szakoknál áprilisban kezdődik, de az angol nyelvű képzések szeptemberben indulnak.

Különlegesség, hogy sok szakon lehet úgynevezett dual-degree-t végezni, ami azt jelenti, hogy a 4 éves alapképzésből a diák 2 évet Japánban tanul, 2 évet pedig az Egyesült Államokban vagy Ausztráliában, de a japán tandíjon. 

Az oktatási rendszerük a jelenléti oktatásra épül, a diákok nagyon sok időt töltenek az egyetemen. Az órák nagyobb része klasszikus előadás, kevesebb projekt jellegű foglalkozás van, de ez szakonként és egyetemenként változik. Az órákról késni tilos, a japán kultúrában ezt nem tolerálják. A nemzetközi diákok számára a legnagyobb kihívás a kultúrsokk, az új kultúrába való beilleszkedés szokott lenni. 

Felvételi és jelentkezés

A felvételi rendszer nem központosított, minden egyetemre egyedi jelentkezést kell benyújtani. Ennek megfelelően a jelentkezési feltételek és határidők is egyetemenként különbözőek, de általában legkésőbb 6 hónappal a képzés megkezdése előtt kell leadni a jelentkezést. A folyamat nagyon összetett, és elsősorban azokat a diákokat keresik akik kitűnő, vagy közel kitűnő középiskolai jegyekkel és érettségivel rendelkeznek. 

A jelentkezéshez az alábbiakra lehet szükség egyetemtől és szaktól függően:

  • jelentkezési lap
  • pénzügyi háttér (fedezet) igazolása
  • középiskolai jegyek és érettségi eredmény
  • motivációs levél
  • ajánlólevél
  • nemzetközi nyelvvizsga (pl.: IELTS)
  • felvételi vizsga (néhány helyen SAT-vel kiváltható)

Tandíj, ösztöndíjak és megélhetés

A tandíjak egyetemenként és szakonként változnak, de általában 6.800-15.000 USD-nek megfelelő összegbe kerül egy tanév, ami megfizethetőbb mint az amerikai vagy angliai képzések. További jó hír, hogy nagyon sok ösztöndíj lehetőség van, nem ritka a 100%-os ösztöndíj sem. Ezeket elsősorban tanulmányi alapon ítélik oda a jelentkezőknek, ezért Japánt elsősorban azoknak a diákoknak ajánljuk akik kitűnő, vagy közel kitűnő bizonyítvánnyal rendelkeznek.

A megélhetésre átlagosan havonta 800-1200 USD-vel érdemes számolni, de a  költségek nagyban függnek attól, hogy melyik városba megy a diák és milyen módon tudja megoldani a szállást. Szerencsére a legtöbb egyetem tud kollégiumi férőhelyet biztosítani.


A fentiekből egyértelműen látszik, hogy a japán (és általában a külföldi) egyetemekre nem lehet elég korán elkezdeni készülni. A szükséges igazolások beszerzése mellett a nyelvtudás és a 21. századi készségek fejlesztése kiemelten fontos, ha nem csak bekerülni szeretnél a neves egyetemekre, de bent is szeretnél maradni.
Az Engame Akadémia képzései 2010 óta több száz magyar diáknak segítettek a pályaorientációban és önismeretben és álmaik egyetemére való bekerülésben. Középiskolásoknak szóló angol nyelvű programjainkon a pályaválasztás, készségfejleszés mellett segítünk megtalálni a neked való képzést, egyetemet, és a konkrét jelentkezési folyamat során is melletted állunk.
Egész tanéves, angol nyelvű oktatási programmal és 4 napos rövid képzésekkel, segítjük 9-12. osztályos diákjainkat
  • önmaguk megismerésében, érdeklődési területeik feltérképezésében és a hozzájuk leginkább illő szakterület megtalálásában
  • 21. századi személyes és akadémiai, gyakorlati képességek fejlesztésében
  • a hétköznapi és a szakmai életben használható, magabiztos angoltudás elsajátításában
  • a továbbtanulási döntés meghozásában és a (külföldi) egyetemi felvételi minden szakaszában
Várunk szeretettel következő nyílt napunkon, ahol bővebben is tájékozódhatsz a programról!

Hasonló cikkek

Ilyen érzés megnyerni a Startup Challenge-et

Véget ért a 2024-es középiskolásoknak szóló nívós ötletversenyünk, ahol ezúttal egy jogi dokumentumelemző és összefoglaló alkalmazás ötlete vitte el a pálmát. A harmadik alkalommal megrendezett megmérettetés döntőjébe ezúttal tizenkét nagyon jól kidolgozott, valós problémákra megoldást nyújtó elképzelés jutott be.

Tovább olvasom »