Út álmaid egyetemére

Jelenleg több mint 16 000 magyar diák tanul külföldi felsőoktatási intézményekben Nyugat-Európában és a tengerentúlon, az elmúlt évek tapasztalatai alapján a számuk továbbra is nőni fog. Ahhoz, hogy bekerülj egy jó külföldi egyetem képzésére és meg is tudd állni a helyed, időben elkezdett, tudatos felkészülésre van szükség.

Külföldi továbbtanulás

Az Engame Akadémia végzőseinek többsége külföldön folytatja tanulmányait, sokszor olyan szakokon, amelyeket itthoni alapszakon nem érhetőek el (pl űrmérnöki alapszak), vagy a több tudományterületet összefogó, ún interdiszciplináris szakok (pl Politika, Pszichológia, Jog és Közgazdaságtan alapszak). Az angol nyelvű képzés is sokszor vonzó a fiatalok számára.

Ha már Benned is felmerült a külföldi továbbtanulás gondolata, elsőként mérlegelned kell, hol és miért szeretnél továbbtanulni – és hogy a jelenlegi céljaidhoz és a lehetőségeidhez képest valóban ez-e a jó út.

Nemcsak a jegyek alapján dől el

Fontos, hogy időben megismerkedj az opcióiddal, hiszen a követelmények teljesen eltérőek lehetnek az itthoni felvételi elvárásoktól és folyamattól. Az oktatási rendszerek és módszerek, valamint a képzések fókusza és felépítése nem csak országonként rendkívül változóak, hanem az egyes egyetemek és szakok között is lényeges különbségek lehetnek.
Nyugat-Európa, USA, Kanada és több skandináv ország egyetemei nemcsak az érettségi jegyeket veszik figyelembe a felvételi döntésnél, hanem személyes motivációdat, a terület megértését, akár lehetséges karrierutak feltérképezését és megértését is elvárják tőled. Az egyetemek sokszor kontextuálisan, vagyis az összes információt egybevetve döntenek a felvételiről.

A felvételi bizottság számára érdekes kezdeményezőkészséged, egyéni eredményeid, tanulási- és szociális készségeid, tehetségterületeid, iskolán kívüli tevékenységeid is.
Az egyetemeken a tanulás mellett fontos a közösségi, diákélet. Az órákon sokszor kapnak csoportos feladatot, projektet is a tanulók. Emiatt fontos, hogy a leendő diák be tudjon illeszkedni a többiek közé.

Mindezek elbírálásához sokszor motivációs levélben, önéletrajzban, interjúban kell bemutatnod magad, amikből angol nyelvű írás- és beszédkészséged, kifejezőkészséged is kiderül. Az angol nyelvű alapszakokon a legtöbb esetben magas fokú nyelvismeretet, erős középfokú (B2) vagy felsőfokú (C1) nemzetközi nyelvvizsgát is kérnek, bár van olyan egyetem, amely elfogadja az angol nyelvi érettségit is.

Ahhoz, hogy sikeresen felkészülhess a külföldi felvételi és egyetemi élet kihívásaira, kritikus, hogy időben elkezdd készségeid és nyelvtudásod fejlesztését, valamint jelentkezési profilod tudatos építését.

Fentiek miatt érdemes időt hagyni az egyetemek és szakok programjainak megértésére, a jelentkező önfejlesztésére, önismeretére, és mindezek bemutatására. A sikeresen felvételiző diákok a jelentkezési határidő előtt minimum másfél évvel elkezdik a felkészülést.

Milyen eszközökkel, programelemekkel támogatjuk a felkészülést?

A külföldi továbbtanulásról az Engame minden évfolyamában beszélünk, és eltérő fókusszal és intenzitással készülünk.

9-10. évfolyam (Freshman, Freshmore, Sophomore)

A 9-10. évfolyamon az interdiszciplináris foglalkozások, céglátogatások során a tudományterületek átfogó ismeretén, pályaorientáción, a diákok profilépítésén dolgozunk. Az angol nyelvű foglalkozásokon a diákok észrevétlenül tanulják meg igényesen kifejezni magukat írásban, szóban, prezentációban. A projekt- és csapatmunka során a külföldi egyetemek által kedvelt munkastílust sajátítják el, megtanulnak érvelni, kulturáltan vitázni.

11. évfolyam (Junior)

A 11. évfolyamon angol nyelvű szemináriumokon ismertetjük meg a diákokkal a tudományterületek legfontosabb kérdéseit, paradigmáit, munkamódszereit, karrierútjait, ezzel továbblendítve a pályaorientációt. Az év második felében kezdődik a külföldi továbbtanulási programunk, amely során ismertetőket tartunk többtucat ország felsőoktatásáról, tandíjáról, jelentkezési feltételeiről. Ekkor felmérjük a diákok erősségeit, esetleges hiányosságait, és segítünk ezek fejlesztésén. A hét hónapos Study Abroad program első fele két konkrét célország kiválasztásával, egyéni tanácsadással végződik augusztusban.

12. évfolyam (Senior)

A Study Abroad program második fele a 12. évfolyam szeptemberében folytatódik. Ekkor mentorálás veszi kezdetét, amely az érettségi előtti áprilisig végigkíséri a diákot. Ezalatt két célország teljes felvételi eljárásán, majd a praktikus feladatok elvégzésén (érettségi eredmények hivatalos beküldése, szálláskeresés, vízum, ösztöndíjak) vezetjük végig őket.

Munkamódszerünk

Az Engame Akadémia elfogulatlan, egyetemfüggetlen tanácsadást végez. Ez azt jelenti, hogy nem fogadunk el egyetemektől sem díjazást, sem utólagos “sikerdíjat”. Így megmarad az a szabadságunk, hogy az adott család pénztárcájához, az adott diák igényeinek, érdeklődésének, reális esélyeinek megfelelő szakokat és egyetemeket ajánljunk. Ebben képzett és tapasztalt mentoraink egyéni támogatása, és egy nemzetközi továbbtanulási tanácsadó szoftver és adatbázis segíti a diákokat.

Itt is tanulnak diákjaink

Szívesen olvasnál a témában?