“Itt olyan mentorokat kaptam, akik segítettek megvilágítani az utat álmaim munkájához”

Mit tehet egy diák, ha úgy érzi, nem elég számára a középiskolai oktatás? Hol tehet szert a számára fontos készségekre, önismeretre és kapcsolatokra? Ismerjétek meg Csillag Virág végzős gimnazista inspiráló történetét, aki a legjobb úton halad a sikeres felnőttkor felé!

Mesélj magadról! Milyen suliba jártál, és mit csinálsz a szabadidődben?

Egy II. Kerületi gimnáiumba jártam, történelem és matematika fakultációs csoportba. Mivel a középiskolában nem tudtam kiteljesedni tanulmányi szempontból, és nem találtam meg magam a közösségi életben ezért csatlakoztam az Engame akadémiához. Az itt szerzett barátaimmal minden héten legalább egyszer van lehetőségem összefutni a kedvenc diákklubbunk találkozóin, ezért mindig szentelek szabadidőt ezekre az eseményekre. Ha van egy szabad hétvégém akkor szeretek elmenni túrázni az Országos Kéktúra útvonalán. 

Gyerekkorodban mi szerettél volna lenni, milyen foglalkozások tetszettek?

Sok ismeretterjesztő csatornát néztem kicsiként, kedvenc sorozataim asztrofizikáról, kozmológiáról és őslényekről szóltak. Imádtam az ősmaradványokat, kész gyűjteményem volt kövületekből és sokat olvastam róluk a kisgyermekeknek szánt könyvekben. Valószínűleg innen jött az ötlet hogy vagy Paleontológus vagy Asztrofizikus szerettem volna lenni, ha nagy leszek.

Hogyan változtak azóta a terveid?

Mielőtt faktot kellett választanom 10. év végén, olvastam egy roppant jó regényt egy rendőr szemszögéből és nagyon megtetszett ez a foglalkozáskör, főleg a kriminológia. Így, jogi egyetemre készülve felvettem a történelem fakultációt a matematika mellett, ha később visszatérnék gyerekkori álmaimhoz. 

Mióta vagy Engame-es diák? Hogy látod, miben fejlődtél azóta?

Mikor 11. év közepén csatlakoztam az Engame Akadémiához, kaptam egy mentort, aki segített megtalálni az utat álmaim munkájának eléréséhez. A folyamat során volt lehetőségem találkozni egy kriminológus végzettségű ügyvéddel, aki rávilágított, hogy az kriminológia szak nem feltétlenül úgy néz ki, mint ahogy én azt elképzeltem. Emellett arra is rájöttem, hogyha én külföldön szeretnék jogot tanulni, akkor sok esetben az adott nyelven, a helyi jogot kellett volna megtanulnom. Mivel nem szerettem volna egy országban ragadni, ezért át kellett gondolnom alaposan, hogy milyen irányba szeretnék továbbtanulni. Egy-két hét alatt elvetettem a jogi karriert és elkezdtem szórakozni az ötlettel, hogy mi lenne, ha inkább egy matematikai alapú szakot választanék. Az utolsó évemben végül két alkalmazott matematika, egy ekonometria és egy biztonsági tanulmányok szakra jelentkeztem. Ezek közül a legutóbbit a senior évi mentorom ajánlotta a figyelmembe, mikor elmeséltem neki a pályaorientációs történetemet. 

Mik voltak a legnagyobb kihívások illetve a legjobb élményeid az Engame-es évek során?

 A legnehezebb dologgal az első pár hétben szembesültem, ami az idővonalak összeszervezése volt. Eleinte úgy éreztem, túl sok dologra jelentkeztem, viszont miután megszoktam az új rendszert, ha láttam hogy aznap van Engames programom örültem, hogy elmehetek, ebben közrejátszott az is, hogy megtaláltam a társaságom. Persze a jövőmről szóló döntéseket is nehéznek találtam, mint például, hogy melyik országba menjek továbbtanulni, melyik kurzust válasszam, melyik illik hozzám. Szerencsére ebben a folyamatban ott voltak mellettem a segítőkész mentoraim. 

A legjobb dolgok az Engame-es évek során mind visszavezethetők a csodálatos társasághoz, amit itt találtam. Miattuk imádtam menni programokra, amit az Engame szervezett, mint pl.: céglátogatások, diákklubbok és persze kedvenceim, az ünnepi események mint a karácsony, farsang, ottalvós buli, piknik, húsvét. Egyik ilyen program megszervezésében részt is vettem, ez volt a Casino night. 

Mi tetszett a legjobban az Engame Akadémia nyújtotta lehetőségek közül?

A kedvencem egy vita gyorstalpaló készségfejlesztő óra volt, ami igazán kívül esett a komfortzónámon,  de pár óra alatt rengeteget fejlődtem benne. 

Emellett a két kedvenc diákklubbom a Társasjáték klub és az Előre Gondolkozók közössége, mindkettőben alkalmam volt csodás barátokra szert tenni, talán azért is szerettem annyira bejárni ezekre a talákákra. Az  utóbbi klub vitái alapján naprakész tudtam maradni a politikával kapcsolatban, a társasasozós esték révén pedig ki tudtam kapcsolódni. 

Volt olyan céglátogatás, vagy „Meet the expert” alkalom, ami maradandó élmény volt számodra?

Imádtam a Semilab-es céglátogatást. A prezentációjuk,  ami elmagyarázta, hogy fejleszt high-technológiai műszereket a Semilab, érthető volt annak ellenére hogy ez egy komplikált téma, emellett a szakértő idegenvezetők nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, és körbenézhettünk a tágas gyártelepük területén, minden munkafolyamatot megtekintve. Ezek után pedig mikroszkóppal mikrochipeket vizsgálhattunk meg, ami nagyon érdekes volt.

Milyen egyetemi ajánlatokat kaptál a képzés végére? Melyiket fogadtad el, és miért?

Hollandiában négy szakra jelentkeztem és mindegyikre kaptam ajánlatot. Végül a három matematika alapú szakot elvetve a Biztonsági Tanulmányok szakot választottam, ez a szak közel áll a régi, jogi beállítottságú elképzeléseimhez. Kitűnik a többi szak közül, mivel tanulmányim helyszíne a gyönyörű Hága lesz, a város, ami székhelye a Nemzetközi Bíróságnak is. A brossúrát áttanulmányozva nagyon tetszik amit az elkövetkező 3 évben fogok tanulni. 

Mik a későbbi karrier terveid? 

Még nem tudom hol szeretnék elhelyezkedni, esetleg végezzek-e mesterképzést, de ahogy mentorom mondaná “we’ll cross that bridge when we get to it”, mondjuk el tudom magam képzelni nemzetbiztonságban dolgozni. Majd meglátjuk.


Képzéseinken diákjaink segítséget kapnak a tudatos pályaválasztásban, a tanulmányaikat és karrierjüket támogató készségek fejlesztésében, a magabiztos angoltudás elsajátításában, majd pedig álmaik egyetemére való bekerülésben – akár itthon, akár külföldön. Felkeltettük az érdeklődésed? Látogass el nyílt napunkra és ismerd meg középiskolásokat támogató, alternatív oktatási programunkat.

Hasonló cikkek