Tudatos pályaválasztás önismereten és orientáción keresztül

A pályaválasztás életünk egyik legmeghatározóbb döntése, ezért kiemelten fontos, hogy elegendő időt és figyelmet szenteljünk neki.

Indulj felfedező útra!

Engame Akadémián számodra is lehetőség nyílik felfedező útra indulni, hogy mélyebben megérthesd mind a külső, mind pedig a belső világ változásait és dinamikáját. Minél távolabb merészkedsz ezen az úton, annál könnyebb lesz rátalálnod azokra az egyetemekre és szakirányokra, amelyek a legjobban illeszkednek képességeidhez, tudásodhoz és lehetőségeidhez, legyen szó hazai vagy nemzetközi horizontokról.

Vállaljuk, hogy segítünk megtalálni a képességeidhez, a tudásodhoz és a lehetőségeidhez leginkább illő egyetemet és szakirányt!

Hogyan tudunk segíteni ebben?

Önismeret

Saját érdeklődési területeid, erősségeid, fejlesztendőid és értékeid szélesebb körű megismerésére nyílik lehetőséged. Próbára teheted magad, hogy felfedezd, mely tevékenységekben érzed magad a legjobban, és melyek motiválnak igazán. A mentorokkal, vagy külső szakértőkkel folytatott beszélgetéseken és céglátogatásokon átgondolhatod, hogyan éreznéd magad egy adott pályán, és hogy az továbbra is összhangban van-e céljaiddal és értékeiddel. Ezáltal a folyamat során egyre világosabb képet kaphatsz arról, hogy melyik irányba érdemes elindulnod a pályaválasztásod során.

Kutatás és információgyűjtés

Lehetőséged lesz olyan pályák és szakmák tanulmányozására, amelyek leginkább felkeltik az érdeklődésedet. Ezáltal megszerezheted a kulcsfontosságú információkat a foglalkozásokról, az elvárásokról, a karrierlehetőségekről és a kihívásokról. Elmélyülhetsz és kutathatsz azokban a témákban, amelyek az érdeklődésed középpontjában állnak.

Tapasztalatszerzés

Valóságos tapasztalatokat szerezhetsz különböző pályákról és szakmákról, akár job shadowing, céglátogatások, szakmai gyakorlat vagy önkéntes tevékenység révén is. Ez a gyakorlati megközelítés segít megismerni a munkakörnyezetet és az elvárásokat a valós életben. Az ilyen tapasztalatok révén valós képet alkothatsz arról, hogy melyik terület illik hozzád leginkább, és hogyan működik a gyakorlatban az, amit olvastál vagy az iskolapadban tanultál.

Tanácsadás és mentorálás

Beszélgethetsz olyan szakemberekkel, akik már a választott pályán tevékenykednek. Tapasztalataik alapján értékes információkhoz és tanácsokhoz juthatsz, amelyek kiemelkedően segíthetnek a döntéshozatal folyamatában. Emellett az egyéni és csoportos mentorálás során lehetőséged nyílik a jövőképed tisztázására, és meghatározhatod a tanulmányi és karrier céljaidat. Az ilyen mentorálások során reflektálhatsz arra, hogy hogyan képzeled el a jövődet, és milyen lépéseket tennél meg ezek eléréséhez, miközben mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szükséges eszközöket a rendelkezésedre bocsássuk.

Profil építés

Áttekintjük veled a különböző egyetemek legfőbb felvételi szempontjait, és megmutatjuk, hogyan tudod ezeket a kritériumokat kielégíteni a tanulói profilod építésével. Ennek egyik kiemelkedő része a kötelező iskolai foglalkozásokon túl mindaz, amit a szabadidőben csinálsz. Az önkéntes és hobbi tevékenységek meghatározó szerepet játszanak abban, hogy ráébredj, mely területeken érzed magad igazán kényelmesen, és miben vagy kiemelkedően tehetséges.

Közösség- és kapcsolatépítés

Az Engame közösség tagjaként olyan inspiráló környezetben fejlődhetsz, melyben az elmúlt évek alatt nemcsak életre szóló barátságok szövődtek, de hosszútávú, sikeres szakmai kapcsolatok is kialakultak. A közös projektekben való együttműködés, a versenyekre és diákkonferenciákra való felkészülés, valamint a diákklubbok vezetése mind olyan lehetőségek amelyek révén betekintést nyerhetsz abba, hogy milyen érzés összehangoltan és együtt dolgozni egy közös cél érdekében.

Pályaválasztás alapjai

Az eredményes pályaválasztás alapjai a mélyreható önismereten és hatékony pályaorientáción nyugszanak. Szükség van arra, hogy elmélyülj a legfontosabb önismereti és érdeklődési körödet érintő kérdésekben, de ismerned kell a környezetedben és a világban zajló folyamatokat is.

Ehhez pedig időre van szükség!

A pályaválasztás folyamata jóval túlmutat azon, hogy csak a középiskola utolsó évében kezdj el tájékozódni és felfedezni képességeidet és érdeklődési területeidet. A későbbi sikeres döntésekhez elengedhetetlen, hogy már korábban megismerd önmagad és a hozzád illő terüleket, valamint az elérhető lehetőségeket.

Vélemények

Kíváncsi vagy, hogyan segítünk a pályaválasztásban? Gyere el nyílt napunkra!