Továbbtanulás Írországban

Írország várhatóan a Brexit utáni évek egyik nagy nyertese lehet. Mivel továbbra is EU-s tagállam, jó opció lehet azoknak, akik angol nyelven szeretnének tanulni megfizethető áron, emellett fontos számukra az angol anyanyelvű környezet és a külföldiekre nyitott kultúra.

Továbbtanulás Írországban: az ír felsőoktatás jellemzői, képzések:

Az ír felsőoktatás nyelve az angol, így rengeteg különböző képzés közül lehet választani. A felsőoktatásukat az angolszász modell jellemzi. 

Az egyetemeket három nagy kategóriába lehet sorolni: A 7 nagyobb állami egyetemen sok különböző szak közül lehet választani.  A műszaki szakokat általában a műszaki egyetemeken és főiskolákon oktatják, míg néhány speciális szakot jellemzően magán egyetemeken lehet tanulni (pl.: művészeti képzések). A leghíresebb egyetemek Dublinban vannak, (Trinity College of Dublin, University College of Dublin) de Corkban, Galwayban, Limerickben és Maynoothban is találhatsz nagyon jó képzéseket.

Tandíj és ösztöndíj lehetőségek:

Írországban az Európai unióból érkező diákok tandíjmentesen tanulhatnak, de az államnak évente 3000 Eur összegű hozzájárulási díjat kell fizetni, illetve az egyetem évente kb 100 Eur illetéket szokott kérni a hallgatóktól. 

Azoknak akik a szocioökonómiai státuszuk alapján jogosultak rá, az ír állam biztosít nem visszafizetendő támogatást, az úgynevezett Student Universal Supportot (SUSI), ami a 3000 Eurós hozzájárulási díjon túl havi költőpénzt is nyújt a diákoknak. Mivel a magyar átlagjövedelem jelentősen alacsonyabb az írnél, a legtöbb magyar diák jogosult a támogatásra. Az állami támogatáson kívül több egyetem is biztosít ösztöndíj lehetőséget a diákoknak.

Jelentkezés és felvételi:

Írország felvételi rendszere centralizált, a https://www.cao.ie/ oldalon lehet benyújtani a jelentkezést. Az első határidő általában januárban van, a 2022/2023-as tanévben a jelentkezés díja ekkor 30 Euro, februárban már 45 Euro. Emiatt érdemes az első határidőig jelentkezni. Egy jelentkezési időszakban maximum 10 képzésre lehet jelentkezni.

A brit és holland egyetemekkel ellentétben Írországban nem kell motivációs levelet írni. A felvételi rendszerük inkább a magyarhoz hasonlító pontrendszer alapú. Alapkövetelmény a nemzetközi angol nyelvvizsga (Pl.: IELTS, TOEFL), és 5 tárgyból tett érettségi. Szakonként változik, hogy hány emelt szintű érettségit kérnek, általában 2-3 az elvárás. Az érettségi eredmények hiteles angol nyelvű fordítását utólag kell feltölteni, ezek alapján történik a pontszámítás. Az orvosi szakokon felvételi interjú is része a folyamatnak.

Eredményhirdetésre viszonylag későn, a nyár közepe-vége felé kerül sor. Az eredményhirdetés több körben történik. Lehet, hogy az első körben csak a harmadik helyre rangsorolt képzére kap ajánlatot a felvételiző, de ha azt nem fogadja el, a második körben új rangsor készül, és akár az első helyen kiválasztott egyetemtől is kaphat ajánlatot. Emiatt is nagyon fontos a megfelelő ajánlatkezelés és az erre kidolgozott egyéni terv.

Lakhatás és megélhetés:

A fent említett 3000 Eurón kívül jelentős kiadás a lakhatás, átlagosan havi 800-900 Euróval érdemes számolni, az étkezés kb. 150-300 Euróba kerül egy hónapban. Dublinban ennél magasabbak is lehetnek a költségek, a vidéki városok megfizethetőbbek.
A szállás kiválasztásakor érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy onnan milyen módon lehet megközelíteni az egyetemet, mert a tömegközlekedés a magyar árak többszöröse Írországban. 

Diákmunka vállalására van lehetőség, maximum heti 20 órában a tanév során, nyáron akár 40 órában is. A heti 20 órás fizetés jó kiegészítése lehet az ösztöndíjnak, de teljes megélhetést általában nem fedezi.


A fentiekből egyértelműen látszik, hogy az ír (és általában a külföldi) egyetemekre való felvételire nem lehet elég korán elkezdeni készülni. A szükséges igazolások beszerzése mellett a nyelvtudás és a 21. századi készségek fejlesztése kiemelten fontos, ha szeretnél bekerülni a top egyetemek valamelyikére.

Az Engame Akadémia képzései 2010 óta több száz magyar diáknak segítettek önmaguk megismerésében és fejlesztésében, és álmaik egyetemére való bekerülésben. Középiskolásoknak szóló angol nyelvű programjainkon a készségfejleszés mellett segítünk megtalálni a neked való képzést, egyetemet, és a konkrét jelentkezési folyamat során is melletted állunk.

Egész tanéves, angol nyelvű oktatási programmal és 4 napos rövid képzésekkel, segítjük 9-12. osztályos diákjainkat

  • önmaguk megismerésében, érdeklődési területeik feltérképezésében és a hozzájuk leginkább illő szakterület megtalálásában
  • 21. századi személyes és akadémiai, gyakorlati képességek fejlesztésében
  • a hétköznapi és a szakmai életben használható, magabiztos angoltudás elsajátításában
  • a továbbtanulási döntés meghozásában és a (külföldi) egyetemi felvételi minden szakaszában

Várunk szeretettel következő nyílt napunkon, ahol bővebben is tájékozódhatsz a programról!

Hasonló cikkek

Ilyen érzés megnyerni a Startup Challenge-et

Véget ért a 2024-es középiskolásoknak szóló nívós ötletversenyünk, ahol ezúttal egy jogi dokumentumelemző és összefoglaló alkalmazás ötlete vitte el a pálmát. A harmadik alkalommal megrendezett megmérettetés döntőjébe ezúttal tizenkét nagyon jól kidolgozott, valós problémákra megoldást nyújtó elképzelés jutott be.

Tovább olvasom »