Továbbtanulás az Egyesült Királyságban Brexit után – ezt kell tudnod

Oxford és Cambridge juthat sokak eszébe először amikor az angol felsőoktatás kerül szóba, de a két legendás intézményen kívül rengeteg kiváló egyetem található a szigetországban. Az Egyesült Királyság hosszú éveken át volt a legnépszerűbb továbbtanulási úticél a magyar diákok körében, hiszen anyanyelvi környezetben, kiváló oktatási rendszerben lehet tanulni. Azonban a Brexit hatására jelentősen nehezebbé vált az ottani továbbtanulás a magyar diákok számára. De nem lehetetlen!

Frissítve: 2022.11.18.


Továbbtanulás az Egyesült Királyságban: a brit felsőoktatás jellemzői

Az Egyesült Királyság egyetemei közül 26 szerepel a  világ top 200 egyetemének listáján, nagyon magas színvonalú az oktatási rendszer. A körülbelül 160 egyetem nagy része állami intézmény, de van néhány magánegyetem is. A tudományos fókusz mellett nagy hangsúlyt fektetnek az önálló, logikus gondolkodásra, vitázásra, emelett erős kapcsolat van az egyetemek és a munkaerőpiac között, ami elősegíti a végzett diákok munkavállalását. A képzések tekintetében nagyon nagy a választék, kb. 50.000 alapszak indul minden évben. Az alapképzés 3 év, (Skóciában 4 év,) a mesterképzés egy.

A tanév a magyar rendszertől eltérően három részből (trimeszterből) áll. A kötelező és választható modulokból egyéni érdeklődés alapján tudod felépíteni a képzési programod aminek összeállításban egy tutor is segít. A számonkérés a legtöbb esetben trimeszter végi vagy év végi vizsgákon történik.

Az egyetemek között sok campus egyetem van, ahol egy helyen található meg az összes egyetemi épület (előadótermek, könyvtár, kollégiumok, kutatólaborok, szórakozóhelyek stb.). Campus egyetemen tanulni egészen más közösségi élmény mint egy nagyvárosban, ezt is érdemes figyelembe venni a választáskor.

Tandíj és ösztöndíjak

A Brexit óta a magyar diákokra is a nemzetközi tandíjak vonatkoznak. ennek összege 10.000 és 30.000 GBP között mozog, Oxford, Cambridge és az orvosi képzések tandíja még ennél is magasabb. Néhány egyetem egyfajta ösztöndíjként automatikusan garantálja a korábbi 9,250 GBP tandíjat, de sok magyar családnak sajnos ez is kifizethetetlen.

A legnagyobb nehézséget a Brexit óta az jelenti, hogy a korábban elérhető kedvező diákhitelt sem tudják már igénybe venni a magyar diákok, emiatt csak azok tudnak kint tanulni akik tudják vállalni a teljes képzési díj kifizetését vagy teljes ösztöndíjat nyernek el. 

Néhány egyetem biztosít tanulmányi és szociális ösztöndíjat, ezek viszont a legtöbb esetben nem fedeznek minden költséget. Sok magyar diáknak a Brexit óta a magyar STIPI ösztöndíjjal sikerült finanszíroznia a tanulmányait, ezért ha brit egyetemekre jelentkezel mindenképp érdemes keresgélni az egyetemektől független ösztöndíjlehetőségek között is.

Felvételi követelmények és jelentkezés:

A jelentkezés a UCAS központi rendszerén keresztül történik, ahol egy jelentkezési ciklusban 5 szakra lehet beadni a jelentkezést. 

A jelentkezés legfontosabb eleme a personal statement vagyis a motivációs levél, amiben be kell mutatnod hogy miért az adott szakon szeretnél tanulni, és az eddigi eredményeid hogyan támasztják alá a választásodat. A motivációs levél mellé egy tanári ajánlást is csatolni kell.

Nehézséget okozhat, hogy az 5 szakra összesen egy motivációs levelet és egy  tanári ajánlást lehet beadni, tehát ezeket úgy kell megírni, hogy minden megjelölt szakhoz megfelelőek legyenek akkor is, ha különböző szakokra jelentkezel. 

A fentieken felül nyilatkozni kell arról, hogy a melyik tárgyakból, milyen szinten fogsz érettségizni és várhatóan milyen lesz az eredmény. Fontos pontos becslést adni az eredményről, mert ez alapján küld az egyetem feltételes felvételi ajánlatot. Ha nem sikerül ennek megfelelően az érettségi, elveszik az egyetemi hely. 

Néhány szakon további követelmények is lehetnek, portfolio leadása vagy interjú is része lehet a felvételi folyamatnak. 

A jelentkezési határidő a legtöbb képzésen január 15., de néhány kiemelt képzésen (pl.: Oxford, Cambridge, orvosi szakok) október 15-ig kell leadni a teljes jelentkezési anyagot. Az intézmények a tavasz folyamán küldik meg a feltételes ajánlatokat, ami azt jelenti, hogy ha felvételiző teljesíti az előzetesen vállalt érettségi eredményt, akkor felvételt nyer az intézménybe.

A felvételi folyamathoz még nem szükséges nyelvvizsga, de sikeres felvételi esetén be kell küldeni a megfelelő nyelvtudást igazoló dokumentumokat. A legtöbb esetben két évnél nem régebbi nemzetközi nyelvvizsgát kérnek, melynek pontos típusáról az egyetemek honlapján lehet tájékozódni. A leggyakrabban elfogadott vizsgák az IELTS, a TOEFL és a CAE.

Lakhatás és megélhetés

Átlagosan 800-1300 GBP havi összeggel érdemes számolni a szállásra és megélhetésre, de London és más nagyobb városok még ennél is drágábbak lehetnek. 2022-ben a diákvízum 353 Font, a társadalombiztosítás pedig évente 470 Fontba kerül. Jó hír, hogy a diákok is vállalhatnak munkát, ennek maximuma hetente 20 óra. Ezzel általában a havi költségek több mint fele fedezhető, de ösztöndíjra vagy családi támogatásra a legtöbb esetben így is szükség van.

***

A fentiekből egyértelműen látszik, hogy a brit (és általában a külföldi) egyetemekre való felvételire nem lehet elég korán elkezdeni készülni. A minden szakra megfelelő, jól megírt motivációs levélhez és esetleges interjúhoz a megalapozott pályaorientáció, a nyelvtudás és a 21. századi készségek fejlesztése kiemelten fontos. 


Az Engame Akadémia képzései 2010 óta több száz magyar diáknak segítettek önmaguk megismerésében és fejlesztésében, és álmaik egyetemére való bekerülésben. Középiskolásoknak szóló angol nyelvű programjainkon a készségfejleszés mellett segítünk megtalálni a neked való képzést, egyetemet, és a konkrét jelentkezési folyamat során is végig melletted állunk.
Egész tanéves, angol nyelvű oktatási programmal és 4 napos rövid képzésekkel, segítjük 9-12. osztályos diákjainkat
  • önmaguk megismerésében, érdeklődési területeik feltérképezésében és a hozzájuk leginkább illő szakterület megtalálásában
  • 21. századi személyes és akadémiai, gyakorlati képességek fejlesztésében
  • a hétköznapi és a szakmai életben használható, magabiztos angoltudás elsajátításában
  • a továbbtanulási döntés meghozásában és a (külföldi) egyetemi felvételi minden szakaszában
Várunk szeretettel következő nyílt napunkon, ahol bővebben is tájékozódhatsz a programról!
Ingyenes E-könyveink különböző témákban, (pl.: külföldi továbbtanulás)

Hasonló cikkek

Ilyen érzés megnyerni a Startup Challenge-et

Véget ért a 2024-es középiskolásoknak szóló nívós ötletversenyünk, ahol ezúttal egy jogi dokumentumelemző és összefoglaló alkalmazás ötlete vitte el a pálmát. A harmadik alkalommal megrendezett megmérettetés döntőjébe ezúttal tizenkét nagyon jól kidolgozott, valós problémákra megoldást nyújtó elképzelés jutott be.

Tovább olvasom »