Amit a németországi továbbtanulásról tudnod kell

Külföldi továbbtanulás szempontjából Németország a magyar diákok egyik legkedveltebb úti célja. A Brexit hatására ismét megnőtt az érdeklődés a Német egyetemek iránt. A földrajzi közelség, és a hosszútávú stabil munkalehetőségek miatt kiváló választás lehet azoknak akik jól beszélnek németül.

Frissítve: 2022.11.18.

Továbbtanulás Németországban: a német felsőoktatás jellemzői

A német felsőoktatási rendszer nemzetközi szinten is jó hírnévnek örvend. Közel 400 felsőoktatási intézmény található az országban, ahol elsősorban német nyelvű alapképzéseket kínálnak, de néhány szak angolul is elérhető. 

Az intézmények három típusra oszlanak és más-más fókuszú képzést nyújtanak a diákoknak.

 1. Az egyetemeken (Universität) alapvetően elméletorientált oktatás folyik, az alap- és mesterképzéseken túl doktorálni és habilitálni is lehet. Egyetemeken elsősorban természettudományi, mérnöki, bölcsészettudományi, jogtudományi, gazdaságtudományi, társadalomtudományi, tanári, orvostudományi és teológiai tanulmányokat folytathatnak a hallgatók.
 2. A főiskolák (Fachhochschule) inkább a gyakorlati oktatásra helyezik a hangsúlyt és a szakmai élet konkrét kihívásaira koncentrálnak, általában szakmai gyakorlattal kombinálva. Főként műszaki, gazdasági, számítástechnikai, formatervezési, szociális, pedagógiai és természettudományi képzéseket indítanak.
 3. A művészeti intézmények, melyeket gyakran akadémiáknak neveznek, alapvetően az egyetemekkel egyenrangúak, doktori fokozatot is nyújtanak a múvészeti területeken.

Tanulhatsz nyüzsgő nagyvárosban, idilli kisvárosban, modern suliban vagy patinás, évszázados hagyományokkal rendelkező intézményben, kisebb és átlátható közösségben vagy nemzetközi forgatag közepén, a paletta tehát mindenféle szempontból nagyon színes, mindenki találhat számára vonzó közeget a továbbtanuláshoz.

Felvételi követelmények

A németországi alapszakokra történő felvételi az érettségi eredményeket kell igazolni. Legalább egy emelt szintű érettségi szükséges a kötelező tárgyak közül, de az orvosi, fogorvosi, állatorvosi és gyógyszerész szakokon két emelt szintű érettségit várnak el a jelentkezésnél. 

Azt, hogy az adott szakhoz mely érettségi tárgy(ak)at kérik emelt szinten, minden felsőoktatási intézmény maga dönti el, de az egyes területekre jellemző elvárások a következők:

 • Gazdaságtudományok: matematika 
 • Társadalom-, jog- és bölcsészettudományok: idegennyelv 
 • Természettudományi és mérnöki szakok: természettudományos tárgy vagy matematika
 • Orvosi, fogorvosi és gyógyszerész szakok: biológia és fizika vagy kémia 
 • Állatorvosi szak: biológia és kémia

Választott kurzustól függően egy felvételi teszt sikeres teljesítése és/vagy egy felvételi interjún való részvétel is szükséges lehet. Egyes alapszintű szakok emelett kérhetnek önéletrajzot vagy portfoliót is, mesterszintű felvételiken pedig jellemző elvárás az interjún való részvétel.  Helyenként olyan is előfordul, hogy egy több hónapos szakmai gyakorlat is előfeltétele a sikeres felvételinek.

Nyelvtudás

Intézménytől függ, hogy az egyes szakokhoz milyen nyelvtudást írnak elő, erről minden esetben az adott intézmény honlapján érdemes tájékozódni.

Német nyelvű képzések esetén leggyakrabban elfogadott nyelvvizsgák:

 • Test Deutsch als Fremdsprache (TestDaF),  
 • Telc Deutsch C1 Hochschule, 
 • Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang (DSH)
 • Goethe Intézet néhány nyelvvizsgája

Angol nyelvtudás igazolása

Angol nyelvű vagy nemzetközi szakokon a német mellett kérhetik az angol nyelvismeret igazolását is, például IELTS, TOEFL vagy CAE nyelvvizsgával.

Gyakori, hogy az egyetemek külön nyelvi és szakmai felkészítő programokat, nyelvtanfolyamokat indítanak a külföldről érkező diákok számára, és sok helyen szerveznek nyári egyetemeket is. Ezeket a lehetőségeket érdemes kihasználni, hogy élesben fejleszd a nyelvtudásod és első kézből szerezz tapasztalatokat a német felsőoktatásról. 

Jelentkezés menete

Németországban nincs központosítva a jelentkezés, emiatt a választott szaktól függően a jelentkezésnek 3 módja lehet:

 1. Közvetlenül az egyetemnél az általuk biztosított rendszerben.
 2. Az https://www.uni-assist.de/ központi rendszeren keresztül. Ez a felvi.hu-hoz hasonló rendszer, körülbelül az egyetemek felére lehet ezen a rendszeren keresztül jelentkezni. Ha minden általad választott egyetem tagja az uni-assist-nak, csak egy jelentkezést kell leadni.
 3. Gyógyszerész, orvosi, fogorvosi és állatorvosi szakokra jelentkezők a www.hochschulstart.de oldalon adhatják le a jelentkezésüket. Ezeken a szakokon központilag határozzák meg a felvehető hallgatók számát, emiatt nehezebb bekerülni ezekre a képzésekre. 

Figyelj rá, hogy az igazolások hivatalosan hitelesített másolata mellett hivatalosan hitelesített fordításokra is szükséged lesz!

Költségek

Az állami egyetemeken az első alapképzés ingyenes, és vannak tandíjmentes mesterképzések is. Több mesterképzésen viszont van tandíj, ami akár több ezer eurós költséget jelenthet. A magánegyetemek díjai ennél is magasabbak, van, ahol 20 000 euró is lehet az éves tandíj. Az állami egyetemeken is kell fix költséggel számolni, ez az úgynevezett Semesterbeitrag, melynek összege 250-350 EUR szemeszterenként. Ez az összeg fedezi az adminisztrációs költségeket és diákigazolványt és a kulturális és sportlétesítmények használatát.

Átlagosan 800-1000 EUR havi költséggel érdemes számolni a megélhetésre. A megélhetési költség nagyban függ a szállástól, illetve attól, hogy nagyvárosban vagy kisebb egyetemvárosban van az egyetem.

A hallgatók maximum heti 20 órában vállalhatnak diákmunkát, illetve vannak magyar diákok számára elérhető ösztöndíjak is: www.deutschlandstipendium.de 

Hasonló cikkek

Ilyen érzés megnyerni a Startup Challenge-et

Véget ért a 2024-es középiskolásoknak szóló nívós ötletversenyünk, ahol ezúttal egy jogi dokumentumelemző és összefoglaló alkalmazás ötlete vitte el a pálmát. A harmadik alkalommal megrendezett megmérettetés döntőjébe ezúttal tizenkét nagyon jól kidolgozott, valós problémákra megoldást nyújtó elképzelés jutott be.

Tovább olvasom »