Továbbtanulás Franciaországban

Franciaország sokakban főként nyári emlékeket, ínycsiklandó ételeket, esetleg a riviérát idézheti fel. Ezért talán sokan inkább turisztikai célnak tekintik, mintsem lehetséges továbbtanulási célnak. Pedig Európa egyik kulturális központjaként sokat tud nyújtani nemcsak a turisták, de az érkező diákok számára is, ráadásul, más, népszerű országokhoz képest megfizethető opció, az állami egyetemek tandíját ugyanis az állam fedezi.

A francia felsőoktatás jellemzői

Franciaországban négyféle felsőoktatási intézménytípussal találkozhatunk;

  1. A klasszikus értelemben vett egyetemek, ahol alap-, mester-, illetve doktori képzést lehet teljesíteni. A képzés nyelve jellemzően francia.
  2. Egyedi intézménytípus a Grande École, amely egyfajta szakirányú egyetemnek tekinthető. Itt egyes tudományterületeken, például mérnöki, építészeti, üzleti, tudományos vagy a közpolitika területén kínálnak szakmai képzést. A Grandes École-okon meglehetősen szelektíven folyik a felvételi. A középiskola után ugyanis egy 2-3 éves előkészítő programot kell elvégezni, és csak utána lehet felvételi vizsgát tenni. A tandíjak magasabbak, mint a klasszikus egyetemeken, de sok esetben angolul zajlik a tanítás, ami a többi intézménytípusra kevésbé jellemző.
  3. A harmadik csoportba azok az állami illetve magán felsőoktatási intézmények tartoznak, amelyek olyan speciális ágazatokban kínálnak képzést, mint az orvostudomány, kommunikáció, újságírás, divat és formatervezés, esetleg az agronómia vagy a politológia. Ezek az intézmények diplomákat és bizonyítványokat adnak ki – de fontos leszögezni, hogy ezeket az állam nem minden esetben ismeri el. Az itteni tanulmányok általában két-öt évig tartanak.
  4. Végül, de nem utolsósorban, Franciaországban közel 50 állami művészeti és formatervezői iskola működik. A művészeti, formatervezési és kommunikációs képzés két lépcsőben, három vagy öt év alatt folyik, és a sikeres befejezés után nemzeti diplomát adnak. Ezekhez kapcsolódik még az Écoles Nationales Supérieures d’Architecture, azaz az “ENSA” hálózata, amely 20 nemzeti építészeti iskolát foglal magába.

A világ legjobb egyetemeinek toplistáján hattal Franciaország büszkélkedhet; ezek közé tartozik a rangos Sorbonne Egyetem, a PSL Research University és az École Polytechnique is.

Az egyetemeken elsősorban franciául folyik az oktatás, de ha nagyon keresünk, találunk angol nyelvű programokat is – főleg ha hajlandóak vagyunk értük kicsivel többet fizetni. (De egyes állami egyetemeken is elérhetőek, alacsonyabb számban, angol képzések.) Közel 370.000 külföldi diák tartózkodik Franciaországban, és ez a szám minden évben egyre csak nő, így még véletlenül sem kell attól tartani, hogy csak franciákkal leszünk körülvéve. Magyarországról évente kb 300 diák kezdi meg tanulmányait valamilyen francia egyetemen. 

Az oktatás elsősorban előadásokon és prezentációkon alapszik, inkább elméleti, mint gyakorlati, így kevesebb az egyéni- és/vagy csoportmunka. Van azonban lehetőség kifejezetten gyakorlati képzésekre is, főleg a speciálisabb intézménytípusok esetében, a művészeti és építészeti egyetemeken.

A tandíj

A tandíj nagyobb részét az állam finanszírozza, így csak egy kisebb, 180-600 eurós regisztrációs díj fizetendő évenként.  A magánintézmények esetében ez az összeg jelentősebb, a tandíjak évente 3000 eurótól egészen 10000 euróig is terjedhetnek. 

A jelentkezés és felvételi menete

Január és március között folyik a képzések kiválasztása, márciustól áprilisig kell a jelentkezést megerősíteni és hitelesíteni. A jelentkezés központilag történik a https://www.parcoursup.fr oldalon keresztül. Elsősorban az érettségit veszik alapul a felvételinél; ehhez tartozik egy francia nyelvvizsga (TCF, DELF, DALF) a francia képzések esetében, vagy egy angol (IELTS, TOEFL vagy CAE) az angol képzéseknél.

Egyetemtől függően szükségesek lehetnek még további vizsgák vagy dokumentumok, amikről az intézmények oldalán érdemes érdeklődni – ugyanis mindenhol változóak a pontos elvárások, követelmények. Egyes esetekben akár felvételi interjúra is sor kerülhet.

Lakhatás és megélhetés

A megélhetésre várostól függően 800-1800 euróval érdemes havonta számolni a várostól függően. Lakhatási lehetőségek közé tartoznak az állam által támogatott kollégiumok (ezek havi 250-600 euró között mozognak) vagy magán diákszállók. Érdemes a felvételi értesítést követően korán, amint csak lehet, megfizethető szállás után kutatni.

Diákmunkára van lehetőség, hetente akár 24 óra is vállalható. A nemzetközi diákok számára körülbelül 7,61 euró a részmunkaidős állások minimális nettó órabére, így egész jó adag zsebpénzre lehet szert tenni.


A fentiekből egyértelműen látszik, hogy a francia (és általában a külföldi) egyetemekre nem lehet elég korán elkezdeni készülni. A szükséges igazolások beszerzése mellett a nyelvtudás és a 21. századi készségek fejlesztése kiemelten fontos, ha nem csak bekerülni szeretnél a neves egyetemekre, de bent is szeretnél maradni.
Az Engame Akadémia képzései 2010 óta több száz magyar diáknak segítettek a pályaorientációban és önismeretben és álmaik egyetemére való bekerülésben. Középiskolásoknak szóló angol nyelvű programjainkon a pályaválasztás, készségfejleszés mellett segítünk megtalálni a neked való képzést, egyetemet, és a konkrét jelentkezési folyamat során is melletted állunk.
Egész tanéves, angol nyelvű oktatási programmal és 4 napos rövid képzésekkel, segítjük 9-12. osztályos diákjainkat
  • önmaguk megismerésében, érdeklődési területeik feltérképezésében és a hozzájuk leginkább illő szakterület megtalálásában
  • 21. századi személyes és akadémiai, gyakorlati képességek fejlesztésében
  • a hétköznapi és a szakmai életben használható, magabiztos angoltudás elsajátításában
  • a továbbtanulási döntés meghozásában és a (külföldi) egyetemi felvételi minden szakaszában
Várunk szeretettel következő nyílt napunkon, ahol bővebben is tájékozódhatsz a programról!

Hasonló cikkek