Mit csinál egy újságíró? Field Trip a 444.hu hírportálnál

Rendszeresen szervezett Field Trip-jeink, azaz cég- és szervezetlátogatásaink alatt a diákok betekintést nyerhetnek különböző foglalkozások mindennapjaiba: körbejárjuk az munkahelyet, megismerjük az szervezet működését, egységeit és az ott dolgozókat is. 

A Field Trip egyedülalló lehetőség, hogy a diákok feltehessék kérdéseiket, és személyes élmények alapján dönthessék el, tetszik-e nekik az adott terület, és el tudják-e képzelni magukat ezen a pályán. Ez hatalmas segítség a pályaválasztáshoz, ami az egyik legfontosabb eleme alternatív oktatási programunknak.

2019 utolsó Field Trip-je alkalmával a 444.hu szerkesztőségébe látogattunk el.

A Field Trip a szokásos körbevezetéssel kezdődött: a diákok izgatottan nézelődtek a számítógépeken szorgosan író újságírókkal teli lakásirodában. Urfi Péter, a 444.hu újságírója megmutatta, hogy hol dolgoznak a fejlesztők, videósok, újságírok és hol ül az úgynevezett „ügyeletes”. A helyszínnel való megismerkedés után a diákokkal elhelyezkedtünk a tárgyalóban, és megkezdődött a hírportál működésének és az újságírás szakmájának részletesebb megismerése.

A beszélgetés alatt gyorsan kiderült, mennyire változatos, és sok területet lefedő szakma az újságírás. A cikkírás folyamata mindössze 30 perctől akár több hónapig is tarthat témájától és mélységétől függően. 

Megtudtuk, hogy a korábban említett ‘ügyelet’ az aktuális hírekről való folyamatos közvetítést takarja, amit a 444.hu szerkesztőségében minden nap egy kijelölt műsorvezető újságíró vezet. A műsorvezető feladata, hogy fél óránként közzétegyen egy rövid cikket az éppen aktuális hírrel kapcsolatban. Ez rizikós feladat, hiszen az idő hiányában néha nehéz az újságírónak minden részletet tisztáznia.

Ezzel szemben sok cikk mögött rengeteg munka van – van, hogy az újságírók akár hónapokon át dolgoznak egy-egy cikken. Bizonyos cikkek megírásához alapos kutatómunka, személyes elbeszélgetések és interjúk szükségeltetnek, hogy az új információval szolgáljon és a témáról átfogó, valós képet alkothasson.

A Field Trip-en természetesen lehetőség nyílt a diákok kérdéseinek megvitatására is. Sok kérdés hangzott el a cég működésével, valamint az újságírói szakmával és az odavezető úttal kapcsolatban is.

Felmerült többek között a hírportál finanszírozásának kérdése, függetlenségének fenntartása, valamint az is, hogy milyen jogi következményekkel járhat egy, a hírportál ellen indított per.

Az újságíráshoz vezető útról is érdeklődtek a diákok: mit érdemes tanulni, hogyan tudhatjuk meg, hogy jók vagyunk-e ebben, és hogy mi alapján vesznek fel valakit egy újságírói, vagy fotóriporteri pozícióra. 

Az újságírás és a pályaválasztás kérdésével kapcsolatban Urfi Pétert, a 444.hu újságíróját kérdeztük.

Milyen témákban írsz, mi iránt érdeklődsz?

Sokáig a Magyar Narancs című hetilapnál voltam kulturális szerkesztő, de két éve a 444 újságírója vagyok, és mint ilyen, mindennel is foglalkozom. Kül- és belpolitikával többet a kelleténél, de remélem, ez az arány javulni fog.

Miért lettél újságíró? Mit tanultál, és milyen tapasztalatokkal jutottál el idáig?

Nem terveztem tudatosan újságírói karriert. Hivatalosan könyvkritikákat kezdtem el írni, mint magyar és portugál szakos egyetemista. Az akkori szerkesztőm javasolta, hogy inkább újságíró legyek, ne irodalmár.

Jelenleg a 444.hu újságírója vagy. Milyen egy ilyen hírportálnál dolgozni, hogy néz ki egy napod?

Általában a gép előtt ülök napi 8 órát, és nagyon boldog vagyok, amikor kimozdulhatok a négy fal közül riportokat készíteni. Lehet, hogy ennyi alapján ez nem lesz meggyőző, de szerintem ez egy nagyon jó meló.

Mi teszi élvezetessé számodra ezt a foglalkozást? 

Röviden: a szabadság. Azzal foglalkozom, amivel szeretnék, és azt írhatom, amit gondolok.

Mit gondolsz, kinek való az újságírás? Mit ajánlanál azoknak a diákoknak, akik hasonló karrier úton gondolkodnak?

Rövid ideig szinte bárkinek érdemes kipróbálni, mert sokat megtudhatsz így a világról és gyakran nyílnak új utak a legkülönbözőbb egyéb szakmák felé. Hosszútávon csak azoknak ajánlom, akiknek ez egy idő után a szenvedélyévé válik.

A Field Trip-en az újságírás iránt érdeklődő diákoknak Urfi Péter azt javasolta, hogy érdemes lehet egy őket foglalkoztató, speciális tudást adó képzésen továbbtanulni, amit később aztán jól tudnak kombinálni – ilyen lehet például a szociológia, a jog vagy a pszichológia, de természetesen más szakok is szóba jöhetnek. Az újságíró meglátása szerint a szakmában rendkívül értékes, ha valaki egy adott területről már mélyebb tudással rendelkezik. Ez nagy előnyt jelent a szakmában, míg az írást később is meg lehet tanulni.

Te is szívesen részt vennél hasonló programokon? Ha úgy érzed, neked is jól jönne egy kis segítség a pályaválasztásban, és szívesen fejlődnél egy inspiráló, támogató diákközösség tagjaként, akkor gyere el nyílt napunkra, és nézd meg, neked való-e az Engame!

Hasonló cikkek