Mire elég 4 év egy középiskolás gyerek életében?

A pályaorientáció és a középiskolai felvételi mind a diákok, mind a szülők számára hatalmas megerőltetés. Kezdődik az iskolaválasztás körüli feladatokkal, a nyílt napokkal, a felvételi előkészítővel. Ha mindezen túl vagy, akkor jön a legnagyobb akadály, a felvételi. Amikor a gyermeked sikeresen átment mindezen, bekerült a vágyott középiskolába, jogosan gondolhatod úgy, hogy hátradőlhetsz, mert a nehezén már túl vagytok.

Egy pillanat alatt telik el a következő három év, és azon kapod magad, hogy jön az egyetemválasztás, a felvételi és kezdődik az egész elölről. 

Előfordulhat, hogy a középiskolás évek kihasználatlanul maradnak, a pályaválasztás esetleges, kapkodós és nehéz lesz. Pedig lehet ez másként is. Ebben a cikkben arra keressük a választ, hogy miért fontos megfelelően kihasználnod a gyermeked középiskolás éveit és hogyan teheted ezt jól.

Kezdjük az elején – mi történik a kamaszokkal a középiskolás évek alatt?

A gyermek kamasz lett. Ezt szülőként a mindennapokban megélheted úgy, hogy a gyermeked viselkedése megváltozott, nehezen értesz vele szót, szívesen van egyedül, becsukja magára az ajtót és sokkal zárkózottabb lett, mint korábban. Kamasz gyermek szülőjének lenni nem könnyű. Talán elviselhetőbbnek tűnnek a mindennapok, ha megérted, milyen fontos változások mennek végbe a gyermeked életében a középiskolás évek alatt.

Vekerdy Tamás “Kamaszkor” című könyvében az alábbiakat olvashatjuk erről az időszakról:

„A kamaszkort szokták a második születés korának is nevezni. Akkor, az első születéskor egy elkülönült kis test szakadt ki az anya testéből, és jött a világra – most egy elkülönülő személyiség szakad ki a család érzelmi burkából, hogy a világgal és önmagával egyedül is szembenézzen.”

Olyan feladatokkal és problémákkal kell szembenéznie a gyermekeknek, amikkel korábban nem találkoztak:

  • Megjelenik az önállósodásra való törekvés

A gyermek az absztrakt gondolkodás megjelenésével kialakítja a saját értékrendjét, ami esetenként eltérhet a szülői mintától. Nem a te gyermekedként, hanem önálló individuumként kezdi definiálni önmagát

  • Egyedül néz szembe a konfliktusokkal

Olyan helyzetekben találja magát, ami eddig számára ismeretlen volt, és a megoldásokat egyedül próbálja megtalálni. Gondolj csak bele például, ilyenkor találkozik az első szerelemmel, az első csalódással. 

  • Megváltozik az idegrendszer

Kamaszkorban számtalan új idegi kapcsolat alakul ki. A gyermek fejében hatalmas zaj keletkezik, így nem mindig tudja kiválasztani, hogy egy adott helyzetre mi lehet a legjobb válaszreakció.

  • Jelentősek a hormonális változások

A kamaszkorral járó hormonális változások az élet minden területét befolyásolják. Mondunk egy egyszerű példát, a kamaszok alvási szokásainak változása a hormonegyensúly felbomlásával van kapcsolatban, így hiába gondolod, hogy a gyermeked lusta, egész egyszerűen csak kamasz, aki a korábbiakhoz képest máshogy, másként és máskor szeretne aludni.

Ebben a minden szempontból nehéz időszakban nem csoda hát, hogy a mindennapok túlélése mellett kevés szerep jut a tudatos jövőtervezésnek.

Hogyan tudod megfelelően kihasználni a kamasz éveket?

Szinte látjuk magunk előtt, hogy legyintesz a kezeddel és azt gondolod, hogy mindegy mit csinálsz, a gyereked úgyse fog rád hallgatni. Ha egyáltalán felnéz a mobiljából és meghallja, amit mondani szeretnél neki. Pedig érdemes kicsalogatni a szobájából és támogató környezetet biztosítani már az első évtől. Elég három nagy területre fókuszálnod.

  1. Biztosíts számára inspiráló környezetet
    A kamaszok számára fontosak a barátok, a tágabb környezet. Ne feledd, most kezd teljesen leválni a szülőkről és alakítja ki saját személyiségét, értékrendjét. A környezete nagyban befolyásolja későbbi cselekedeteit, preferenciáit, prioritásait. Ha hasonló gondolkodású, inspiráló barátokkal támogatod, akkor szárnyalni fog.
  2. Lexikális tudás helyett készség és képességfejlesztés
    A lexikális tudás fontosságát nem szeretnénk elvitatni. Arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a tárgyi tudás legnagyobb részét kamaszkorban szerezzük meg. Azonban emellett fontos, hogy a gyermek készségei és képességei a jelenkor kihívásai mentén előtérbe kerüljenek. A lexikális tudás nem tudja pótolni a problémamegoldás képességét vagy a csapatmunkára való törekvést.
  3. Támogasd az érdeklődését
    A pályaorientáció, majd pályaválasztás – főleg kamaszkorban – nem könnyű feladat. A kamasz a mindennapokkal való megküzdés mellett arra a kérdésre is keresi a választ, hogy mivel szeretne foglalkozni élete hátralévő részében. Ebben pedig biztosan segítségre lesz szüksége. Nem úgy, hogy felnőttként megmondod neki a szerinted legjobb megoldást, sokkal inkább úgy, ha támogatod abban, ami érdekli őt. Jogosan teszed fel a kérdést, hogy honnan tudnád, mi érdekli éppen, hiszen semmit sem kommunikál, és ha szóba hozod a kérdést, akkor örülsz, ha nem áll fel az asztaltól… A pályaorientáció pont arra szolgál, hogy kihozzuk a kamaszokból azt, ami igazán lázba hozza. Így érdemes erre megfelelő időt és energiát szánni.

Hogy segít az Engame?

Ahogy Luke Skywalker is egy megfelelő mentorral tudott igazi Jedi lovag lenni, a középiskolás gyerekek is akkor tudják kihozni magukból a legtöbbet, ha megtalálják a saját “Yodájukat”. Ezt a szerepet tölti be az Engame. Nem csak az oktatóink széles látásmódja fogja segíteni a kamaszokat abban, hogy megtalálják azt, amiért lelkesednek. 

A Freshman évfolyam a kilencedikeseknek szól. A képzés célja, hogy a diákok tisztában legyenek saját képességeikkel, fejlődési lehetőségeikkel A Freshman fókuszában a csapatmunka fejlesztése áll az egyéni fejlődés mellett. Megmutatjuk, hogy a közös tanulás élmény is lehet egy sokszínű és biztonságos környezetben.

A Sophomore a tizedikes nebulók évfolyama. A képzés egyaránt szól az újdonságok felfedezéséről és az egyes tudományok közötti kapcsolatok átláthatóságáról. Megmutatjuk, hogy a tanulók hogyan tudják az egyes szakterületek tudományát átvezetni a gyakorlatba, azaz a szakmákba, munkakörökbe. Ez az év összefoglal, magyarázatot, komplexitást ad ami remekül fog jönni a tizedik év végén esedékes fakultatív tárgyválasztáshoz. Az ismeretek birtokában a diákok könnyebben és biztonságosan döntenek a szakirány választásáról és már az iskolában is olyan tárgyakat fognak tanulni, ami érdekli őket. 

A Junior év a már majdnem felnőtté válás évfolyama. Ennek megfelelően alakítottuk ki programunkat a tizenegyedik osztályosok számára. Cél az önállóság és az eddig megszerzett tudás magabiztos használata. Az orientáció jegyében megismerik a szakterületben rejlő lehetőségeket.

A Senior év a végzősöké. A képzés középpontjában a továbbtanulásra való felkészítés áll célzottan, személyre szabottan, egyéni mentor segítségével. Összeállításra kerülnek a külföldi felsőoktatási intézmények felvételijéhez szükséges anyagok. A diákok a képzés keretében önéletrajz írást és motivációs levél írást is elsajátítanak. 

Az Engame Akadémia legnagyobb értéke a közösség. Azt tartjuk szem előtt, hogy a diákjaink megfelelően fel tudjanak készülni a rájuk váró -akár külföldi – kihívásokra. Mentoraink elkötelezettek amellett, hogy a hozzánk bekerülő, célkereső gyermekből magabiztos, a 21. század elvárásainak megfelelő, boldog felnőtt váljon. 

 

Talán most már te is egyetértesz velünk abban, hogy a kamaszkor nagyon fontos időszak egy gyerek életében. Meghatározó a személyiségfejlődése és a felnőttkora tekintetében is.


Ha te is szeretnéd a legtöbbet kihozni a középiskolás évekből, gyere el következő nyílt napunkra, ahol bővebben is tájékozódhatsz a programról!

Hasonló cikkek