A pályaválasztás az élet első nagy döntése: Hogyan segítsük gyermekünknek? 

Lányok beszélgetnek a pályaválasztás fontosságáról.

A pályaválasztás az egyik legfontosabb és legnehezebb mérföldkő a tizenévesek életében. De hogyan hozhatnak felelős döntést ilyen fiatalon és szülőként mivel tudjuk támogatni őket? Legfrissebb cikkünkben erre keressük a választ!

“Te mi leszel, ha nagy leszel?”

Hangzik el a millió dolláros kérdés újra meg újra minden tinédzser életében. A legtöbb középiskolás azonban teljesen tanácstalan, amikor a karrierterveiről kérdezik. De honnan tudhatná a választ erre a kérdésre, mikor nem is ismeri a lehetőségeit? A legkeresettebb foglalkozások többsége 5-10 éve még nem is létezett, és mire gyermekeink a munkaerőpiacra lépnek, számos régi szakma eltűnik, amelyre szülőként biztos karrierútként tekintünk. Egy dolog viszont állandó: a szülőknek és az oktatási intézményeknek is nagy szerepe van a jó döntés meghozásában.

Mi a tudatos pályaválasztás tökéletes receptje?

„A középiskolai pályaválasztás, melyhez két fontos döntés kapcsolódik, a fakultáció választás és az egyetem/szakválasztás, minden diák és szülő rémálma. Mi, az Engame Akadémiánál viszont azt gondoljuk, hogy ez egy nagyon izgalmas folyamat, amit lehet jól is csinálni és ezt több mint kétezer, 9-12. osztályos diákunk meg is tapasztalta már az elmúlt 14 évben.”- nyilatkozta Bíró Ágota, ügyvezetőnk.

Az önismeret fontossága

A fiatalok érdeklődési területeinek, erősségeinek és fejlesztendő készségeinek széleskörű megismerése kritikus fontosságú a jövő tervezésében. Érdemes megfontolni egy olyan oktatási programot, mint az Engame Akadémia középiskolát kiegészítő alternatív képzése, ahol a diákok próbára tehetik magukat, hogy felfedezzék, milyen tevékenységekben érzik magukat legjobban, és megtalálják a saját útjukat a sikeres felnőtté váláshoz.

Tapasztalatszerzés és kutatómunka

Ez a pályaorientáció azon része, amibe bátran bele lehet vágni már egészen korán. Érdemes először az interneten kutakodni, online elérhető kurzusokat elvégezni, könyveket olvasni, podcastokat/ interjúkat hallgatni olyan témákról, amik elsőre felkeltik a gyerek érdeklődését. Ha sikerült leszűkíteni a kört, kereshetünk olyan önkéntes munkalehetőséget, ami segít konkrét tapasztalatokat szerezni a kiszemelt területeken. Ez lehetővé teszi, hogy gyermekünk megismerje a szakmát jellemző valós munkakörnyezetet, feladatokat és kihívásokat.

Egy hozzáértő külső szakértő aranyat ér

Egy jól megválasztott képzési program rendkívül sokat segíthet a fiataloknak, ahol mentorokkal és külső szakértőkkel folytatott beszélgetéseken és céglátogatásokon átgondolhatják, hogy éreznék magukat egy adott pályán, mennyire van összhangban céljaikkal és elképzeléseikkel a jövőt illetően.

“A gyerekeim a pályaválasztást illetően teljesen tanácstalanul érkeztek az Engame-be. Minél többet láttak, hallottak, olvastak, minél több építő és számukra érdekes szemináriumon vettek részt, annál inkább formálódott a továbbtanulási irányultságuk”- mondta Tímea, a program egyik volt diákjának édesanyja. 

Amit viszont fontos szülőként szem előtt tartani, hogy ne próbáljuk meg a komfortzónánk irányába terelni a gyereket, hagyjuk, hogy kikísérletezze a saját útját.

Mi segíthet még? 

A diákoknak kétféle tudásra van szükségük ahhoz, hogy a pályaorientációt valóban átgondolhassák és tudatos döntést hozhassanak. Az egyik belső tudás, önmaguk elégséges ismerete, mely lehetővé teszi, hogy tudatosan irányítsák életüket és döntéseiket. A másik tudás a külvilág ismerete, melynek segítségével felismerhetőek a különböző tendenciák. Így képesek lesznek meghatározni helyüket a folyamatosan változó társadalmi struktúrákban.

“Tudatos pályaválasztás középiskolás diákoknak” interaktív kiadványunkban ezt a két főbb területet járjuk körbe. A legfontosabb ismereteken túl számos gyakorlatot is találtok az e-könyvben, melyekkel elkezdhetitek feltérképezni erősségeiteket és lehetőségeiteket. Bízunk benne, hogy segítséget nyújt majd számotoka a megfelelő egyetemi szak kiválasztásában, és a sikeres felkészülésben!

Az Engame Akadémián pályaválasztást és továbbtanulási döntést segítő oktatási programokkal, a felnőtt korhoz elengedhetetlen készségek és az angol nyelvtudás fejlesztésével és igény szerint külföldi egyetemi felvételi felkészítéssel támogatjuk a fiatalokat abban, hogy megtalálják útjukat és elérhessék céljaikat.

Ha úgy érzed, jól jönne a segítség a pályaválasztás kérdésében, gyere el gyermekeddel következő nyílt napunkra, és nézzétek meg, hogyan tud az Engame programja támogatni titeket a sikeres döntésben!

Hasonló cikkek