Startup Challenge 2023 versenyzői szemmel – Olvasd el diákunk összefoglalóját!

Tavalyi évhez hasonlóan idén is megrendezésre került a középiskolásoknak szóló Startup Challenge az Engame Akadémia szervezésében. Az esemény helyszínét a CEU és az Engame Akadémia biztosította, ahol a fiatal vállalkozók bemutathatták saját, jobbnál jobb startup ötleteiket, melyeket egyetlen hétvége alatt dolgoztak ki.

A verseny olyan lehetőséget nyújtott, ami által a diákok első kézből szerezhettek tapasztalatot a vállalkozások világáról. Ezáltal olyan gyakorlati és elméleti készségeket sajátíthattak el és gyakorolhattak, amik a mai világ elengedhetetlen részei. A hétvége során nemcsak kidolgozhatták és előadhatták ötleteiket, hanem tapasztalt vállalkozókkal is találkozhattak és beszélgethettek a mentorálások során.

Jelentkezés és kiválasztás menete

Első körben a versenyzők egy jelentkezési űrlapot töltöttek ki, melyben számot adtak motivációjukról. Ezt követően dőlt el, hogy a 82 jelentkezőből ki az az 52, aki részt vehetett a hétvégi versenyen. Azonban a megmérettetés nemcsak a hétvégi eseményből állt, a diákoknak előtte több lehetősége is volt, hogy jobban megismerkedjenek a startupok világával különböző online workshop-ok és Field Trip-ek (céglátogatások) keretében. 

Többek között ellátogattak a Day 1 Capital-höz és a Wolt-hoz. Részt vehettek David Trayford pitch mentorálásán, valamint Biás Csongortól többet is megtudhattak egy startup felépítéséről és a business model-ről. A hétvége során több mentor is jelen volt, akik tapasztalt szakemberként folyamatosan  hasznos tanácsokkal látták el a diákokat, valamint megválaszolták a rengeteg kérdést, ami mindenkiben felmerült egy ekkora mértékű projekt alatt.

Bár a hétvégi munka irdatlan hosszúnak ígérkezett, a diákok óriási lelkesedéssel dolgoztak ötleteiken, a mentorok segítségével pedig még élvezetesebb és értékesebb lett a munkával eltöltött idő.

Az előző évi startup versenyen is részt vettem, ahol olyan értékes tapasztalatokra tettem szert, melyek majdani karrierem során sokszor a hasznomra lesznek még, melyek kétség kívül arra ösztönöztek, hogy idén is jelentkezzem. Olyan emberekkel ismerkedhettem meg, akik hasonló érdeklődési körben mozognak mint én, illetve olyan motivált csapatokkal és egyedülálló ötletekkel találkozhattam, melyek örök emlékként maradnak meg számomra. 

Nekem sokszor nehézséget okoz a nyilvános beszéd ekkora közönség előtt, és ezzel szerintem nem vagyok egyedül, viszont a csapattagjaimtól és mentoroktól kapott támogatással a végére még élveztem is (bár kicsit még mindig izgultam). Megtanulhattam egy pitch menetét, a business model elemzését, különféle kommunikációs készségeket, soft skilleket és még sok-sok más. Bizton állíthatom, hogy jövőre is szeretnék versenyezni, és mindenkinek csak ajánlani tudom. 

Saját csapatom és élmények

A csapatom a ‘Scholarly’ elnevezésű startup-on dolgozott, melynek ötletét a Magyarországon tapasztalható tanárhiány nyújtotta. Az ötlet maga egy olyan, a diákok és tanárok számára kifejlesztett applikáció, mely összeköti őket a tanulás és tanítás számos területén, különböző szinteken (pl. vizsgákra való felkészülés, portfóliók összeállítása, művészeti tárgyakban nyújtott segítség, stb) illetve hatékonyan segíti rövid idő alatt megtalálni a személyre szabott mentort, magántanárt. 

Az én csapatom is rengeteget dolgozott a hétvége során, ráadásul az eredeti ötlet rengeteget változott a hétvége alatt. Megváltoztak például az eredetileg eltervezett főbb funkciók, az eredeti applikációból egy website lett a végére, és még sok-sok más. Ahogy egyre jobban belemerültünk a részletes munkába, egyre több szempont merült fel, így néhány csapat még a projekt témáját is megváltoztatta. Akadtak olyanok is persze, akik kitartottak eredeti ötletük mellett, de a végére mindenkié összeállt és rengeteg érdekes és csodálatos projektet láthattunk.

Rendkívül  hálás vagyok csapatomnak az ötlet megvalósításáért végzett munkájáért és a lehetőségért, hogy részt vehettem ezen eseményen.

A verseny napja

A háromnapos rendezvény során a felkészülésre a vasárnap délutáni verseny tette fel a koronát. Délelőtt, még a közönség megérkezése előtt is már nagyban zajlottak az események. A  csapatok még finomíthatták ötleteiket és gyakorolhatták prezentációikat, de 10:30-ra le kellett adni a végső munkákat. 11-kor megrendezésre került a nagyon izgalmas első zsűrizés, amely során négy mentor meghallgatta a prezentációkat, és kiválasztotta azt a tízet a tizenhárom csapatból,  akik délután végül a közönség elé állhattak. Bár mindenki izgult saját és mások csapatáért, a végén mindenki ugyanolyan lelkesedéssel örült a győzteseknek.

Személy szerint nagyon izgultam a verseny napján, viszont óriási megkönnyebbüléssel és boldogsággal töltött el, amikor előadtam és tudtam, hogy a tőlünk telhető legjobbat nyújtottuk. 

Tanácsok

A Startup versenyt mindenkinek csak ajánlani tudom, még akkor is, ha nincs előre kész ötlete. 

A sok értékes mentorálás mellett felbecsülhetetlen az a tapasztalat, amit egy ilyen rendezvény során szerezhetsz. Mindenki megélheti, mivel jár egy ötlet kidolgozása – szerintem egyben egy nagyon érdekes élményt is nyújt. Számomra a legnagyobb segítséget a mentorálás mellett a csapatom és a támogató közösség adta. Olyan emberekkel körbevéve dolgozni, akik támogatják és biztatják egymást, akik segítenek az utadon, egy teljesen más élmény, mint amit eddig bármilyen versenyen megtapasztaltam. A sok-sok izgulás és egész napos munka bár nehéz volt, nagyon élveztem az egész folyamatot az elejétől a végéig. Ha csak egy tanácsom lehet, az ez:

Éld meg az élményt!

Végvári Hanna – Startup Challenge versenyző, Sophomore évfolyamos diák


Amennyiben te is szívesen részt vennél hasonló rendezvényeken, gyere el következő nyílt napunkra és tudd meg, mi mindennel foglalkoznak még az Engame Akadémia diákjai!

Hasonló cikkek