„One chip to rule them all” – interjú Pákozdi Dávid alumni diákunkkal

Pákozdi Dávid alumni diákunkat az a megtiszteltetés érte, hogy a Brain Bar egyik előadójaként a közelmúltban kialakult chipválságról beszélhetett az érdeklődő közönségnek. Előadásáról és a témához kapcsolódó szakmai tapasztalatáról kérdeztük őt.

Dávid 2017-ben végzett a Queen Mary University Economics and Finance alapszakán, majd később az Imperial College Business School-ban tanult Finance mesterképzésen. Karrierje során leginkább befektetési banki elemzéssel foglalkozott, a közelmúltban pedig a Frontier Economics gazdasági tanácsadó cégnél kezdett versenyügyi vizsgálatokkal foglalkozni.

Milyen érzés volt a Brain Bar színpadán előadást tartani, hogyan fogadott a közönség?

Nagyon jó volt! Korábban sok konferencián volt lehetőségem részt venni, de az utóbbi időben ez volt az első elő előadásom. Nagy volt az érdeklődés, pedig a téma nem volt hétköznapi: a chip-szektor.

Össze foglalod néhány mondatban az előadásod főbb üzenetét, tanulságát?

Részben néhány rövidebb távú faktor miatt alakult ki az utóbbi időben tapasztalt hiány a chipek piacán: ilyen volt a COVID-19 hatása a beszállítói láncokra, valamint a geopolitikai feszültségek. Azonban a modern chipgyártás fejlődése miatt az nagyon megdrágult, így csak kevés cég képes tartani a lépést. Az így kialakuló piaci koncentráció pedig önmagában sebezhetővé teszi a szektort.

A Frontier Economics gazdasági tanácsadó cégnél kezdtél dolgozni, erről tudnál mesélni egy kicsit? Mivel telnek a napjaid általában?

Versenyügyi vizsgálatokkal foglalkozom a tech szektorban, ami röviden annyit tesz, hogy meg kell tudnom mondani egy adott vállalati összeolvadás milyen hatással lesz a piaci versenyre, és ezáltal a fogyasztókra. A szektort övező médiafigyelem miatt ez elképesztően érdekes!

Mit tanácsolnál azoknak a középiskolásoknak, akik hozzád hasonlóan közgazdaság és tech vonalon szeretnének elhelyezkedni?

Azt amit a Brain Baron is mondtam: persze túlzok valamelyest, de ha jobban megnézi az ember akkor az utóbbi időben szinte minden nagyobb gazdasági, társadalmi és politikai változás mögött a számítástechnika áll. A kódsorok (és chipek!) befolyása az életünkre pedig várhatóan csak növekedni fog, de egészen biztosan nem csökken majd. Ezért rettentően érdekes ezzel foglalkozni.


Ha szeretnél egy támogató, inspiráló diákközösség tagja lenni, gyere el nyílt napunkra, és ismerkedj meg velünk!

Hasonló cikkek

Ilyen érzés megnyerni a Startup Challenge-et

Véget ért a 2024-es középiskolásoknak szóló nívós ötletversenyünk, ahol ezúttal egy jogi dokumentumelemző és összefoglaló alkalmazás ötlete vitte el a pálmát. A harmadik alkalommal megrendezett megmérettetés döntőjébe ezúttal tizenkét nagyon jól kidolgozott, valós problémákra megoldást nyújtó elképzelés jutott be.

Tovább olvasom »