Nemzetközi innovációs versenyen vehet részt az Engame Akadémia győztes csapata!

Diákjaink az Engame falain kívül is gyakran kamatoztatják megszerzett tudásukat, nemrég például az EIT-Climate KIC Innovációs versenyén szerezte meg az Engame csapata az első helyezést, ezáltal továbbjutva a verseny nemzetközi fordulójába. A csapat tagjai: Bogáti Gergely (Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium), Nemes Nóra (ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium), Klinger Dóra (Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium), Pusztai Rebeka Petra (Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium), és Koszpek Marcell (Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium).

A csapat tagjait kérdeztük a versenyen szerzett tapasztalataikról.

Hogy nézett ki a verseny felépítése? Mennyi időtök volt a pitch előtt?

Geri: Szerdán kora délután kezdődtek a rendezői előadások, utána ismertették velünk a feladatot. Ezután elengedtek minket, mindenki saját belátása szerint koncentrált az ötletelésre. Másnap reggeltől délelőttig vendégszakértők forogtak a csapatok között, mindenhol töltve húsz-húsz percet. Ezeket a beszélgetéseket rendkívül hasznosnak találtuk, a kapott tippek nélkül nem válhatott volna azzá a BamBox, ami verseny végére született. Az éles előadások előtt még mindenkit elengedtek, hogy elvégezhessék az utolsó simításaikat a prezentációikon, majd ismét összegyűltűnk a közös Zoom szobában, ahol mindenki előadta ötletét. Fél óra múlva eredményt hirdettek, majd elbúcsúztak tőlünk.

Meséljetek egy kicsit az első helyet érő ötletetekről, a BAMBOX-ról! Mit kell tudni róla, miben több, mint egy “sima” uzsonnásdoboz?

Dóri: A BAMBOX egy olyan ételhordó doboz, ami egy innovatív és környezetbarát ételszállítási opciót nyújt.Egyedisége egyrészt az anyagában másrészt a praktikusságában rejlik. A célunk az ételhordás környezetbarátabbá és egyszerűbbé tétele volt, ezért is választottuk elsősorban a bambuszt alapanyagként (de egyébként újrahasznosított műanyag verziót is terveztünk), ami egy könnyű, tartós, vegán és lebomló anyag. Az elrendezést úgy találtuk ki, hogy egy nagy tároló dobozon belül lennének kisebb szabadon kombinálható szekciók, hogy mindenki saját igényei szerint az általa szállított ételekre optimalizálhassa azt.

Mi volt a legnagyobb kihívás számotokra a verseny során?

Nóri: Először, azt hittem az lesz a legnehezebb, hogy témánál maradjunk és ne másról kezdjünk el beszélgetni, de ez egyáltalán nem így volt. Mindez ellenére sokáig tartott, hogy megtaláljuk a minden szempontból tökéletes ötletet. Órákon át gondolkoztunk különböző lehetőségeken, volt hogy azokat kombináltuk, továbbgondoltuk vagy gyorsan el is vetettük. Csak késő este állapodtunk meg véglegesen a Bamboxon.

Marci: Nekem a legélvezetesebb és egyben legnehezebb része is a versenynek a brainstorming volt. Rengeteg ötlet, nevetés, kommunikálás, de mégis kevés az igazán jó, használható ötlet. Az első nap tulajdonképpen energiáinkat a brainstormingra fordítottuk.

Geri: A feladatot nem tudhattuk előre, az első napon árulták csak el miről is szól ez az egész. Innentől szükségünk volt egy ötletre, mely értelmes, kivitelezhető, és eredeti volt. A Bambox nem első ötletként jött elő, egyszer félre is söpörtük. Késő este döntöttünk úgy, hogy ez a legreálisabb, és akkor kezdtünk el beszélgetni róla és kidolgozni a részleteket.

Mióta érdeklődtök a klímavédelem és az innováció iránt, mi az ami megfogott ebben a versenyfelhívásban?

Rebi: Nekem a klímavédelem és az innováció 10. osztály óta tartozik a fő érdeklődési köreim közé, akkor vettem részt először ezen a versenyen is pont azért, mert nagyon megfogott, hogy két számomra fontos témát kombinál. Kifejezetten pozitív élményként maradt meg az akkori innovációs nap, ezért amikor megláttam a felhívást az idei versenyre, azonnal megkérdeztem a többieket, lenne-e kedvük részt venni rajta. Tudtam, hogy szintén érdeklődnek a környezetvédelem iránt, és mivel ők is nagyon lelkesek voltak, idén is gazdagodhattunk egy remek élménnyel a verseny keretein belül.

Nóri: A környezetvédelem körülbelül 3 éve kezdett el érdekelni, de igazán a klímatüntetések után ástam magam bele a témába.

A csapat győzelmével együtt jár a nemzetközi fordulóban való részvételi lehetőség is. Hogyan készültök a következő megmérettetésre?

Marci: Igen, azzal, hogy az országos versenyen győzedelmeskedtünk lehetőségünk nyílt, hogy részt vegyünk egy struktúrájában hasonló nemzetközi versenyen. Nekem ez volt az első ilyen típusú(innovációs) versenyem, ezért nem igazán tudtam miként is kéne készülni a megmérettetésre. Ezzel szemben az országos versenyen való részvételünk alatt sok, hasznos tapasztalatot gyűjtöttünk, ami segítséget nyújt a felkészülésben. Már látjuk és értjük, hogy milyen szempontoknak kell megfelelni, milyen elemeket érdemes mélyebben kidolgozni és persze, hogy milyen jellegű feladat(ok)ra kell számítanunk. Ami a felkészülést illeti, igyekszünk az innovációs témakörben elmélyülni cikkek és tanulmányok olvasásával, valamint kutatómunkával.


Nem vagy még #Engamer? Vegyél részt következő nyílt napunkon, és nézd meg, mit adhat neked az Engame!

Oktatási programunk pályaválasztást és továbbtanulási döntést segítő programokkal, valamint a való élethez, felvételhez és egyetemi tanulmányokhoz elengedhetetlen készségek és nyelvtudás fejlesztésével támogatja diákjainkat, hogy megtalálják útjukat és elérhessék céljaikat.

Regisztráció nyílt napunkra >>

Hasonló cikkek