Ilyen érzés megnyerni a Startup Challenge-et

Véget ért a 2024-es középiskolásoknak szóló nívós ötletversenyünk, ahol ezúttal egy jogi dokumentumelemző és összefoglaló alkalmazás ötlete vitte el a pálmát. A harmadik alkalommal megrendezett megmérettetés döntőjébe ezúttal tizenkét nagyon jól kidolgozott, valós problémákra megoldást nyújtó elképzelés jutott be.

Tavaly egy zenei programok jegyértékesítésére szolgáló platform ötlete bizonyult a legjobbnak, az idén pedig egy jogi dokumentumok elemzését és összefoglalását megkönnyítő megoldás győzte meg leginkább a zsűrit az a Startup Hungary csapatával közösen rendezett középiskolás startup versenyünkön, amelynek döntőjében tizenkét, kizárólag diákokból álló csapat mutatta be a mentorok támogatásával létrehozott üzleti elképzelését.

„Több lefegyverző prezentációt is láttunk ma, amelyek a való életben, egy éles pitchen is megállnák a helyüket” – nyilatkozta Biás Csongor, a Startup Hungary vezérigazgatója, aki Fehér Andrással, a Day One Capital képviselőjével, valamint Hartyányi Orsolyával, a Wolt magyarországi ügyvezetőjével zsűrizte a versenyzőket. Ha a pontozás során nem is mindig, de abban mindannyian egyetértettek, hogy a Startup Challenge-hez hasonló „tehetségkutatók” növelik a fiatalok vállalkozási kedvét és nagyban hozzájárulhatnak a hazai startupper-utánpótláshoz is. De lássuk, milyen volt az esemény a nyertes csapat szemszögéből! 

Milyen érzés a 2024-es Startup Challenge nyertes csapatának lenni?

Nagyon furcsa és egyben felemelő érzés látni, hogy a 3 napos kemény munkánknak volt eredménye, és ez egy kellemes visszaigazolás is egyben, hogy valamit jól csináltunk. 🙂

Miről szól a projekt, amivel megnyertétek a versenyt?

A “Contra” névre keresztelt ötletünk alapja egy olyan mesterséges intelligencia alapú alkalmazás, ami hosszú, bonyolult jogi dokumentumokat képes röviden és érthetően összefoglalni. Elsődleges célcsoportunk a kisvállalkozások. 

Ismertétek egymást korábban a csapattársaitokkal?

Nem, most találkoztunk először, így még izgalmasabb volt az alkotási folyamat. Rengeteget dolgoztunk, nagyon keveset aludtunk, de nagyon hatékonyan tudtunk együttműködni így, hogy folyamatosan egy helyen voltunk. Igazából egymástól is sokat tanultunk, érdekes volt látni, hogy mindenkinek a karaktere, személyisége hozzátett a projekthez.

Szerintetek mivel győztétek meg a zsűrit?

Szerintünk azért nyertünk mi, mert egy valós, kritikus problémára próbáltunk megoldást találni egy olyan ötlettel, ami egyszerűen kivitelezhető, újszerű és hasznos. 

Ajánlanátok másoknak is a részvételt a versenyen?

Abszolút! 🙂 Nagyon jó kihívás volt, rengeteg inspiráló embert ismerhettünk meg mind a saját korosztályunkból, mind pedig az üzleti világból. Néhány nap alatt rengeteg hasznos élet tapasztalattal gazdagodtunk, a mentorok aktív segítsége mellett két céghez is ellátogattunk, így betekintést nyertünk olyan közismert vállalkozások működésébe is, mint a Wolt, vagy a Day One Capital. 

Mi volt a legfontosabb a felkészülésben?

Egyértelműen a mentorok adták a legnagyobb támogatást a felkészülésünkben. Jó volt, hogy úgy dolgozhattuk ki a startup ötletünket, hogy végig hozzáértő szakemberek segítettek minket. Ha elakadtunk, mindig fordulhattunk hozzájuk iránymutatásért. 

Izgultatok a színpadra lépés előtt?

Őszintén szólva volt egy kicsi lámpalázunk természetesen. “Nem gondolom, hogy beszéltem volna valaha ekkora tömeg előtt, de én azt a stratégiát használtam, hogy kiválasztottam egy embert a nézőtéren, az anyukámat, és neki mondtam el a teljes beszédem és így sokkal nyugodtabb tudtam maradni.” mondta Bitemo Artur a nyertes projekt vezetője. 

A nyertes csapat elképzelései mellett a zsűri több izgalmas projektet is díjazott, második helyezett lett a StyleSwipe, egy applikáció a kényelmes és trendi ruhatár összeállításához és megvásárlásához. A harmadik helyet és a közönségdíjat pedig a “The Artizan Food Tours” vitte el, ami egy kóstoló túrákat szervező gourmet turisztikai startup elképzelés. Ez az ötlet annyira tetszett Zwecker Bencének, a Munch egyik alapítójának, egyben a délután egyik keynote előadójának,  hogy mentori támogatást is ajánlott a csapatnak a megvalósításhoz.

————————————————————————————–

Amennyiben érdekelnek hasonló izgalmas szakmai programok és szeretnétek egy inspiráló közegben tanulni, látogassatok el nyílt napunkra és ismerjétek meg középiskolásokat támogató, alternatív oktatási programunkat.

Hasonló cikkek