A pályaválasztás az élet első nagy döntése: Hogyan segítsük gyermekünknek? 

Lányok beszélgetnek a pályaválasztás fontosságáról.

A pályaválasztás az egyik legfontosabb és legnehezebb mérföldkő a tizenévesek életében. De hogyan hozhatnak felelős döntést ilyen fiatalon és szülőként mivel tudjuk támogatni őket? Legfrissebb cikkünkben erre keressük a választ!

“Te mi leszel, ha nagy leszel?”

Hangzik el a millió dolláros kérdés újra meg újra minden tinédzser életében. A legtöbb középiskolás azonban teljesen tanácstalan, amikor a karrierterveiről kérdezik. De honnan tudhatná a választ erre a kérdésre, mikor nem is ismeri a lehetőségeit? A legkeresettebb foglalkozások többsége 5-10 éve még nem is létezett, és mire gyermekeink a munkaerőpiacra lépnek, számos régi szakma eltűnik, amelyre szülőként biztos karrierútként tekintünk. Egy dolog viszont állandó: a szülőknek és az oktatási intézményeknek is nagy szerepe van a jó döntés meghozásában.

Mi a tudatos pályaválasztás tökéletes receptje?

„A középiskolai pályaválasztás, melyhez két fontos döntés kapcsolódik, a fakultáció választás és az egyetem/szakválasztás, minden diák és szülő rémálma. Mi, az Engame Akadémiánál viszont azt gondoljuk, hogy ez egy nagyon izgalmas folyamat, amit lehet jól is csinálni és ezt több mint kétezer, 9-12. osztályos diákunk meg is tapasztalta már az elmúlt 14 évben.”- nyilatkozta Bíró Ágota, ügyvezetőnk.

Az önismeret fontossága

A fiatalok érdeklődési területeinek, erősségeinek és fejlesztendő készségeinek széleskörű megismerése kritikus fontosságú a jövő tervezésében. Érdemes megfontolni egy olyan oktatási programot, mint az Engame Akadémia középiskolát kiegészítő alternatív képzése, ahol a diákok próbára tehetik magukat, hogy felfedezzék, milyen tevékenységekben érzik magukat legjobban, és megtalálják a saját útjukat a sikeres felnőtté váláshoz.

Tapasztalatszerzés és kutatómunka

Ez a pályaorientáció azon része, amibe bátran bele lehet vágni már egészen korán. Érdemes először az interneten kutakodni, online elérhető kurzusokat elvégezni, könyveket olvasni, podcastokat/ interjúkat hallgatni olyan témákról, amik elsőre felkeltik a gyerek érdeklődését. Ha sikerült leszűkíteni a kört, kereshetünk olyan önkéntes munkalehetőséget, ami segít konkrét tapasztalatokat szerezni a kiszemelt területeken. Ez lehetővé teszi, hogy gyermekünk megismerje a szakmát jellemző valós munkakörnyezetet, feladatokat és kihívásokat.

Egy hozzáértő külső szakértő aranyat ér

Egy jól megválasztott képzési program rendkívül sokat segíthet a fiataloknak, ahol mentorokkal és külső szakértőkkel folytatott beszélgetéseken és céglátogatásokon átgondolhatják, hogy éreznék magukat egy adott pályán, mennyire van összhangban céljaikkal és elképzeléseikkel a jövőt illetően.

“A gyerekeim a pályaválasztást illetően teljesen tanácstalanul érkeztek az Engame-be. Minél többet láttak, hallottak, olvastak, minél több építő és számukra érdekes szemináriumon vettek részt, annál inkább formálódott a továbbtanulási irányultságuk”- mondta Tímea, a program egyik volt diákjának édesanyja. 

Amit viszont fontos szülőként szem előtt tartani, hogy ne próbáljuk meg a komfortzónánk irányába terelni a gyereket, hagyjuk, hogy kikísérletezze a saját útját.

Mi segíthet még? 

A diákoknak kétféle tudásra van szükségük ahhoz, hogy a pályaorientációt valóban átgondolhassák és tudatos döntést hozhassanak. Az egyik belső tudás, önmaguk elégséges ismerete, mely lehetővé teszi, hogy tudatosan irányítsák életüket és döntéseiket. A másik tudás a külvilág ismerete, melynek segítségével felismerhetőek a különböző tendenciák. Így képesek lesznek meghatározni helyüket a folyamatosan változó társadalmi struktúrákban.

“Tudatos pályaválasztás középiskolás diákoknak” interaktív kiadványunkban ezt a két főbb területet járjuk körbe. A legfontosabb ismereteken túl számos gyakorlatot is találtok az e-könyvben, melyekkel elkezdhetitek feltérképezni erősségeiteket és lehetőségeiteket. Bízunk benne, hogy segítséget nyújt majd számotoka a megfelelő egyetemi szak kiválasztásában, és a sikeres felkészülésben!

Az Engame Akadémián pályaválasztást és továbbtanulási döntést segítő oktatási programokkal, a felnőtt korhoz elengedhetetlen készségek és az angol nyelvtudás fejlesztésével és igény szerint külföldi egyetemi felvételi felkészítéssel támogatjuk a fiatalokat abban, hogy megtalálják útjukat és elérhessék céljaikat.

Ha úgy érzed, jól jönne a segítség a pályaválasztás kérdésében, gyere el gyermekeddel következő nyílt napunkra, és nézzétek meg, hogyan tud az Engame programja támogatni titeket a sikeres döntésben!

Hasonló cikkek

Külföldi tanulmányok és zene: Utam a színpadra és tovább

A zenei tehetség és a sokoldalúság találkozása egy fiatal lány történetében, aki úgy döntött, hogy az érettségi után követi szenvedélyét a zene világában. Miként alakította Blanka karrierjét az Engame Akadémia, és milyen kihívásokkal nézett szembe, amikor végre elindult álmai megvalósításának útján? Ismerd meg, hogyan talált rá valódi önmagára, és és mi inspirálja a következő lépéseire!

Tovább olvasom »