Gavel Club az Engame Akadémián

A Toastmasters International egy nonprofit szervezet, mely a vezetői -, és nyilvános beszéd készségeket fejleszti. Világszerte 149 országban 15 800 Toastmaster klub létezik, melyeknek együttesen több, mint 300 000 tagja van. 15 éve Magyarországon is jelen vannak, több mint 20 klubbal országszerte. 2022-ben a budapesti Engame Akadémia diákjai – tanárok és Toastmaster-ek segítségével – megalapították az Engame Academy Gavel Club-ot, amely Közép-Európa első középiskolás diákoknak szóló Toastmasters klubja.


2022. április 29-én volt az első hivatalos találkozó, melyre a diákokból álló vezetőség sokat készült. Nagy sikert aratott az első gyűlés, rögtön tízen regisztráltak a klubba az Engame Akadémia diákjai közül.

Hogy néz ki egy ilyen találkozó? 

Minden ülésnek van egy házigazdája (host) aki vezeti az estét, amely három részre osztható. Először az úgynevezett bemelegítő beszédeket („icebreaker speech”) hallgatja meg a klub. Ezeket az újonnan csatlakozott tagok mondják, előre felkészülve, ezek általában 5-10 perc hosszúak.

Ezt követően az ülés rövid témái („table topic”) következnek, amelyek rögtönzött beszédek. Az ülés ezen részének külön vezetője van. Kiválasztanak egy teljesen hétköznapi témát (pl. Hova szeretnél utazni nyáron?), majd kihívják a klub egyik tagját, akinek kb. 1 perc felkészülési idő után 2 percig kell beszélnie.

Az ülés harmadik és egyben utolsó része az értékelés. Az „icebreaker speech”-et mondó tagoknak saját értékelőjük (evaluator) van, akik röviden összefoglalják a véleményüket a beszédről, és építő kritikával segítik az előadó fejlődését. Ezután következik az általános értékelő (general evaluator), aki a „table topic”-okat és magát a találkozót is értékeli. Felszólal a nyelvőr (grammarian), aki értékeli a beszéd során elhangzott választékos kifejezéseket. Illetve ő az, aki az ülés elején jól láthatóan felír egy szót, „az est kifejezését”, amelyet a beszélőknek lehetőleg minél többször kell használniuk. Fontos szereplője még a találkozónak az időmérő („timer”), aki az időt méri a beszédek alatt: zöld kártya feltartásával jelzi, ha a beszélő eléri a minimum megadott időt, sárgával, ha a minimum és maximum idő között jár a beszélő, és pirossal, ha abba kell hagynia a beszédet. Végül de nem utolsó sorban az üléshez hozzátartozik az ő-figyelő („a-counter”), aki töltelékszavak használatakor a kezében lévő eszközzel kattogó hangot hallat, hogy erre felhívja a beszélő figyelmét.

A vezetőség meg volt elégedve az első üléssel, és úgy tűnik az újonnan csatlakozott tagok tetszését is elnyerték. Már szervezik a következő ülést, ahol remélhetőleg még több diák csatlakozik a klubhoz.

„Nagyon jól éreztem magam, mindenki nagyon aranyos volt. A beszédek és az interaktív rész is élvezhető volt. Kicsit elhúzódott a vége, ezért lekéstük a vonatunkat, ennyi kellemetlenség volt az egészben” – Tóth Diána, az Engame Akadémia Junior évfolyamos diákja, a Gavel Club tagja

„Bár mindenki izgult az elején, úgy gondolom, hogy nagyszerűen legyőzték a félelmüket és élvezet volt hallgatni, amiről beszélnek. A vezetőséggel sokat készültünk rá, ezért különösen örültem és büszke voltam, hogy ennyire jól zajlott minden” – Mádi- Szabó Lilla (Secretary) az Engame Akadémia Sophomore évfolyamos diákja

„Az első hivatalos Gavel Club ülés szerintem nagyon jól sikerült. Az ülés végén mindenki arcán azt láttam, hogy boldogan mentek el és meg voltak elégedve azzal, amit nyújtottunk számukra. A jövőben ezt természetesen fent fogjuk tartani, mivel minél nagyobbra és nagyszerűbbre szeretnénk alkotni ezt a közösséget, továbbá pedig méltó hírnevet szerezni Közép- Európa első Gavel Club-jának.” – Sátor Kristóf (President) az Engame Akadémia Junior évfolyamos diákja.

A cikket írta: Bozóki Lili, az Engame Academy Gavel Club Public Relations-ért felelős alelnöke (2022/23-as tanév) 


Amennyiben te is szívesen részt vennél hasonló rendezvényeken, gyere el következő nyílt napunkra és tudd meg, mi mindennel foglalkoznak még az Engame Akadémia diákjai! 

Hasonló cikkek