10 érdekesség a Valami Madarak filmről az alkotóktól

December 18-án, hétfőn a Művész Moziban néztük meg a Valami madarak című filmet a filmes világ iránt érdeklődő diákjainkkal, a vetítés után pedig csatlakozott hozzánk egy beszélgetésre Hevér Dániel, a film rendezője (aki már több, mint négy éve szemináriumvezető és mentor az Engame Akadémián), valamint Kertész Zsanett, a film forgatókönyvírója.


Az ezt követő több, mint másfél órában beszélgettünk a film elkészülésének körülményeiről, a filmkészítésről általában, a rendező és forgatókönyvíró munkájáról, valamint arról is, hogy hogy kerültek a pályára. A diákok nagyon érdeklődőek voltak, úgy tűnt a kérdések sora sosem ér véget, a kései időpont ellenére sem siettek haza.

Nagyon büszkék vagyunk Danira és Zsanira, hogy összehozták ezt a szuper filmet, és arra is, hogy picit mi is részese lehettünk az ő történetüknek azáltal, hogy másfél éven át az Engame Akadémia irodájában dolgoztak a filmen. 

Az alábbiakban a beszélgetés legérdekesebb részleteit szeretnénk veletek is megosztani. Spoiler mentes tartalom, nyugodtan olvassátok el mielőtt megnézitek a filmet! Aztán meg irány a mozi! 

Kezdjünk egy kis pályaorientációval, mégiscsak ez Engame Akadémián vagyunk… Arra voltunk kíváncsiak, hogy lesz valakiből filmrendező illetve forgatókönyvíró: 

  1. Dani mindenképpen valami képzőművészeti irányban szeretett volna továbbtanulni, legjobban a fotózás érdekelte, így fotós szakra ment középiskola után az Egyesült Királyságba. Egy ott megismert barátja egyszer elhívta egy filmforgatásra, ahol rögtön beszippantotta az ottani energia és el is határozta, hogy filmes irányban tanul tovább. Hova máshova, mint a világ egyik legjobb filmes képzésére próbált meg bekerülni, sikerrel – a The American Film Institue-ban, Los Angelesben csinálta a mesterképzését. 

  2. Zsani középiskola után nem igazán tudta milyen irányba tanuljon tovább, amit tudott, hogy nagyon érdekelte az irodalom – volt egy szuper irodalomtanára – és nagyon szerette a történeteket. Végül irodalom-filozófia szakra jelentkezett az egyetemen, amitől a szülei rögtön bepánikoltak, hogy mit fog ezzel kezdeni majd. Innen az út az SZFE forgatókönyvíró szakára vezetett számára, majd gyorsan az RTL Klubnál találta magát, ahol már több sorozat forgatókönyvein is dolgozott.

    A beszélgetés során az alábbi érdekességeket tudtuk még meg Danitól és Zsanitól a Valami madarakról, illetve úgy általában a filmes világról: 
  3. A film hossza – Egy forgatókönyv oldalszámából elég jól meg lehet becsülni, milyen hosszú lesz végül egy film. Egy oldal átlagosan egy percet jelent, persze nem minden esetben egyenlő a sebesség. Például egy pörgős párbeszéd esetén akár több oldal is belefér egy percbe, és vannak olyan jelenetek is, például amikor Zoé utazik a buszon, ahol egy sor is akár egy egész percet elvesz a fimből. 

  4. Névadás a karaktereknek – Daninak azt tanították az egyetemen, hogy maximum öt másodpercet érdemes gondolkodni egy karakter névadásán, ami akkor eszünkbe jut, azt le kell írni. A későbbiek során úgyis érzi majd az ember, hogy tényleg jól illik-e a karakterhez az adott név, ha nem, bármikor meg lehet változtatni. 

  5. Palik Laci visszatért – A filmben a háttérben több sportesemény, többek között Forma 1-es verseny is hallható. Daniéktól megtudtuk, hogy mivel nem lehet csak úgy egy jogdíjas felvételt egy filmben bejátsszani, megkérték Palik Lacit, hogy kommentáljon nekik egy versenyt pár percben, aki ezt örömmel meg is tette. Az így elkészült hanganyagot már minden probléma nélkül berakhatták a filmbe. 

  6. Dublőr a kádban – Volt egy jelent a filmben, amikor Béla kiesik a kádból és beveri a fejét. Ezt a jelentet az alkotók mindenképpen vágás nélkül szerették volna felvenni, hogy minél hitelesebb legyen. Ezt úgy tudták csak megoldani, hogy a dublőr már bent állt a kádban mikor Béla belépett a kádba, aztán gyorsan helyet cseréltek, és már a dublőr esett ki a kádból. 

  7. Címadás – Anélkül, hogy lelőnénk miért is kapta a film a Valami madarak címet, Zsaniéktól megtudtuk, hogy a film forgatókönyvében benne volt a “Valami madarak” mondat egy helyen, és az egyik a filmen dolgozó kollégájuk javaslatára választották végül ezt a mondatot a film címéül. 

  8. A főszereplők fontossága – Dani elmondta, hogy a főszereplők kiválasztásában egyáltalán nem szabad kompromisszumot vállalni. Megtudtuk azt is, hogy a forgatás megkezdése előtt mindössze egy hónnappal találták meg Kizlinger Lillát Zoé szerepére. Ha nem találnak rá, halasztani kellett volna a forgatást. 

  9. Másfél százalék – Azt gondolnánk, hogy a rendező egy film készítése során a legtöbb időt a színészekkel tölti, holott ez egyáltalán nincs így. A Valami Madarak az ötlet megszületésétől a moziba kerülésig öt év munkát vett igénybe az alkotóktól, ebből a forgatás, amit a színészekkel tölt a stáb mindössze 28 nap volt. Ez mindössze másfél százaléka az 5 évnek…

  10. Utolsó pillantos változtatások – Bár azt gondolhatnánk, hogy a forgatókönyvírónak a forgatáson már nincs szerepe, Zsanitól megtudtuk, hogy ez egyáltalán nincs így, sőt. Nagyon fontos, hogy ő is jelen legyen, hiszen sokszor előfordul, hogy például egy jelenet felvételére nem marad elég idő, és húzni kell a szövegből.
    Amennyiben édekelnek hasonló lehetőségek, izgalmas szakmai beszélgetések és cégbejárások, illetve szeretnél tenni az álmaidért már a középiskolában, csatlakozz következő nyílt napunkhoz és ismerd meg, mi mindenben támogatja az Engame Akadémia a középiskolás diákokat.

Hasonló cikkek

Ilyen érzés megnyerni a Startup Challenge-et

Véget ért a 2024-es középiskolásoknak szóló nívós ötletversenyünk, ahol ezúttal egy jogi dokumentumelemző és összefoglaló alkalmazás ötlete vitte el a pálmát. A harmadik alkalommal megrendezett megmérettetés döntőjébe ezúttal tizenkét nagyon jól kidolgozott, valós problémákra megoldást nyújtó elképzelés jutott be.

Tovább olvasom »