Továbbtanulás Kanadában

Ha valaki a tengerentúlon szeretne továbbtanulni, de nem engedheti meg magának a Egyesült Államok tandíjait, jó alternatíva lehet Kanada, ahol rengeteg kiváló intézmény várja a nemzetközi diákokat. Multikulturális környezet, a kampuszegyetemek nyújtotta kiemelkedő közösségi élet és fejlett kutatói technológiák várják a tanulni vágyókat egy nagyon élhető országban.

Kanada felsőoktatása

Kanada 10 tartományában több mint 100 állami-, és magánegyetem, valamint több mint 130 főiskola (College) várja a hallgatókat. Az egyetemek az itthon is ismert rendszerben működve biztosítanak bachelor (3-4 év) és master (plusz 1-2 év) képzéseket. A főiskolákon associate degree vagy bachelor degree szerezhető, elsősorban üzleti és ipari területekre fókuszáló képzéseket kínálnak, gyakorlatorientált módon. Az egyetemeken pedig a tudományterületeket is beleértve, sokkal több féle képzés közül választhatnak szakot a jelentkezők. 

A legtöbb egyetemnek Ontario, Quebec és British Columbia ad helyet, de a többi tartományban is találunk kiemelkedő intézményeket. A tartományok nagyfokú önállósága miatt Kanadában nincs egységes felvételi rendszer, tartományonként kell jelentkezni az egyetemekre. A képzések nyelve megoszlik az angol és francia között. Azokon a területeken, ahol a francia nyelvet beszélik többen (pl.: Quebec), a képzések túlnyomó része is franciául érhető el.

A felsőoktatási rendszerben a kritikus gondolkodáson és legújabb technológiákon van a hangsúly, kiemelkedő kutatási intézményekkel és ösztöndíjakkal. 

A tanév általában szeptembertől április végéig/május elejéig tart, de a diákok rendelkezésére állnak különféle nyári kurzusok is (májustól augusztusig), ami kiváló lehetőség azoknak akik nem tudják megengedni maguknak a hazautazást.

Tandíj és ösztöndíjak

Bár Kanadában a tandíjak alacsonyabbak, mint az Egyesült Államokban, de az Európai Unió országainak képzéseihez képest jelentősebb anyagi terhet ró a családokra, ezért a döntés meghozatala előtt mindenképp fontos mérlegelni a pénzügyeket is.

A kanadai egyetemeken általában az éves tandíj átlagosan 29.700 kanadai dollárba kerül, de a különböző képzések díjai között nagy szórás tapasztalható. A bölcsészettudományok általában valamivel olcsóbbak (20-22.000 CAD), a mérnöki és orvosi képzésben magasabb tandíjjal érdemes számolni. 

Diákhitel sajnos nincs, ellenben egyetemi szinten lehet ösztöndíjra pályázni. Ennek feltételei és folyamata egyetemtől függő, és hátránya hogy nagy a verseny értük.

Jelentkezés menete és követelmények

A tartományok és intézmények nagy autonómiájának köszönhetően a jelentkezés menete egyetemenként eltérő lehet. A jelentkezési határidő általában március 1, az egyéb dokumentumokat pedig Március 31.-ig kell leadni. A felvételi eredményekről általában májusban értesítik a diákokat az intézmények. Ezután következik a vízum és munkavállalási engedély kérvényezése melynek  június/július a határideje.

A kanadai egyetemeknél a legfontosabb felvételi követelmény a gimnáziumi eredmény. A teljes középiskolai teljesítményt, vagyis 9-12. osztályban szerzett jegyeket vizsgálják, melyeknek minimum 70%-osnak kell lennie, de nevesebb intézményeknél az elvárt szint akár 85% is lehet. A jelentkezéshez szükséges még egy nemzetközi nyelvvizsga is, a legtöbb angol nyelvű képzésen az IELTS valamint TOEFL elfogadott. A francia nyelven oktató intézményekben (mint például Quebec) francia nyelvvizsga kell(het). Mivel egyetemenként eltérő, hogy milyen nyelvvizsgákat fogadnak el, minden esetben érdemes ellenőrizni a követelményeket a kiválasztott intézmény honlapján.

A jegyeken és nyelvvizsgán túl tartományonként változó követelményekre kell készülnie annak, aki Kanadába szeretne jelentkezni. A legtöbb egyetemen kérnek tanári ajánlóleveleket, esszét vagy motivációs levelet, valamint önéletrajzot, amiben az iskolán kívüli tevékenységeket és eredményeket tudja kiemelni a jelentkező, ezekhez a legtöbb esetben igazolást is kell csatolni.

Lakhatás és megélhetés

A lakhatási és megélhetési költségek terén évente átlagosan 18.000 CAD-al érdemes számolni. Emellett a vízumkérvényhez szükséges 10.000 CAD fedezet.

A nemzetközi diákok számára kötelező egészségbiztosítás ára évente 864 CAD.


A fentiekből egyértelműen látszik, hogy az kanadai (és általában a külföldi) egyetemekre nem lehet elég korán elkezdeni készülni. A szükséges igazolások beszerzése mellett a nyelvtudás és a 21. századi készségek fejlesztése kiemelten fontos, ha nem csak bekerülni szeretnél a neves egyetemekre, de bent is szeretnél maradni.
Az Engame Akadémia képzései 2010 óta több száz magyar diáknak segítettek a pályaorientációban és önismeretben és álmaik egyetemére való bekerülésben. Középiskolásoknak szóló angol nyelvű programjainkon a pályaválasztás, készségfejleszés mellett segítünk megtalálni a neked való képzést, egyetemet, és a konkrét jelentkezési folyamat során is melletted állunk.
Egész tanéves, angol nyelvű oktatási programmal és 4 napos rövid képzésekkel, segítjük 9-12. osztályos diákjainkat
  • önmaguk megismerésében, érdeklődési területeik feltérképezésében és a hozzájuk leginkább illő szakterület megtalálásában
  • 21. századi személyes és akadémiai, gyakorlati képességek fejlesztésében
  • a hétköznapi és a szakmai életben használható, magabiztos angoltudás elsajátításában
  • a továbbtanulási döntés meghozásában és a (külföldi) egyetemi felvételi minden szakaszában
Várunk szeretettel következő nyílt napunkon, ahol bővebben is tájékozódhatsz a programról!

Hasonló cikkek