artemisszio-interkulturalitas

Helyem a világban

Interkulturális önismeret és társadalmi elköteleződés!

Gyakran kattogsz azon, hogy lehetne a világunk egy jobb hely? Kerültél már valaha olyan szituba, ahol diszkriminációt éltél meg? Szeretnéd jobban érteni, miért van napjainkban ennyi krízis? Érdekelnek a megoldási kísérletek?

Várjuk azokat a középiskolás diákokat, akik már most kritikus szemmel néznek a világra és van “ügyük”, és azokat is, akik még csak most keresik a helyüket a világban. Megtanuljuk magunkat kivülről nézni, azért, hogy jobban értsük a mozgatórugóinkat, a közeli és távoli környezetünket pedig úgy, mint szűkebb és tágabb otthonunkat, amihez közünk van. Szóba kerülnek a globális kihívások, mint a klímaválság, nemzetközi migráció, világszintű gazdasági egymásrautaltság, a társadalmi elvárások, az egyéni mozgástér, a városi környezet, ugyanúgy, mint a határátlépések – országok, társadalmi csoportok és szubkultúrák között.

Legfontosabb tudnivalók:

Részvételi díj: 74.900 Ft.
A jelentkezés a befizetéssel válik véglegessé.

Early bird kedvezmény: 69.900 Ft.
2024. március. 3. 23:59-ig.

artemisszio-info
artemisszio-modszerek

A kurzus célja

Felkészítünk a jelenre!
A foglalkozások központjában az a kérdés áll, hogy hogyan élhetünk tudatosabban, ugyanakkor bizakodóbban egy egyre gyorsabban változó, sok szempontból töredezett világban. Ennek érdekében megvizsgáljuk az egyén és a társadalom viszonyát. Beszélünk arról, hogy mi fán terem a kulturális sokféleség, milyen hatással van ránk. A képzés segít abban, hogy világosabban lássuk helyünket a világban, és hogyan tudunk szerepet vállalni a változásban.

Oktatási módszerek

A kurzus csoportmunkán, kreatív alkotáson, élményalapú tanuláson, városi kalandozáson keresztül, sok játékkal vezet el a közös megértésig.

A diákoknak a foglalkozások során lehetőségük lesz:

Különböző témákban saját véleményüket kiscsoportokban a tapasztalataikra támaszkodva kialakítani.

Belehelyezkedni, kipróbálni, megélni.

Kreatív és játékos feladatokon keresztül:

 • Közösen megérteni, hogy mi okozza az egyenlőtlenségeket a világban.
 • Együtt gondolkodni a világunkat fenyegető kríziseken, mint például a klímaválság, és kiutakat keresni.
 • Megérteni, hogyan határozza meg az életünket a kultúra, vagyis az, hogy honnan jövünk.
 • Átélni, mi történik akkor, ha olyanokkal találkozunk, akik máshonnan jönnek.
 • Gyakorolni azt, milyen valaki más szemével látni a világot.
 • Kilépni a komfortzónából.
 • Megismerkedni civil szervezetek és aktivista csoportok tagjaival.
 • Élesíteni a kritikai gondolkodást.
 • Megfigyelni a környezetüket és új értelmezéséket találni.
 • Közösen alkotni.
 • Kérdéseket feltenni, másokat meghallgatni és véleményt formálni.

Mi az interkulturalitás?

Tudtad, hogy Te is interkulturális helyzetekben vagy nap mint nap? Hogy miért? Mert minden helyzet interkulturális, ahol különböző kulturális háttérből vagy társadalmi osztályból érkező emberek találkoznak. Ezek a helyzetek sok lehetőséget tartogatnak a párbeszédre, együttműködésre és a közös tanulásra, de nem magától értetődő, hogy jól működünk bennük. Az interkulturális kompetencia tanulható és fejleszthető. Erről szólnak a foglalkozások

Erre számíthatnak a diákok az egyes alkalmakon

 • Saját identitás, interkulturális önismeret : nézzünk rá kívülről magunkra!
 • Voltál már olyan helyzetben, hogy nem értettek meg? Lehet, hogy egy interkulturális ütközést éltél át! Vizsgáljuk meg!
 • Különféle szemüvegeket kipróbálhatunk, hogy más szemével lássuk a világot.
 • Városi felfedező játék: sétálunk a kerületben és megnézzük, milyen problémák olvashatók ki a városi térből.
 • Megbeszéljük, kinek mi a jó város.
 • Ötletelünk arról, hogy lehetne jobb a mi városunk mindenkinek.
 • A globális világ krízisei: Migráció, egyenlőtlenségek, környezeti kihívások
 • Ismerjük fel az összefüggéseket!
 • Ezek a krízisek bénítóak lehetnek. Értsük meg, hogy van lehetőség az egyéni és közös cselekvésre.
 • Határ-szótár készitése: milyen határok vesznek körül minket?
 • Te mit tehetsz azért, hogy jobb legyen?
 • Aktivista élőkönyvtár és helyzetgyakorlat

A kurzus oktatói

Artemisszio-Hajdu-Gabriella

Hajdú Gabriella

Gabriella a MIRA Interkulturális Közösség programkoordinátora. Kulturális antropológus, angol és orosz nyelvtanár és meseterapeuta. Szenvedélye a nyelvtanulás és nyelvtanítás, és hisz abban, hogy a kíváncsisággal megközelített kulturális sokszínűség kimeríthetetlen forrása a határokon belüli és a határokon átnyúló értelmes kapcsolatoknak.
Artemisszio-Kisgyura-Eszter

Kisgyura Eszter

Eszter a Mira Interkulturális Közösség programvezetője. Pénzügyi és nemzetközi menedzseri végzettséggel rendelkezik. Számos afrikai és ázsiai országban szerzett tanulmányi, munka- és önkéntes tapasztalat után nemzetközi fejlesztési tanulmányokból szerzett mesterdiplomát. Jártas a csoportokkal való munkában, különösen a migrációs tanulmányok és a részvételi megközelítések iránt érdeklődik.
Artemisszio-Kovacs-Agnes

Kovács Ágnes

Ágnes szociológus. Projektkoordinátorként és trénerként dolgozik. Jelenlegi munkakörében olyan lehetséges konfliktusokkal foglalkozik, amelyek képzési helyzetekben hatalmi egyenlőtlenségekből fakadnak. Trénerként művészeti és interkulturális módszerekkel dolgozik felnőtt tanulókkal és fiatalokkal egyaránt. Fő érdeklődési területei a hatalmi hierarchiák, a kultúrák közötti kapcsolatok és az ökológiai igazságosság.
Artemisszio-Szanto-Diana

Szántó Diana

Diana kulturális antropológus. Számos pedagógiai projektet vezetett az interkulturalitás, a globális oktatás és a részvételi kutatás témakörében. Különböző egyetemi programokban tanít, Magyarországon és az Egyesült Államokban. Kutatóként a kultúrák közötti kapcsolatok, a nemzetközi fejlődés, az urbanitás, a civil társadalom, a migráció és a közegészségügy érdekli.

Jelentkezés

Kiegészítő program, önállóan nem lehet rá jelentkezni.

Az Artemisszió Alapítvány által tartott „Helyem a világban: Interkulturális Önismeret és Társadalmi Elköteleződés” délutáni műhelymunkán való részvétel kizárólag azon diákok számára lehetséges, akik az általunk szervezett délelőtti kurzusokon is aktívan részt vesznek. Ez a szabályozás lehetővé teszi számunkra, hogy a program során kialakult közösséget, ötleteket és tanulságokat mélyebben és folyamatosan integráljuk, így biztosítva a teljes körű és összefüggő tanulási élményt. Kérjük, vegyétek figyelembe ezt a feltételt a jelentkezéskor, és köszönjük megértéseteket.