„Mit is jelent nekem a siker?” A pályaválasztásról Keresztesi Katával

Volt diákunk, Keresztesi Kata Corvinuson elvégzett Gazdálkodási és Management alapképzése után a hollandiai Erasmus University-n, Global Business and Sustainability szakon szerezte meg mesterdiplomáját.

Kata végül karrierjében érdeklődésének megfelelően a technológia és az innováció felé vette az irány: Hollandiában és Németországban, a DSM innovációs központjában és az INFORM GmbH-nál, Business Intelligence Analyst és Consultant pozíciókban helyezkedett el. Katával a pályaválasztás kihívásairól beszélgettünk.

Hogyan is kezdjünk neki a pályaválasztásnak?

Középiskolás korban majdhogynem lehetetlen eldönteni, mi is szeretnél lenni – mégis, már 16 évesen ki kell választanod, hogy milyen faktra mész, végzősként pedig meg kell hoznod valamilyen döntést.

Természetesen a legfontosabb, hogy érdekeljen az adott terület. Én úgy gondolom, ha valaki bizonytalan a továbbtanulással kapcsolatban, akkor jó stratégia viszonylag tág alaptudományokat választani, amivel nem korlátozod le magad.

Ahogy nő az ember, egyre jobban látja, hogy mi az, amiben érvényesülni tud. Egy jó elgondolkodtató kérdés lehet a pályaválasztás előtt állóknak:

Mit is jelent nekem a siker?

A siker nem mindenkinek ugyanaz – fontos ezt elkülöníteni attól, amit szüleinktől, tanárainktól hallunk. Szerintem a felnőtté válásnak egy nagyon fontos része, hogy önálló, néhol önzőnek tűnő döntéseket hozzunk. A családi minta követése nagy mértékben meghatározza a diákok pályaválasztását, ami sok esetben nem szerencsés, más esetekben viszont előny lehet.

Általánosságban, szerintem a „find your passion” tanács helyett, jobb recept, ha az ember 3 dolgot gondol alaposan végig: passion, competency és market, hiszen ez a szempontrendszer sokkal teljesebbé tudja tenni és reálisabb alapokra tudja helyezni a döntésed. Ez a hármas remélhetőleg a te egyéni sikerdefiníciód meghatározásában is segítségedre tud lenni, hiszen világossá teszi, pontosan mit és miért is szeretnél elérni.

Hogyan találjam meg és mi alapján válasszak egyetemet, szakot?

Elsősorban fontos, hogy milyen szempontok a meghatárózóak számodra.

Ha ezzel tisztában vagy, nagyon hasznos, ha készítesz magadnak egy adatbázist, ahol összegyűjtöd az érdekes szakokat, egyetemeket, és le tudod írni a neked releváns adatokat. Így átláthatóvá válik, milyen opcióid vannak, és ezek mennyire felelnek meg az általad választott szempontoknak, valamint a határidőket vezetve biztos nem feledkezel majd meg a teendőidről.

A kereséshez egy fő tippem van: Google. Nekem persze nagyon sokat segített a tájékozódásban és a felkészülésben is az Engame-es mentorom, Kinga.

Emellett nagyon ajánlom, hogy legyen bátorságod és keress meg olyan embereket, akik ezeken a szakokon tanultak vagy tanulnak. Nehéz előre ráérezni, hogy milyen lesz egy adott képzés, ezért érdemes minél több emberrel beszélni. Akár neten keresztül, például LinkedIn-en is könnyen rátalálhatsz és ráírhatsz bárkire, és felteheted nekik a kritikus kérdéseidet.

A személyes beszélgetések akár új szempontokat, kérdéseket is felvethetnek, amik segítenek majd a döntésben.

Rengeteget hallunk a technológiai változásokról, az átalakuló munkaerőpiacról. Mit gondolsz, érdemes ezek alapján megfontolni a pályaválasztást?

A technológia napjainkban leírhatatlanul fontos, és minden területet befolyásol.

Az idősebb generációk nem feltétlen értik, mennyire fontos, hogy el tudj olvasni egy kódot, hogy értsd a data privacy vagy a mesterséges intelligencia fogalmát. 

Én úgy gondolom, hogy egy STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics, tehát matematika, a technológia és a mérnöki tudományok) szak választása mindenképp jó döntés egy fiatal számára. Ezt azért tartom nagyon előnyösnek, mert mert lesz egy olyan technikai tudásod, alapvető kompetenciád, ami által te magad is innovatív tudsz lenni. Erre később társadalmi, üzleti képességet még rá lehet építeni, de én úgy gondolom, hogy az értékteremtéshez ez rendkívül hasznos. 

Természetesen nem kell mindenkinek ilyen irányban továbbtanulnia – viszont manapság az alapvető digitális készségek elengedhetetlenek, és területünktől függetlenül érdemes nyomon követni a technológiai változásokat.

Mit tanácsolnál azoknak, akik bizonytalanok a pályaválasztással kapcsolatban?

Fontos, hogy ismerd a lehetőségeidet, és hogy adj magadnak lehetőséget arra, hogy megismerd a határaidat.

Egyszer eljuthatsz egy olyan pontra, ahol szembesülnöd kell vele, hogy ez az egyetem, szak vagy állás nem passzol hozzád, vagy hogy egyszerűen túl sokat tűztél ki magadnak, vagy idő közben megváltoztál és már mást szeretnél.

Egyáltalán nem baj, ha eléred a határaidat.

Ilyenkor merni kell azt mondani, hogy nekem nem kell ebbe az irányba mennem. Tudni kell egyet lépni, és arra építeni, amit eddig csináltál. Aki szorgalmas, annak vannak tartalékai, van mire visszaesnie, és újra tud tervezni. Angolul a “Fail fastfail often,” azt jelenti, hogy légy nyitott és elég bátor ahhoz, hogy hibákat kövess el, tanulj belőlük és ezt tedd addig, amíg sikerül, amit szeretnél.

Sok esetben, mint a üzlet, vagy technológia területein viszonylag könnyen leszűkítheted a területedet, vagy átképezheted magadat a későbbiek folyamán. Egy volt osztálytársam például a Cambridge-n végzett, fizika szakon, jelenleg pedig bankügyi területen dolgozik. Bár elsőre talán nem úgy tűnik, de a kettő között szoros a kapcsolat, hiszen mindkét területen modellezéssel foglalkozik.

Szerintem mindenkinek vannak, vagy lesznek az élete során hasonló váltásai. Ehhez pedig kell egyfajta önállóság és magabiztosság.

Végül pedig eszembe jutott egy nagyon találó idézet, Hermann von Keyserling, német filozófustól:

“A legrövidebb út önmagadhoz a föld körül vezet.”


Ez szerintem nagyon igaz: ha elmész a megszokott helyről, akkor az új helyzetekben nagyon sok mindent megtudhatsz és megérthetsz önmagadról. Ezáltal egy nagyobb teret kapsz, hogy felnőjj és megtaláld a helyedet. 

   

Bizonytalan vagy a pálya-, vagy egyetemválasztással kapcsolatban? Nézd meg, hogyan segíthet ebben neked oktatási programunk!

Hasonló cikkek