Így legyél ügyvezető: karrierépítés és pályaválasztás – Interjú Patai Zoltánnal

Sok pályaválasztás és egyetem előtt álló diák kérdezi: mi a siker kulcsa? Patai Zoltánnal tanulmányairól, munkájáról és az odavezető útról beszélgettünk.

Patai Zoltán mesterképzésére készülve lett az Engame Akadémia diákja. Azóta sikeresen elvégezte a University of St. Gallen egyetemet közgazdászként, saját startupot épített, projektvezető volt a McKinsey-nél, majd a Netpincér ügyvezetője lett.

Sok diák vágyik hasonlóan sikeres tanulmányokra és karrier útra – azonban középiskolás korban még nehéz elképzelni, hogyan, merre is induljunk el, vagy hogy egyáltalán mi az a cél, ami felé haladni szeretnének.

Alternatív oktatási programunkon az egyetemre való felkészítésen túl nagy hangsúly kerül a pályaorientációra – avagy hogy a diák megtalálja azt az utat, amely valóban hozzá illik és amelyen ki tud teljesedni. 

A pályaválasztási döntést elősegítendő, diákjankhoz rendszeresen szervezünk Meet the expert beszélgetéseket, valamint cégekhez is ellátogatunk. Így diákjaink első kézből megtapasztalhatják, mit is jelent egy adott területen és szakmában dolgozni.

Patai Zoltánnal a diákjaink által gyakran felvetett kérdésekről, tanulmányairól, munkájáról és az odavezető útról beszélgettünk.

Jelenleg a NetPincér ügyvezetője vagy – hogyan kell elképzelni egy olyan cég működését, mint a NetPincér? Hogyan jutottál el idáig?

A NetPincér egy gyorsan növekvő, biztos alapokon álló techcég. Anyavállalatunk, a Delivery Hero a világ legnagyobb ételszállító cége Kínán kívül, így komoly háttér és tapasztalat áll mögöttünk – ugyanakkor a NetPincér működését a startupokra jellemző gyors döntéshozás és nagy autonómia jellemzi.

A NetPincérnél rengeteg adattal dolgozunk – azt is mérjük például, hány perc alatt ér oda a vásárló az ajtóhoz. A logisztika is machine learning algoritmusokon alapul, így komoly technológiai háttérre van szükségünk.

Én 2019 elején csatlakoztam a NetPincérhez, miután technológiai vonalon szerzett tapasztalatom alapján megkerestek. Akkoriban a McKinsey-nél voltam projektvezető, és leginkább tech cégekkel és digitális transzformációs témákkal dolgoztam. Mindig is érdekelt a technológia – korábban egy fintech cég termékmenedzsere voltam, valamint egy saját online startup vállalkozás, a Doklist.com társalapítója és vezetője voltam.

Hogyan fest egy átlagos napod ügyvezetőként? 

Általában már reggel hét órakor bent vagyok az irodában, hogy az első néhány órát a gondolkodós, időigényes feladatoknak szentelhessem. Kilenctől ötig a nap jelentős része általában meetingekkel telik, ezután pedig este bent maradok még néhány órát.

Komoly operatív munkát végzünk: amit kitalálunk, azt meg is kell valósítani. Munkám során a “soft skill”-ek is rendkívül fontosak, hiszen sokat foglalkozom emberekkel és csapatokat kell kezelnem. Ehhez elengedhetetlenek a személyes készségek, személyközi kompetenciák és a megfelelő kommunikáció.

Ügyvezetőként emellett sok olyan feladatom van, amit más munkakörben nem tapasztal meg az ember: foglalkoznom kell többek között adózási és munkajogi kérdésekkel is.

Tanulmányaidat a Corvinuson és a St. Gallen-i egyetemen végezted. Milyen élményeket, tapasztalatokat szereztél a két egyetemen és országban?

A Corvinuson sok barátra és ismerősre tettem szert, valamint diákszervezeti tevékenységem által itthon rengeteget fejlődtek a soft skill-jeim, a problémamegoldó készségem és megtanultam csapatban dolgozni. A Studium Generale elnökeként már az egyetemi évek alatt vezetői tapasztalatot szereztem –  erre másképp nem nagyon lett volna lehetőségem, és nagy előnyt jelentett későbbi karrierem során.

St. Gallen az üzleti stratégiai és pénzügyi tudás szempontjából volt rendkívül hasznos. Az egyetemen hihetetlenül jó, teljesen más színvonalú szakmai képzéshez jutottam. Oktatóink valódi vállalkozói, menedzseri és ügyvezetői tapasztalattal rendelkeztek, és számos lehetőség állt nyitva előttünk. Külsős cégekkel találkozhattunk vagy céglátogatásokra mehettünk, projektmunkákon dolgozhattunk, valamint saját gyakornoki programok közül válogathattunk. Kint a tudást nem csak átadták, de valóban el is sajátítottuk a gyakorlatban is: minden témához prezentációkat készítettünk, esettanulmányokat vizsgáltunk meg, majd pedig ebből beadandót és vizsgát is írtunk.

Összességében úgy gondolom, mindkét egyetemen szerzett tapasztalat más szempontból volt rendkívül meghatározó.

Mennyire volt számodra tudatos a karrierépítés? Mit gondolsz, mi volt számodra a siker kulcsa?

Mindig elég tudatos voltam a pályafutásom építésében: tudtam, mit szeretnék, és kerestem a lehetőségeket, amik ezt támogatták.

Persze, az, hogy mit akarok elérni épp, folyamatosan alakul.

Mindenesetre azt mindig is tudtam, hogy üzleti területtel akarok foglalkozni. Mivel megvolt az irány, onnan tudatosan tudtam alakítani az utamat és építeni a tapasztalatokat.

A tudatosság, valamint az elszántság, kitartás és a motiváció fenntartása nagyon fontos volt a sikerhez.

Nyilvánvalóan sokszor ütköztem nehézségekbe is. Amikor először jelentkeztem a McKinsey-hez, elutasítottak. Ez azonban nem tántorított el. Úgy döntöttem, hogy Svájcban, St. Gallen-ben fogok továbbtanulni, mivel tudtam, hogy egy jó mesterképzés felkészít majd a nagyobb kihívást jelentő állásokra is. A célért sokat dolgoztam: letettem a GMAT vizsgát, felvételt nyertem és elvégeztem az egyetemet, tapasztalatot gyűjtöttem, és végül valóban sikerrel jártam.

Mit tanácsolnál egy pályaválasztás előtt álló, üzleti világ iránt érdeklődő középiskolásnak?

A tudatosság mellett nagyon fontos a rugalmasság, hiszen a körülmények folyamatosan változnak, és nem szabad, hogy ez elkeserítse az embert.

Ha tudatos vagy és tisztában vagy azzal, hogy mit szeretnél: az szuper, kövesd a tervet, és formáld át, amikor szükséges.

Ha nem vagy biztos benne, milyen irányba szeretnél elindulni, akkor végképp érdemes nyitottnak lenni, és minél több tapasztalatot gyűjteni. 

Kísérletezz, próbáld ki magad minél több területen, hiszen fiatalon ez sokkal könnyebb.  Kitartónak és rugalmasnak kell lenni, és előbb utóbb megjön majd a siker.


Jól jönne a segítség a pálya- és egyetemválasztás kérdéseiben?

Programunk célja, hogy minél több diáknak segítsünk megtalálni az útját, és hogy felkészítsük őket arra az egyetemi képzésre, amelyből szakmailag és személyesen is a legtöbbet profitálhatnak, akár itthon, akár külföldön szeretnének továbbtanulni.

Gyere el nyílt napunkra, és nézd meg, neked való-e az Engame!

Regisztráció >>

Hasonló cikkek