„Inkább belebukok, minthogy meg se próbáljam!” – interjú László Mikivel

Hogy tud boldogulni egy olyan diák a jelenlegi oktatási rendszerben, aki egyértelműen nem illik bele társadalmunk által normalizált kirakósba? A Diverzum egyik alapítójával, egyben volt diákunkkal, László Mikivel beszélgettünk róla.

Legújabb interjúnkban Miki mesélt nekünk arról, hogyan lett vállalkozó, és hogy jelenlegi cége, a Diverzum története hogyan alakult az évek során. Beszámolt a vállalkozói lét nehézségeiről és szépségeiről és elmondta, szerinte mik a legfontosabb készségek, tulajdonságok egy vállalkozás elindításához.

„A Diverzum egy diákokat és márkákat összekötő platform, amelynek mára már 200 ezer diákfelhasználója és 90 partnere van. Ez tulajdonképpen egy applikáció, amely képes a diák státusz elektronikus igazolására, és a kedvezmények listázására is. A partnerek kedvezményeket kínálnak a diákoknak a platformon keresztül. Mára egy elég szuper közösséget építettünk.” – mutatja be röviden cégét Miki. Ehhez természetesen rengeteg munka és sok kitartás kellett és még valami plusz, ami megvolt benne és a többi alapítóban. Hogy pontosan mi is ez, mitől lesz valaki sikeres vállalkozó megtudhatjátok az interjúból!


Mesélj kicsit a tanulmányaidról, milyen utat jártál be?

A középiskolámat nem igazán szerettem. A gimnázium utolsó évében csatlakoztam az Engame-hez, amit akkor egy nagyon szuper vérfrissítésnek éreztem, mert egészen más volt a közeg. Nagyon tetszett az a fajta nyitottság, amit itt tapasztaltam, a rengeteg lehetőség, illetve az, hogy körbejártuk együtt a karrierutakat. Szuper programok voltak, szóval nekem az Engame egy iszonyatosan jó tapasztalat volt. 

Ezután kikerültem Exeterbe, ahol Politics & Management-et kezdtem el tanulni, de hamar rájöttem, hogy nem tetszik, ezért úgy döntöttem, váltani fogok és a Business Economics-re esett a választásom. Ezt követően Madridba mentem ki Erasmusra, ahol tanultam és dolgoztam is. A Covid egy kicsit bezavart ugyan az egyetemi évek alatt de végül jól jöttem ki a helyzetből.

Az utolsó exeteri évemet itthon töltöttem, mert ismét fokozott járványhelyzet volt, és nem láttam értelmét kimenni. Ekkor volt elég időm otthon, nagy unalmamban azon gondolkodni, hogy mit is szeretnék tanulni. Volt egy másik állásom is egy nagy multinacionális cégnél, de már akkor éreztem, hogy ez nem az a világ, aminek én a része szeretnék lenni. 

Hogyan emlékszel vissza az Engame-es éveidre, az ott töltött időre, mi az, amiben a legtöbbet segített neked?

Szerintem az önismeret szempontjából nagyon hasznos volt, hogy sok céglátogatáson és különböző projekteken vehettem részt. Motiváló volt, hogy hasonló gondolkodású, ugyanúgy külföldre készülő, nyitott és okos emberekkel voltam körülvéve. Az Engame-ben nagyon vibráló, individualista érzés volt, hogy mindenki egyedi volt és mert önmaga lenni, ezért könnyű volt kapcsolódni másokhoz. Az ott megismert barátaimmal hosszú éveken át tartottuk a kapcsolatot. Ez egy szuper időszak volt már amiatt is, hogy a középiskolában nem éreztem jól magam és itt volt egy közeg, ahol végre igen. Utolsó gimnazista évemben voltam Engame-es, de sajnálom, hogy nem kezdtem hamarabb, mert nagyon más lett volna a korábbi évek megélése is.

Mikor jöttél rá, hogy vállalkozó akarsz lenni? Milyen lépéseket tettél ezért?

Mindig is tudtam, hogy vállalkozni szeretnék előbb-utóbb. Kialakult bennem az érzés, hogy azonnal bele szeretnék vágni, de közben ott volt bennem rengeteg kétely is. Ki vagyok én, egy egyetemista, akinek fogalma sincs semmiről, se tőkém, se tudásom, se tapasztalatom, miért tudnék én vállalkozni.

Aztán volt egy kicsit elcsépeltnek ható újévi fogadalmam 2021-ben, hogy fogok csinálni egy bizniszt. Nem is feltétlenül egy céget, de valamit, ami termel 100 ezer forintot, amit én találok ki, ami az enyém lesz. A cél nem valósult meg az első évben, mivel a Diverzum csak november környékén indult, így csak 50 ezer forintot sikerült összegyűjteni. Azonban a következő év elején késve, de elértük a célt. 

Az elején nem tudtam, hogyan csináljam, de a vállalkozói utam nagy fordulópontja volt, amikor elkezdtem barátkozni a Startup ökoszisztémában és eseményekre járni. A közösségnek megfoghatatlanul pozitív hatása van. Szerintem, ha bármit el akar érni az ember, akkor a nulladik lépés az, hogy vegye magát körül olyan emberekkel, akik hasonlóan gondolkodnak, mint ő.

Gyerekkorodban mit gondoltál, mi szeretnél lenni, ha nagy leszel? Már akkor is képben volt valahogy a gazdasági, vállalkozói ambíció?

Szerintem megvoltak a szokásos orvos-, rendőr köreim, de aztán eléggé hamar arra jutottam, hogy én üzletember leszek. Már egészen kis koromban is csináltam ilyen non-profit projekteket: iskolaújságot szerkesztettem, DVD-ket másoltam az osztálytársaimnak, és a többi. Nagyon élveztem, hogy csinálok valamit, van valami pörgés, valami projekt, amiben új dolgokat hozok létre. 

Elolvastam Steve Jobs életrajzát egészen fiatalon, ami nagyon inspirálóan hatott rám, az egész Szilícium-völgyi kultúra nagyon vonzott. A kérdés sosem az volt, hogy mi leszek, hanem az, hogy mikor leszek az. Aztán egyetem utolsó évében eldőlt, hogy minél hamarabb meg akarom próbálni.

Milyen készségekre lehet szüksége egy vállalkozó szellemű fiatalnak? 

A hard skillek tekintetében minden vállalkozó és startup különböző elvárásokkal rendelkezik. Nem az egyes készségekre kell koncentrálni, hanem arra, hogy az adott személy készségei összhangban legyenek a célokkal és a vállalkozással. Fontos az ambíció, céltudatosság, makacsság, kitartás, energia, és az, hogy soha ne adja fel. Emellett legyen önreflexiója, és tudja, mikor halad jó vagy rossz irányba.

Amit még kiemelnék, hogy ne a külvilágnak akarjunk megfelelni, hanem saját magunknak Tehát fontos tudni azt, hogy mit akarunk, és a külső nyomást félretenni, illetve gyakran a saját egónkat is. Néha viszont érdemes a saját egónkat kihasználni, attól függően, mi a cél, és milyen eszközökkel rendelkezünk ennek eléréséhez.

Milyen tippeket adnál a jövő vállalkozóinak?

Azt, hogy rakják össze a lehető legegyszerűbben és indítsák el holnap. Nézzék meg a piac reakcióit, és ne üljenek rajta öt évig, mert addig elmegy mellettük az élet és a motivációjuk is elmúlik. Kezdetben nem kell tökéletesnek lennie, csak induljon el. Hogy adjak egy kis motivációt: mi összetákoltunk egy weboldalt, néhány partnerrel leszerződtünk, aztán egyből bejelentettük a cégünket a TikTokon. Az első napon ezer ember regisztrált, ami óriási volt. Bár a weboldal lefagyott, éreztük, hogy erre van piaci igény. Ez hatalmas motivációt és visszaigazolást adott, hogy folytassuk.

Mik a további karrier terveid?

A későbbiekben, ha a Diverzumnál elértük a kitűzött célokat és megszereztük a szükséges tapasztalatokat, szeretnék egy új startupot építeni, amit inkább globális, nemzetközi szinten képzelek el. Ez egy újabb, nagyobb kaland lenne, és én mindig egyre nagyobb volumenű dolgokat szeretnék csinálni. Inkább belebukok, minthogy meg se próbáljam.


Amennyiben szeretnél hasonló löketet kapni a középiskolás éveid során, mint Miki, látogass el nyílt napunkra és ismerd meg középiskolásokat támogató, alternatív oktatási programunkat.

Hasonló cikkek

Külföldi tanulmányok és zene: Utam a színpadra és tovább

A zenei tehetség és a sokoldalúság találkozása egy fiatal lány történetében, aki úgy döntött, hogy az érettségi után követi szenvedélyét a zene világában. Miként alakította Blanka karrierjét az Engame Akadémia, és milyen kihívásokkal nézett szembe, amikor végre elindult álmai megvalósításának útján? Ismerd meg, hogyan talált rá valódi önmagára, és és mi inspirálja a következő lépéseire!

Tovább olvasom »