Digitális gyerekek – offline szülők Hogyan oldd fel a konfliktust?

Folyton a telefonját nyomkodja! Ki sem lehet robbantani a képernyő elől? Ha kamasz gyereked van, akkor neked is ismerősek lehetnek ezek a helyzetek. Minden nap szembesülni azzal, hogy a kamaszod elveszik a digitális térben nehéz és frusztráló érzés. Főleg úgy, hogy a jelenleg kamaszkorban lévő gyermekek szülei általánosságban még akkor voltak fiatalok, amikor a digitális eszközök nem álltak rendelkezésre.

A technológiai fejlődéssel lépést tartani szinte lehetetlen, megérteni azokat, akik már beleszülettek az eszközök használatába pedig nehéz. Hogy értsük meg azokat, akiknek az életét már a születésük óta átszövi a digitalizáció és mit kezdjünk ezzel szülőként? Erre keressük a választ ebben a cikkben.


Miért olyan nehéz?

Egy nem digitális korban született szülőnek digitális bennszülöttet nevelni nem csak azért nehéz, mert a technológia óriási átalakuláson ment át az elmúlt évtizedekben. Az elsődleges ok, hogy a digitális bennszülöttek teljesen más módon élik meg és használják ezeket az eszközöket. Számukra teljesen természetes az okostelefon, az online játék, a videóhívás, vagy a chatelés. A kortársaival is más módokon tartja a kapcsolatot, mint tették a 30 évvel ezelőtti kamaszok. 

Miért nehéz még feloldani ezt az ellentmondást?

Generációs szakadék

Az idősebb generáció tagjai gyakran nehezen értik meg és alkalmazzák az új eszközöket. Egy-egy probléma, élethelyzet megoldásához sokkal inkább fordulnak az “offline” világ felé, míg a digitalizációban születettek számára egyértelmű, hogy az internet szinte minden kérdésükre választ adhat.

A technológia nem értése ráadásul bizonytalanságot szül, a bizonytalanság pedig legtöbbször ellenállást. A nem digitális világban nevelkedett szülők előbb fordulnak a számukra már jól bevált megoldásokhoz, nehezen fogadva el a fiatalabbak javaslatait. 

Aggódunk a biztonság miatt

Szülőként ha nem is pontosan, de tisztában vagyunk azzal, hogy veszélyek leselkedhetnek gyermekeinkre az online térben. Tudjuk, hogy a kamaszok bátrabbak, a kritikus gondolkodás képessége pedig nem minden esetben működik náluk. Könnyen, gyorsan befolyásolhatóak. Ha megértjük azokat a platformokat, amelyeket a gyermekeink használnak, sokkal nyitottabban és hitelesebben tudunk velük beszélgetni arról, hogy milyen módon óvhatják meg magukat.

Nem értjük a gyerekeinket

Mivel egész másként szocializálódtunk, így nem igazán értjük, miként tudnak a gyermekeink órákat eltölteni a képernyők előtt. Holott, ha igazán magunkba nézünk, mi is hajlamosak vagyunk elveszni a digitális világ labirintusában, és több időt eltölteni a telefonunkkal a kezünkben. A kommunikációt nehezíti a kamaszokra jellemző szleng, ami hallatán felnőttként csak a szemünk kerekedik. Rosszabb esetben rákezdünk a “bezzeg, amikor én fiatal voltam még magyarul beszéltünk” frázisokra, pedig a szülők kamaszkorának is megvoltak a sajátos kommunikációs formái.

A fentiek egy kis odafigyeléssel, nyitottsággal és elfogadással mind kiküszöbölhetők, aminek a segítségével jobban megértjük majd a kamaszokat. Az elfogadó, ítélkezésmentes kommunikáció pedig segít nekik is abban, hogy biztonságban érezzék magukat.  

Az internet nem ellenség

Fontos, hogy bár hajlamosak vagyunk a digitális eszközöket sarkosan egészen ördögtől valónak tekinteni, megfelelő használatukkal a kamaszok számos területen fejlődhetnek a segítségükkel. 

Tanulás, információszerzés

A hatékony információszerzés egyik legfontosabb eszköze az okostelefon. Az online kurzusokkal teljesen kinyílt a világ, hiszen helytől függetlenül vehetünk részt olyan képzéseken, tanfolyamokon, amelyek korábban elérhetetlenek voltak. Tanulhatunk amerikai szakértőktől, nyelvet natív emberektől. 

A fiatalok szívesen tanulnak akkor, ha olyat kell csinálniuk, ami érdekli őket. Szülőként pedig érdemes elfogadnunk, hogy tanulni nem csak könyvekből lehet. 

Kreativitás fejlesztés

A kamaszok digitális eszközökkel kreatív tevékenységeket folytathatnak, például fotózást, videókészítést, digitális festést vagy zenei komponálást. A szoftverek és alkalmazások széles skálája áll rendelkezésre a kreatív kibontakozásukhoz.

Időmenedzsment és hatékonyság

Digitális eszközök segítségével a kamaszok könnyen tervezhetik és szervezhetik meg a napi tevékenységeiket. Ez nem csak a középiskolai idők sikeres “túlélésében” segíti őket, de olyan készséget kapnak a hatékonyság és a megfelelő időmenedzsment elsajátítása során, amely életük végéig elkísérik őket.

Szórakozás

Ne felejtsük el, a gyerekeinknek ugyanolyan szüksége van pihenésre és kikapcsolódásra, mint nekünk. Amikor nincsenek nyomás alatt, nem kell feladatot teljesíteni, nem kell “hasznosnak érezni” magukat. Ha a kamasz ezt a pihentető tevékenységet a számítógép előtt találja meg, akkor érdemes ezt elfogadni.

Természetesen nem azt mondjuk, hogy egy kamasznak nincs más dolga, mint iskola után a képernyő előtt ülni. A kiegyensúlyozott eszközhasználat és az online biztonság fenntartása szülői feladat. Azonban érdemes a digitális térre nem ősellenségként tekinteni. 

Így legyen kiegyensúlyozott a kommunikációtok a “mobilozásról”

Megértjük, ha zavarja a szemed, hogy a gyereked folyamatosan a mobilján lóg és fogalmad sincs róla, hogy mit csinál. Ugyanakkor kritikus a szülői szerep abban, hogy a digitális térben a kamasz eligazodjon, kritikusan értékeljen információkat és biztonságban legyen. A kommunikáció sok esetben torzul, a szülők oldaláról előítéletekkel teli, ami a kamaszokban ellenállást szül. Van azonban néhány módszer, amelynek segítségével könnyedén kommunikálhatsz egy digitális bennszülöttel. 

Nyitott beszélgetés

Talán ez jelenti az alfáját és az omegáját a jó kapcsolatnak. Tegyük ki az asztalra az előítéleteinket és bátorítsuk a kamaszokat arra, hogy osszák meg a tapasztalataikat, élményeiket, problémáikat az online világgal kapcsolatban. Bizonyára lesz olyan, amitől az egekbe szökik egy szülő vérnyomása, de próbáljunk meg nem indulatosan reagálni, mert rögtön elvágjuk a kommunikáció folyamát. 

Tanulj és oktass

Nehéz feladat lesz szülőként teljesen eligazodni a gyorsan változó digitális térben. De, ha kamasz gyereket nevelünk, akkor ez elengedhetetlen. Fontos, hogy lássuk, mit csinálnak, mivel foglalkoznak, milyen tartalmakat fogyasztanak. Közben finoman beszéljünk nekik a személyes adatok védelméről, arról, hogyan kezeljék az online zaklatásokat, milyen tartalmakat osszanak meg az interneten.

Mindez majdnem biztos, hogy elsőre ellenállást fog szülni egy kamaszban, mert ők egész más szemüvegen keresztül nézik a digitális világot. Ha szülőként úgy érezzük, hogy nem megy át az üzenetünk, akkor próbáljunk meg a kamaszok számára hiteles személy bevonásával workshopokat, beszélgetős délutánokat tartani. 

Mutass jó példát

A leghitelesebbek akkor leszünk, ha nem csak a szavainkkal, de a cselekedeteinkkel is konzekvensek vagyunk. Tegyük fel, ha tilos a mobilozás az asztalnál, akkor a szülőknek se legyen “rendkívül fontos, kihagyhatatlan” hívása, és a szülők se nézzenek rá az üzeneteikre ebben az időszakban. Egyetek akár otthon, akár házon kívül, tartsátok magatokat ehhez a szabályhoz. Egyértelműnek tűnik, igaz? Nézz csak körbe egy étteremben… 

Ahhoz, hogy a példát mutass, beszélj a kamasznak arról, hogy te miket olvasol, milyen tartalmakat nézel, és egy-egy dologra miként reagálsz.

Támogassátok és segítsétek egymást

Szülőként bátran fordulhatunk a kamaszok felé kérdésekkel és segítségkéréssel. Ha nem tudod, miként használj egy alkamazást, hogyan igazodj el az újdonságok között, egyszerűen kérdezd meg a gyermekedet. Ha te kérdezel, ő is bátran fordul majd hozzád információért. 

A bevonódás, a kérdések abban segítenek, hogy növeld a bizalmat és erősíti azt, hogy nem ellenségként tekintesz a digitális eszközökre.

Szülői felügyelet

Talán az egyik legkényesebb kérdés a telefonokra telepíthető, szülői felügyelet alkalmazásokkal kapcsolatos. A kamasz gyerek nehezen fogja viselni, ha folyton látod, hogy merre jár, milyen telefonos applikációkat pörget, mennyit időt tölt az online térben. Ráadásul ezek mind csak felületes információkat adnak a valós digitális tevékenységről. Azt látod, hogy 2 órája görgeti a TikTokot, de azt nem, hogy milyen videókat néz (pedig bizony ezen a felületen is rengeteg, hasznos információval találkozhat). 

Ugyanilyen kényes téma a Kréta, ahol előbb látod az iskolai eredményeit, mint hogy ő beszámolhatna róla. Ebben az esetben beszéljétek meg, hogy mi legyen a szabály. Mondhatjátok, hogy te csak az ebédet fizeted ki rajta, és megbízol benne annyira, hogy őszintén be fog számolni a jegyeiről.

A nyitott, bizalommal teli kapcsolat szükségtelenné teszi ezt a fajta folyamatos kontrollt. Természetesen nem áll szándékunkban lebeszélni a szülői felügyelet alkalmazásokról, de érdemes erről őszintén beszélgetned a gyerekeddel, meghallgatni és figyelembe venni az ő igényeit és véleményét. 

Tudatosság

Olvastál egy álhírt, találkoztál egy manipulatív tartalommal, becsaptak online vásárlás során? Oszd meg a kamasszal, és mondd el neki, hogy ő milyen módon tudja kiszűrni a fals, befolyásoló tartalmakat. Kioktatás helyett csak beszélgessetek, mondd el a tapasztalataidat, kérdezd meg a véleményét. A nyitott kommunikáció sokkal eredményesebb lesz ebben az esetben is, mint az autokrata kinyilatkoztatás. 

A fentiek alapján bátran kijelenthetjük, hogy a nyitott kommunikáció és az együttműködés segíthet megteremteni az egészséges digitális viselkedés alapjait.


Az Engame Akadémiánál igyekszünk segíteni, támogatni a középiskolásokat, hogy a világ digitalizálódását a saját javukra tudják fordítani, kihasználva annak előnyeit és elkerülve veszélyeit. Amennyiben szívesen megtudnál többet az Engame Akadémiáról, látogass el következő nyílt napjaink egyikére.

Hasonló cikkek