Állatszeretettől a vágyott egyetemig: így valósítottam meg gyermekkori álmaimat

Egy kislány, akinek az állatok iránti szeretete határozta meg gyerekkorát, most álmai egyetemén tanul zoológiát Írországban. Ismerd meg, hogyan formálta jövőjét a szenvedélye, és milyen út vezetett a külföldi tanulmányokig, az Engame Akadémia támogatásával!

Mesélj magadról! Milyen suliba jártál, és mit csinálsz a szabadidődben?

Egész életemet Veresegyházon töltöttem, de gimnáziumba Gödöllőre jártam. Első osztályban kezdtem el lovagolni, ami azóta is életem nagyon fontos részét képezi. Emellett több sportot is kipróbáltam, például a néptáncot, kosárlabdát és vívást, de semmi sem ragadott meg annyira, mint amikor állatokkal tölthettem az időt. Két kutyám van, akiket különféle dolgokra tanítottam, a kisebb trükköktől kezdve az agility mutatványokig.

Gyerekkorodban mi szerettél volna lenni, milyen foglalkozások tetszettek?

Az állatok mindig nagyon fontos szerepet játszottak az életemben, így már kiskoromtól fogva tudtam, hogy olyan foglalkozást szeretnék, amelyben az állatok is szerepet kapnak. Sokáig az állatorvosi pálya volt a célom, de ezt személyes okok miatt elvetettem. Ezt követően jött az ötlet, hogy zoológiát tanuljak, amit később egy etológia mesterszakos diplomával is kiegészíthetnék.

Hogyan változtak azóta a terveid?

A zoológia iránti érdeklődésem megmaradt. Így kerültem ki Írországba, a University College Cork-ra (UCC), ahol a „Biological, Earth, and Environmental Sciences” szakon tanulok. A második év specializációs választásainál lehetőségem lesz zoológiára szakosodni. Már gyerekkoromban is külföldön szerettem volna tanulni, de ez sosem volt biztos terv, amíg nem lettem az Engame Akadémia diákja.

Mikor lettél Engame-es diák? Hogy látod, miben fejlődtél azóta?

11. osztályban kezdtem el az Engame Akadémiára járni, mert ekkor vált teljesen biztossá, hogy külföldön szeretnék továbbtanulni, és ehhez segítségre volt szükségem. Úgy érzem, hogy az, hogy most Corkban tanulhatok, az Engame-nek köszönhető, és ezért nagyon hálás vagyok. Amikor bekerültem a programba, még azt sem tudtam, mi az az „academic writing”, vagy hogyan kell megírni egy esszét, de azóta sokat fejlődtem ezen a téren. Az angol nyelvtudásomban való magabiztosságom is sokat javult, és a szókincsem is jelentősen bővült az elmúlt két évben.

Mik voltak a legnagyobb kihívások illetve a legjobb élményeid az Engame-es évek során?

Nagyon szerettem a 11. évfolyam során a szemináriumválasztási időszakot, amikor körülbelül öt szeminárium közül kellett egyet vagy kettőt választanom, amiről úgy éreztem, hogy szükségem lehet rá. A végzős évem másképp alakult, mert nem maradt időm a szemináriumokra, de a mentorálás örök élmény marad számomra.

A legnagyobb kihívást az időpontok egyeztetése jelentette. Gyakran előfordult, hogy több program is egy időpontban volt, és nem tudtam, melyiket válasszam, vagy úgy éreztem, túl sokat vállaltam. Ezeket a helyzeteket azonban mindig sikerült megoldanom, és így teljes mértékben kiélvezhettem a programok minden percét, és hálás vagyok azokért az emberekért, akiket az Engame által ismertem meg.

Milyen egyetemi ajánlatokat kaptál a képzés végére? Melyiket fogadtad el, és miért?

A végzős évem előtti nyáron, amikor el kellett döntenem, hova jelentkezzek, sok lehetőség felmerült: Norvégia, Írország, az Egyesült Királyság, az USA és Abu Dhabi. Végül úgy döntöttem, hogy csak Írországba adom be a jelentkezésem, mert itt találtam olyan széles körű és megfizethető zoológiai képzéseket, amelyek érdekeltek. Ha jól emlékszem, összesen tíz szakra jelentkeztem, de végig abban reménykedtem, hogy felvesznek a UCC-re, mivel a BEES (Biological, Earth, and Environmental Sciences) program tetszett a legjobban. Szerencsére sikeres volt a felvételim, így a UCC ajánlatát fogadtam el.

Mik a későbbi karrier terveid? 

Ez egyelőre még teljesen nyitott kérdés számomra. Tudom, hogy az alapképzés után is szeretnék továbbtanulni. Lehetőségként felmerült a tengerbiológia vagy az etológia mesterszak, esetleg egy PhD, de az állatorvosi képzés is szóba jöhet. Abban biztos vagyok, hogy a zoológia alapszak sok lehetőséget fog nyitni számomra, és a képzés befejezése után tudni fogom, mi lesz a következő lépés az életemben.


Képzéseinken diákjaink segítséget kapnak a tudatos pályaválasztásban, a tanulmányaikat és karrierjüket támogató készségek fejlesztésében, a magabiztos angoltudás elsajátításában, majd pedig álmaik egyetemére való bekerülésben – akár itthon, akár külföldön. Felkeltettük az érdeklődésed? Látogass el nyílt napunkra és ismerd meg középiskolásokat támogató, alternatív oktatási programunkat.

Hasonló cikkek

Külföldi tanulmányok és zene: Utam a színpadra és tovább

A zenei tehetség és a sokoldalúság találkozása egy fiatal lány történetében, aki úgy döntött, hogy az érettségi után követi szenvedélyét a zene világában. Miként alakította Blanka karrierjét az Engame Akadémia, és milyen kihívásokkal nézett szembe, amikor végre elindult álmai megvalósításának útján? Ismerd meg, hogyan talált rá valódi önmagára, és és mi inspirálja a következő lépéseire!

Tovább olvasom »