Továbbtanulás Dániában

Dániát a világ egyik legboldogabb országának tartják. Magas színvonalú felsőoktatási rendszerük ingyenes az EU-s diákok számára. A hygge életérzés országa talán a legmegfizethetőbb oktatást kínálja a magyar diákok számára kedvező támogatási rendszere miatt.

Frissítve: 2022.11.18.

A Kop­pen­há­gai Egye­tem fő­épü­le­te (fo­tó: wi­ki­pe­dia)

Továbbtanulás Dániában: a dán felsőoktatás jellemzői

Dánia felsőoktatását a mags színvonalú, gyakorlatorientált szemléletmód jellemzi. Különösen kiemelkedő az oktatás színvonala a mérnöki, tudományos és gazdasági területeken, 3 egyeteme is szerepel a világ 200 legjobb egyetemeinek listáján. Koppenhága egyetemei mellett Aarhus és Aalborg egyetemit is érdemes megfontolni, ha Dániába mennél tanulni.

Az oktatás nyelve a legtöbb alapképzésen a dán, ami nem túl jó hír a magyar diákoknak.. Hosszú évekig sok alapszak elérhető volt angol nyelven is, de az utóbbi években sajnos a felére csökkentették ezen képzések számát. A 2023/2024-es tanévre csak 63 alapképzés érhető el angol nyelven, elsősorban gazdasági, mérnöki és tudományos területeken. Mesterképzésekből már szélesebb a kínálat.

Az alapképzések 3-4 évesek, de van lehetőség úgynevezett Academy Profession Degree-re is jelentkezni, ami az alapképzésnél alacsonyabb szintű, két éves képzés. Az elérhető képzések teljes listájáról https://studyindenmark.dk/ oldalon lehet tájékozódni.

A diákközpontú képzések egyik fő jellemzője az eset- , és problémamegoldás fókuszú oktatás, mely során a diákokat arra bíztatják, hogy találják meg a saját megoldásaikat. A tanárok emiatt sok esetben inkább mentori szerepet töltenek be. Ennek megfelelően nagyon sok egyéni projekt és kutatómunka vár a diákokra aminek eredményeként a megszerzett tudást jól tudják alkalmazni új helyzetekben is. 

Felvételi és jelentkezés

Dániában a felvételi egy központi rendszeren keresztül zajlik az https://www.optagelse.dk/ oldalon keresztül. Egy felvételi időszakban legfeljebb  8 szakra lehet jelentkezni. A jelentkezési határidő általában március 15, 12:00. 

Bár a jelentkezési felület központi, a felvételi követelmények egyetemenként eltérnek, ezért érdemes jó előre tájékozódni, hogy melyik szakra mit kell majd beadni.

A felvételi követelményeket 3 csoportba lehet osztani:

  1. Általános követelmény: érettségi – előzetesen kérnek becsült érettségi eredményeket, majd a végleges döntés a tényleges érettségi eredmények beküldése után történik meg. Ezen felül a korábbi évek tanulmányi eredményeit is el kell küldeni. A dokumentumokról hiteles angol nyelvű fordítást kell benyújtani.
  2. Specifikus követelmények: egyetemtől és szaktól függően kérhetnek teszteket, akár interjút, de leggyakrabban motivációs levél a követelmény. A motivációs levélben érdemes az adott szak követelményeihez kapcsolódó eredményeket kiemelni, ezért előfordulhat, hogy több motivációs levelet kell majd megírnod.
  3. Nyelvi követelmény: angol nyelvű szakok esetén nemzetközi nyelvvizsgát kérnek, a legnépszerűbb ezek közül az IELTS.

Az eredményhirdetés július végén van, a magyar rendszerhez hasonlóan egy helyre lehet felvételt nyerni, a jelentkezéskor megadott sorrend alapján.

Tandíj, lakhatás és megélhetés

Dánia felsőoktatása EU-s diákoknak tandíjmentes, ráadásul nagyon kedvező ösztöndíj is elérhető az unióból érkezőknek. Heti 11 óra munka vállalása esetén a dán állam havi 6000 koronás ösztöndíjat biztosít a fizetésen túl. 

Hollandiához hasonlóan Dániában is nehezen találnak szállást a nemzetközi diákok, ezért érdemes időben elkezdeni a keresést. Átlagosan szállásra havi 5000 koronával érdemes számolni, étkezésre 1500-2000 koronával lehet kalkulálni. A tömegközlekedés ára meglehetősen magas, de Dániában a legtöbben városon belül biciklivel közlekednek, érdemes kiutazáskor egy használt biciklit beszerezni, ezzel lényegesen csökkenthető az utazási költség.

Az albérlet vagy kollégium árától függően heti 20 óra munka és az emellé járó állami támogatás segítségével akár a teljes megélhetés fedezhető. Dán nyelvismeret nélkül általában gyorséttermi munkát tudnak vállalni a diákok.

***

A fentiekből egyértelműen látszik, hogy a dán (és általában a külföldi) egyetemekre való felvételire nem lehet elég korán elkezdeni készülni. A minden szakra megfelelő, jól megírt motivációs levélhez és esetleges interjúhoz a megalapozott pályaorientáció, a nyelvtudás és a 21. századi készségek fejlesztése kiemelten fontos. 


Az Engame Akadémia képzései 2010 óta több száz magyar diáknak segítettek a pályaválasztásban, önismeretben, és készségeik fejlesztésében, majd álmaik egyetemére való bekerülésben. Középiskolásoknak szóló angol nyelvű programjainkon a készségfejlesztés mellett segítünk megtalálni a neked való képzést, egyetemet, és a konkrét jelentkezési folyamat során is végig melletted állunk.
Egész tanéves, iskola melletti angol nyelvű oktatási programmal és 4 napos rövid képzésekkel segítjük középiskolás diákjainkat
  • önmaguk megismerésében, érdeklődési területeik feltérképezésében és a hozzájuk leginkább illő szakterület megtalálásában
  • 21. századi személyes és akadémiai, gyakorlati képességek fejlesztésében
  • a hétköznapi és a szakmai életben használható, magabiztos angoltudás elsajátításában
  • a továbbtanulási döntés meghozásában és a (külföldi) egyetemi felvételi minden szakaszában
Várunk szeretettel következő nyílt napunkon, ahol bővebben is tájékozódhatsz a programról!

Hasonló cikkek