A XXI. század megfizethetetlen értékei: készségek és képességek

Az elmúlt években egyre több helyről hallhatod, hogy a különböző készségek és képességek nem csak a tanulásban, hanem a munkaerőpiacon is egyre nagyobb értéket képviselnek. Ebben a cikkben arra keressük a választ, hogy melyek azok, amelyek fontossá váltak, hogyan lehet őket fejleszteni és miért képviselnek hatalmas értéket.


Készség és képesség – mi a különbség a kettő között?

Ahhoz, hogy jól el tudjunk merülni a témában, nézzünk egy kicsit a fogalmak mögé. A készség és a képesség nagyon hasonló jelentéssel bírnak, egy árnyalatnyi különbség azért mégis van köztük. A képesség a potenciál, amivel valaki rendelkezik egy adott dolog elvégzéséhez, míg a készség azt mutatja, hogy valaki hogyan alkalmazza vagy használja ezt a potenciált a gyakorlatban. A képesség fókuszában inkább általánosságban állnak az adott tulajdonságok, míg a készség a már kifejlesztett és alkalmazott tudást jelenti.

Az alábbiakban a tanulási eredményekre közvetlenül hatást gyakorló akadémiai készségeket vesszük górcső alá, és megnézzük, hogy az egyes pontok miért fontosak és hogyan tudod őket fejleszteni.

Akadémiai készségek – a hatékony tanulás szolgálatában

Akadémiai készségeknek nevezünk minden olyan adottságot, amely a tanulásban és a tanulással kapcsolatos feladatokban segítenek. Ezek a készségek széles skáláját foglalhatják magukba, és nemcsak egy adott tantárgyra vagy tudományterületre, hanem általában az iskolai életben való sikeres részvételhez szükségesek.

Az akadémiai készségek több szempontból is egyre fontosabbak:

  1. Hatékonyabb, eredményesebb tanulás: a tananyagok egyre szélesebb ismereteket ölelnek fel, diákként pedig számos különórával, iskolán kívüli foglalkozással is járnak a hétköznapok. Az akadémiai készségek fejlesztésével a tananyagot hatékonyabban és eredményesebben tudod feldolgozni.
  2. Sikerek az iskolában: a megfelelő készségek és képességek elsajátításával a teljesítményed is egyre javulni fog, így jobb eredményeket érhetsz el kevesebb stresszeléssel és kevesebb energia- és időbefektetéssel.
  3. Nagyobb versenyképesség a munkaerőpiacon: a vállalatoknak olyan munkaerőre van szüksége, akik az olvasás, írás, kommunikáció, problémamegoldás és kritikai gondolkodás területén fejlettek. Az akadémiai készségek fejlesztése segíteni fog neked abban, hogy sikeresebb legyél a munkaerőpiacon. 
  4. Támogatják az életen át tartó tanulást: a technológia fejlődése és a globalizáció megköveteli, hogy sose hagyd abba a tanulást. Ha az akadémiai képességeid fejlettek, akkor nem fog gondot okozni neked, hogy folyamatosan tanulj.

Nézzük át a legfontosabb akadémiai képességeket és azok fejlesztési lehetőségeit. Fontos, hogy ezek a készségek összefüggnek egymással és nem szigetszerűen működnek. Az egyik fejlesztése hatással lesz a többi területre is, de természetesen ez visszafelé is igaz.

Tanulási technikák

A „tanulási technika” olyan módszertant jelent, amely a hatékony tanuláshoz, információfeldolgozáshoz és megértéshez kapcsolódik. Ez magában foglalja a különböző módszerek, stratégiák és eszközök alkalmazását, amelyek segítenek abban, hogy a rád zúduló információkat hatékonyabban dolgozd fel és gyorsabban sajátítsd el azokat a dolgokat, amelyek valóban relevánsak. Ide tartozik például a jó jegyzetelés megtanulása, a vizuális segédeszközök megfelelő használata, az interaktív tanulási módszerek megismerése és a hatékony időmenedzsment. 

Ahhoz, hogy ezt a képességedet fejleszteni tudd, számos megoldás áll a rendelkezésedre. Ilyen lehet például a mentorálás, amikor egy olyan szakembert hívsz segítségül, aki segít megtanulni tanulni. De találsz már kurzusokat (online-t és jelenlétit is), rengeteg szakirodalom, cikk született már a témában és alkalmazások között is találsz olyat, ami a segítségedre lesz.

(Mielőtt abbahagyod a cikk olvasását, hogy mentort vagy tréninget keress, olvass tovább, mert a cikk végén eláruljuk azt is, hogyan tudod az összes készséget és képességet egy helyen fejleszteni.)

Digitális kompetenciák

A „digitális kompetenciák” olyan készségeket és képességeket jelentenek, amelyek segítségével az egyre bonyolultabbá és összetettebbé váló digitális környezetben hatékonyan el tudsz navigálni. Ezek a kompetenciák a modern társadalomban, különösen a digitális technológiák terjedése és széles körű alkalmazása miatt váltak egyre fontosabbá. A digitális eszközöket nem tudod kikerülni és egyre több helyen használnod kell őket. Ha tisztában vagy azzal, hogy mit, hol, hogyan és milyen módon tudsz a legjobban és legeredményesebben használni, akkor óriási előnyre tehetsz szert.

Fontos, hogy a digitális kompetenciák fejlesztése során gyakorlati tapasztalatokra is szert tegyél, és próbáld ki a tanultakat a valós életben. A legjobb módszer erre, ha saját projektet indítasz. Kezdheted akár egy bloggal, vagy egy kis weboldallal.

Kritikai gondolkodás

A XXI. században talán az egyik legfontosabb képesség a kritikai gondolkodás képessége. Ezalatt azt értjük, hogy a rád zúduló információkat megfelelő módon tudod szintetizálni, ki tudod szűrni a számodra fontos dolgokat és fel tudod ismerni a valódi és fals információkat. A kritikai gondolkodás segít neked abban, hogy ne csak elfogadd az információkat, hanem képes legyél azokat kritikaian értékelni, megkérdőjelezni és a saját gondolataid alapján döntéseket hozni. Ez a képesség segítségedre lesz a döntéshozatalban, hatékonyabbá válik a problémamegoldó képességed, jobban fogsz tudni érvelni az álláspontod mellett és meg fogod tudni különböztetni a megbízható és megbízhatatlan információforrásokat.

A kritikai gondolkodás képességét fejlesztheted különböző tanfolyamokon és képzéseken (kiváló erre például, ha csatlakozol egy vitaklubhoz). De ha nincs lehetőséged ilyenen részt venni, akkor azt javasoljuk, hogy olvass minél többet, változatos témákban. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres olvasás segít neked abban, hogy több nézőpontból tudd értékelni ugyanazt a helyzetet.

Akadémiai esszéírás

Ez a készség segít neked abban, hogy a gondolataidat struktúráltan, tömören, a témára koncentrálva tudd írásban prezentálni. Ha az akadémiai esszéírást gyakorlod, akkor képes leszel átadni és bemutatni a kritikai gondolkodásodat, be tudod bizonyítani, hogy el tudsz mélyedni egy témában és megcsillogtathatod elemző képességedet is. 

Ha tisztában vagy az akadémiai esszéírás alapjaival, akkor megérted a plagizálás fontosságát, ami valljuk be az AI megjelenésével egyre fontosabbá válik. Nem mellesleg az írásgyakorlás során változatos szókincsre teszel szert.

Kutatásmódszertan

Ha otthon vagy a kutatás módszertanában, akkor könnyen és gyorsan fogsz tudni adott témákban információforrásokat keresni. Az információforrásokat megfelelő módon fogod tudni értékelni, az eredményeket pedig pontosan tudod értelmezni. Itt is nagyon fontos a kritikai gondolkodás. Anélkül hiába áll rendelkezésedre rengeteg forrás, tudnod kell őket megfelelő módon értékelni és használni.

Az akadémiai kutatást leginkább akkor fogod tudni megtanulni, ha kifejezetten erről szóló tananyagot dolgozol fel, vagy saját projektmunkán dolgozol. Az Engame diákjai ez utóbbit sokszor gyakorolják, sőt a projektek eredményeit elő is adják társaiknak.

Prezentációs technikák, nyilvános beszéd

Ezt a készséget nem is szeretnénk túlmagyarázni. Pontosan tudod, hogy a figyelem megragadása és megtartása az egyik legnehezebb feladat. Így van ez akkor is, amikor az iskolában az osztálytársaidnak tartasz kiselőadást és így lesz ez a munkahelyeden is, amikor az eredményeidről kell beszámolót tartanod a vezetőid részére. Ha rendelkezel a megfelelő technikák ismeretével és tudod, hogyan, mikor, mit mondj, milyen elemekből építsd fel a mondanivalódat, hogy hass a közönségedre, akkor könnyedén ki fogsz tűnni.

A nyilvános beszéd és a prezentációs technikák fejlesztésére már itthon is szerveznek tanfolyamokat és tréningeket kiváló szakemberek. Sőt táborba is elmehetsz. A cél, hogy könnyedén, érdekesen és izgulás nélkül tudj megszólalni több ember előtt. 

Vitakultúra

Be kell vallanunk valamit. Az Engame diákjainak szülei nem mindig felhőtlenül boldogok attól, hogy a tinédzser gyerekeik vitakultúrája jelentős fejlődésen megy keresztül :-). De gondolj bele, mennyivel egyszerűbb meggyőzni valakit a saját álláspontodról, ha tudod, hogy sorakoztasd fel az érveidet, mikor beszélj, mikor hallgass el és hogy nyomatékosítsd a mondandódat. Természetesen ezt a képességet nem csak akkor fogod tudni jól használni, ha a szüleiddel kerülsz konfliktushelyzetbe. A vitakultúrád magas szintre hozásával hatékonyabban tudsz kommunikálni és könnyebben kezeled a konfliktusokat. Emellett megtanulsz áthelyezkedni a másik oldalra, empatikusabb és megértőbb leszel.

A tanfolyamok és a képzések mellett fejlesztheted a vitakultúrádat olyan platformokon, ahol az emberek a véleményüket osztják meg egy-egy dologgal kapcsolatban. A legalkalmasabb tevékenység a vitakultúrád fejlesztésére, ha profi vitázókat követsz nyomon, és nézed meg vitáikat.

Projektmenedzsment

Ha megtanulsz projektet menedzselni és magabiztosan mozogsz ezzel a készséggel, akkor nagyon sok területe fejlődik majd az életednek. Ügyesebben fogsz tervezni, megtanulod betartani a határidőket, jobban fogod tudni kezelni a krízishelyzeteket és a konfliktusokat, emelett pedig kiválóan fogsz együttműködni a csapatod tagjaival. Számos könyvet találsz hatékony projektmenedzsment témában, ilyen például Eric Verzuh Projektmenedzsment című könyve, de a VOIZ hangoskönyvtárában is találsz értékes irodalmat. Azt javasoljuk, hogy érdemes ezekkel kezdeni, hogy egy kicsit belekóstolj a projektek világába, de ha igazán feketeöves akarsz lenni, akkor nem fogod tudni elkerülni a tanfolyamokat és a gyakorlat szerzését.

Gyakorlati tapasztalathoz ebben az esetben is kiváló, ha egy kis saját projektet indítasz, amibe be kell vonnod másokat is. De elmehetsz önkénteskedni, és ott is szerezhetsz tapasztalatokat. Ha pedig olyan ötleted van, ami még csak elméleti síkon mozog, akkor figyeld a Startup Challenge-ünket, mert az ezen való részvétel után garantáltan jobb projektmenedzser leszel.

Időgazdálkodás

Nem csak a fiataloknak, de még a felnőtteknek is nehézséget okoz, hogy megfelelő módon osszák be az idejüket. Itt természetesen nem csak arról van szó, hogy marad időd minden feladatodra, de arról is, hogy ismerd fel, hogy mennyi dolgot tudsz elvégezni egy adott idő alatt, hogyan tudsz nemet mondani azokban az esetekben, amikor már valóban szükséges, milyen technológiai segítségek állnak a rendelkezésedre. Az időmenedzsment az iskolás évek során azért lesz hasznos számodra, mert stressz nélkül, időben fogsz tudni felkészülni az iskolai megmérettetésekre. 

A fejlődést ebben az esetben is kezdd könyvekkel és online anyagokkal. A Getting things done (GTD) módszer egy nemzetközileg elismert útja a hatékony időgazdálkodásnak. Mind magyar, mind angol nyelven találsz podcastet, blogcikkeket, könyveket és videókat a témában. A Todoist blogján szintén rengeteg hasznos információt találsz. 

Visszajelzések adása és fogadása

A fejlődéshez vezető egyenes út, ha a külső visszajelzéseket megfelelő módon tudod fogadni, értékelni, levonni belőlük a konzekvenciákat és hasznosítani a tanulságokat. A munkádat, tanulásodat az is könnyebbé fogja tenni, ha megtanulsz úgy visszajelzést adni, hogy az valóban konstruktív legyen. Akár az iskolában is érdemes gyakorolnod ezt a készséget.


Összefoglalás

Ahogy látod az alapvető akadémiai készségek fejlesztése át fogja hatni a teljes életedet. Gyorsabban és jobb döntéseket leszel képes hozni, a tanulásod hatékonyabbá és eredményesebbé válik, és lekerül rólad egy csomó stressz. Azt is látod, hogy ezeknek a készségeknek és képességeknek a fejlesztése mennyire szerteágazó, ráadásul mivel összefüggnek egymással, így érezheted úgy, hogy a fejlődés megmászhatatlan hegyként tornyosul előtted.

Az Engame Akadémia diákjai a nálunk töltött évek alatt gyakorlatban, szinte észrevétlenül fejlődnek minden területen. A csoportos feladatok, a projektek, a szakértői látogatások, vagy a Field Tripek csak néhány példája azoknak a programoknak, amelyek segítséget nyújtanak abban, hogy jobbá válj. 

Ismerj meg minket, látogass el nyílt napunkra és beszélgess diákjainkkal és szüleikkel a tapasztalataikről.

Hasonló cikkek