Az Engame Akadémia és az Angloville Nyelvi Sziget szervezésében

2019. november 30. | Central European University

Egy nap a gyermeked jövőjéért.

Modern, diákközpontú módszerekkel dolgozó középiskolák és oktatási szolgáltatók egy helyen. Előadások, workshopok és kerekasztal-beszélgetések szülőknek, akik megoldásokat keresnek.

Kiállító: YFU Hungary

A Youth For Understanding (YFU) egy, több, mint 60 országban jelen lévő nemzetközi non-profit szervezet, amely féléves és éves oktatási programokon keresztül segíti a középiskolás diákok fejlődését egy nyitott és elfogadó szemléletű világért.

A YFU Hungary programjaival lehetőséget ad a 15-18 éves korosztálynak, hogy fogadócsaládoknál lakva és helyi középiskolákba járva ismerjék meg a helyi kultúrát, és fejleszthessék személyiségüket és nyelvtudásukat.

Programtípusaink

  • éves program
  • szemeszter program
  • keresztéves program
  • nyári program

A YFU célja, hogy önkéntes fogadócsaládoknál eltöltött programokon keresztül ösztönözze más népek megismerését, a kulturális különbözőségek tiszteletét, és ezáltal elősegítse a fiatalok személyiségének fejlődését. 

A csereprogramon a résztvevők saját tapasztalatukon keresztül sajátítják el azokat az értékeket és képességeket, melyek egy nyitottabb, toleránsabb világ létrejöttét támogatják. A tanulás folyamata a diákok élményein és kapcsolatain keresztül egy egész életre szól. A csereprogram egységes és megbízható működése érdekében nemzetközileg összeállított és elfogadott nemzetközi irányelveknek megfelelően működik.

Önkéntes munkán alapuló szervezet

A YFU tevékenysége elsősorban önkéntes munkára épül. A YFU fogadócsaládjai önkéntes alapon, anyagi ellenszolgáltatás nélkül fogadják be a diákokat. Önkéntesekből álló elnökség irányítja a szervezet munkáját, önkéntesek végzik a diákok és fogadócsaládok toborzását, kiválasztását, tartják a kapcsolatot a cserediákokkal, iskolákkal, részt vesznek a táborok szervezésében és lebonyolításában – itthon és külföldön egyaránt.

A fogadócsalád

A program ideje alatt a cserediák egy helyi önkéntes fogadócsaládnál él. A családok maguk választják ki azt a diákot, akit fogadni szeretnének, a kitöltött jelentkezési anyag, a diák levele és a YFU jellemzése alapján. A cserediák a családon keresztül ismeri meg az ország hagyományait és életformáját. Ők segítik a beilleszkedését, és ezáltal egy életre szóló kapcsolat alakulhat ki a cserediák és a fogadócsaládja között.

Az iskola

A tanév alatt a diák egy helyi középiskolába jár, így a fogadó országban alkalma nyílik megismerni egy más jellegű iskolarendszert. Iskolába járni természetesen itt is kötelező, az oktatás pedig az adott ország nyelvén folyik, így lehet nagyon hamar megtanulni az adott nyelven kommunikálni. 

A tanulás mellett a legtöbb iskola sport- és kulturális programokat, klubokat szervez, így a diák részt vehet az érdeklődésének megfelelő programokon. 

YFU-s programok

A fogadó országokban is különböző találkozókat, táborokat, fakultatív kirándulásokat szervez a helyi YFU. Az európai országokba utazó diákok a csereév végén egy nemzetközi, 5 napos táborban (Young Europeans’ Seminar, YES) is részt vehetnek Németországban. 

A nyelv

A nyelvtanulásnak ez a formája a leghatékonyabb – az állandó nyelvi környezetnek köszönhetően. A tapasztalatok alapján a diákok már rövid idő alatt társalgási szinten elsajátítják az adott ország nyelvét – akkor is, ha a kiutazás előtt nem rendelkeztek semmiféle előzetes nyelvtudással. Diákjaink többsége hazaérkezése után sikeres nyelvvizsgát tesz. 

Ki lehet cserediák?

A YFU-s programon való részvétel bizonyos képességeket igényel, és nem való mindenkinek, hiszen a család és barátok segítsége és támogatása nélkül kell a cserediáknak megállni a helyét egy új és idegen környezetben. Ezért minden jelentkező részt vesz egy kiválasztó beszélgetésen, melyen YFU-s önkéntesek döntik el, kit tartanak megfelelően érettnek és alkalmasnak egy ilyen vállalkozásra. 

A kimagasló kommunikációs készség, a nyitottság, a jó helyzetfelismerés, a konfliktusok kezelésére és megoldására való hajlam, mind nagyon fontos tulajdonságok egy mindenki szempontjából sikeres csereprogram megvalósításához. 

Jelentkezés módja

Jelentkezni a www.yfu.hu honlapunkról letölthető jelentkezési lapon lehet. 

VÁRJUK A JELENTKEZÉSEKET!

Találkozz a YFU képviselőivel az Alternatív Oktatási Expón!

Töltsd ki az alábbi űrlapot, hogy lefoglald a helyeteket.

A jegyed mellé meghívást kapsz egy zárt Facebook csoportba is, ahol az expó előtt és után is folytatjuk a beszélgetést, közös gondolkodást, izgalmas oktatási kezdeményezések, lehetőségek bemutatását.