Továbbtanulás az USA-ban

Gondolkoztál már azon, milyen lehet egy nemzetközi diákokkal teli campuson tanulni egy világszínvonalú egyetemen, amely rengeteg különböző programot és tantárgykombinációkat kínál? Az Amerikai Egyesült Államokban rengeteg top egyetemből választhatsz, ahol a tanulmányok mellett a sport és a diákélet is nagy szerepet kap, és nem csak a jegyek számítanak. 

Az USA felsőoktatása: Mit érdemes tudni róla?

Az Egyesült államokban rengeteg nagyon magas színvonalú képzést lehet találni, a világ 200 legjobb egyeteméből 60 itt található. Az amerikai felsőoktatás legfőbb sajátossága, hogy az alapképzésre jelentkező diákok nem előzetesen kiválasztott szakokra jelentkeznek, hanem majd csak a képzés során választanak maguknak fő szakot (major) és egy kisebb óraszámban tanult területet (minor). A kiválasztott szakokhoz az egyetem által meghatározott óracsoportok tartoznak, ezeket kell teljesíteni a diploma megszerzéséhez.

Az egyetemeket négy csoportba sorolhatjuk:

  1. A Community College két éves programot kínál, és jelentősen egyszerűbb ide felvételt nyerni mint a nagy egyetemekre. Ezután a képzés után a diák vagy egy Associate of Arts vagy egy Associate of Science diplomát kap, azaz még nem éri el az alapképzés (Bachelor) szintet. Aki elvégzi ezt a két éves képzést, átjelentkezhet egy 4 éves alapképzésre.
  2. A Liberal Arts egyetemek négy éves alapképzést kínálnak. Itt a fókuszban az áll, hogy a diákok átfogó képet kapjanak a világról. Olyan tantárgyat tanulnak, mint az irodalom, idegen nyelvek, történelem, művészetek, matematika, pszichológia vagy természettudományok. 
  3. Az állami egyetemek alap- és mesterképzéseket is kínálnak a magán egyetemekhez hasonlóan, de alacsonyabb tandíjért. Ezekre az egyetemekre sok diák jár, így nagy osztályokra és előadásméretekre lehet számítani. 
  4. A Magánegyetemek is alap-, és mesterképzéseket kínálnak, de a tandíjak jelentősen magasabbak az állami egyetemekhez képest. A diákszám így alacsonyabb, azaz egy tanárra kevesebb diák jut. Ezen egyetemek egy része egyházi fenntartású,  mint a University of Notre Dame vagy a University of San Francisco. Más magánegyetemek független fenntartásúak,  ide tartoznak pl. a Borostyán Liga (Ivy League) egyetemei is.

Az amerikai egyetemeken vannak bizonyos szakok, amelyeket nem lehet rögtön a gimnázium elvégzése után elkezdeni. Ilyen például az orvosi, fogorvosi vagy a jogi képzés. Ezekhez szükséges egy alapképzés elvégzése, és utána az úgynevezett Graduate school-ban lehet ezeket a tanulmányokat folytatni. Ez az itthoni képzésben leginkább a mesterképzéshez hasonlít. Üzleti szakirányt sem találunk mindegyik egyetemen, ezen tanulmányok jellemzően mint mesterképzés elérhető. Kevés, de van azért olyan egyetem, ahol van erre lehetőség alapképzés keretein belül, ilyen például a New York University vagy a University of Pennsylvania. 

Tandíjak és ösztöndíjak 

A tandíjak az intézmények típusának megfelelően változnak:

  • a Community College-ok éves tandíja átlagosan 3 700 dollár körül mozog,
  • az állami egyetemek átlagosan 26.000 dollárba kerülnek,
  • a magánegyetemek díjai pedig 30 000 dollárnál kezdődnek és egészen 60-70 000 dolláros árig mehetnek fel. 

Szerencsére több lehetőség van arra, hogy ez az összeg kevesebb legyen. Az egyetemek többféle ösztöndíjat is kínálnak, ezek feltételei és mértéke egyetemenként változnak, ezért érdemes az intézmények honlapján tájékozódni.

  • Tanulmányi ösztöndíj: amelyet tanulmányi eredmények és versenyek alapján ajánlanak meg. (pl. OKTV)
  • Szociális ösztöndíj: Ehhez egy úgynevezett CSS profilt kell kitölteni, amihez hivatalos dokumentumok kellenek a szülők és a diák keresetéről és adóbevallásáról 
  • Sportösztöndíj, amely a diák sportteljesítménye alapján kerül elbírálásra.

Van lehetőség független ösztöndíjak igénylésére is, amelyeket különböző szervezetek ajánlanak fel. Ezekre általában elég komoly pályázatokat kell benyújtani, de ha a diák megnyeri, jelentős támogatásokhoz juthat hozzá.

Diákhitelre a legtöbb magyar diák nem jogosult, ennek rendkívül  összetett a feltételrendszere, része pl. hogy a szülőnek megfelelő pénzügyi háttere legyen az Egyesült Államokban.

Felvételi menete

Az amerikai felvételi rendszer nagyrészt központosított, de mindegyik egyetemnek más követelményei vannak. A felvételit kétféle platformon lehet intézni, ahova regisztrálni kell, ezek a CommonApp és a Coalition Application. Az egyetem döntésén múlik, hogy melyik jelentkezési platformot használja.

A jelentkezési időszak két részből áll: az előrehozott és normál jelentkezési határidők is vannak, ezek pedig egyetemenként változhatnak.

Az előrehozott jelentkezésnek két formája van:

  • Early Decision vagy Restrictive Early Action: jelentkezést csak egy egyetemre lehet beadni. Amennyiben a jelentkezőt felveszik, ez lesz a végleges választása, csak pénzügyi okok miatt lehet visszavonni a jelentkezést
  • Early Action: ugyanúgy zajlik mint az Early Decision, a diák ilyenkor is korábban tudja meg az eredményt de nem kell elköteleződnie az intézmény mellett.

Az előrehozott jelentkezések határideje általában november 1., de előfordulhat későbbi határidő is. Eredményt általában december 15-én hirdetnek ki, három kategória létezik:  felvették, elutasították, vagy halasztották a diákot, mely utóbbi azt jelenti, hogy a normál felvételi körben derül ki a végleges döntés. Nem mindegyik egyetem él mindhárom opcióval. Előfordul, hogy az előrehozott jelentkezésnél még senkit sem utasítanak el. Akit mégsem vesznek fel, azt csak később értesítik a végleges döntésről.

A normál jelentkezési határidő, az ún. Regular Decision, általában januárban van. A keleti parton gyakran január elseje, míg a nyugati parton sok esetben január 15, de itt is pontosan utána kell nézni az adott egyetem honlapján. Nincs korlát, a diák annyi intézménybe adja be a jelentkezését, amennyibe csak szeretné, egy jelentkezés leadása 30-80 dollárba kerül. Erről a körről áprilisban kapnak választ a jelentkezők.

A felvételi követelményei egyetemenként változnak de a leggyakrabban az alábbiakat szokták figyelembe venni.

  • Tanulmányi átlag
  • Tanári ajánlólevél (3 db)
  • Motivációs levél
  • Esszék a diák érdeklődésének megfelelő témában. Minden egyetem maga határozza meg, hogy milyen témájú esszét kér, így aki több helyre jelentkezi több esszét is meg kell írnia
  • SAT/ACT – az érettségi amerikai megfelelője
  • TOEFL nyelvvizsga
  • Interjú
  • Család pénzügyi háttere (vízum kérelemhez)

Lakhatás és megélhetés

A legtöbb amerikai egyetem rendelkezésére állnak kollégiumok, amiket az alapképzésen tanuló diákok igénybe vehetnek. A kollégium ára sok esetben a meleg ételt is tartalmazza, és évente 10-12.000 dollárba kerül. Amerikában ezen felül szükség van egészségügyi biztosítás megkötésére is, melynek ára 500-1000 dollár között mozog.

A költőpénz eltérő lehet, és nagyban függ attól, hogy Amerika melyik részén tanul tovább a diák. Sajnos diákmunkára nem igazán van lehetőség a vízum típusából adódóan, legfeljebb az egyetemen lehet valamilyen adminisztrációs munkát vállalni, ami viszont nem nagyon fedezi a kiadásokat, ezért mindenképpen szükség van családi támogatásra és/vagy valamilyen ösztöndíjra.


A fentiekből egyértelműen látszik, hogy az amerikai (és általában a külföldi) egyetemekre nem lehet elég korán elkezdeni készülni. A szükséges igazolások beszerzése mellett a nyelvtudás és a 21. századi készségek fejlesztése kiemelten fontos, ha nem csak bekerülni szeretnél a neves egyetemekre, de bent is szeretnél maradni.
Az Engame Akadémia képzései 2010 óta több száz magyar diáknak segítettek a pályaorientációban és önismeretben és álmaik egyetemére való bekerülésben. Középiskolásoknak szóló angol nyelvű programjainkon a pályaválasztás, készségfejleszés mellett segítünk megtalálni a neked való képzést, egyetemet, és a konkrét jelentkezési folyamat során is melletted állunk.
Egész tanéves, angol nyelvű oktatási programmal és 4 napos rövid képzésekkel, segítjük 9-12. osztályos diákjainkat
  • önmaguk megismerésében, érdeklődési területeik feltérképezésében és a hozzájuk leginkább illő szakterület megtalálásában
  • 21. századi személyes és akadémiai, gyakorlati képességek fejlesztésében
  • a hétköznapi és a szakmai életben használható, magabiztos angoltudás elsajátításában
  • a továbbtanulási döntés meghozásában és a (külföldi) egyetemi felvételi minden szakaszában
Várunk szeretettel következő nyílt napunkon, ahol bővebben is tájékozódhatsz a programról!

Hasonló cikkek