Tényleg hatékony az online tanítás?

Ha azt mondjuk, hogy online oktatás, akkor könnyen lehet, hogy elsőként a Covid miatti lezárás alatt rosszul szervezett, esetleges és technikailag nem előkészített távoktatás jut eszedbe. Valljuk be, ezt az időt nem kívánjuk vissza. Azonban talán megtanulhattuk azt, hogy az online tanulási lehetőségekkel ki is nyílhat előttünk a világ. Olyan képzéseken vehetünk részt, amire amúgy a földrajzi korlátok nem adnának lehetőséget.

Az Engame képzései merőben mások, mint a hagyományos oktatás során megszokott online órák. Itt olyan előadókkal találkozhatsz, akik gyakorlottak abban, hogy ne csak személyesen tudják átadni tudásuk legjavát, és fejlesszék a diákok képességeit.

A kurzusok tudatosan felépítettek, a tematika úgy követi egymást, hogy online is tökéletesen követhető legyen. Ráadásul minden előadás interaktivitásra épül, így biztosan magával ragadó és a figyelmedet folyamatosan fenntartó alkalmakra számíthatsz.

Online oktatás pro és kontra

Az online oktatásnak már mindannyian megtapasztaltuk számos előnyét és ugyanúgy hátrányát is. Talán az online tanítás során te is úgy érezted, hogy nem kaptad meg a megfelelő tudást, nem jött át az anyag lényege, nem kötött le, és amúgy is, idegen volt számodra az egész. Megértjük, mi is vettünk részt olyan online kurzusokon, amik nem voltak megfelelően felépítve, vagy az előadó személye hagyott kívánnivalót maga után.

Az online kurzusok azonban számos lehetőséget is adnak, és olyan előnyökhöz juttatnak, amiket a személyes programoktól sem feltétlenül kapnál meg.

  1. Eltűnik a távolság
    Talán nem is kell magyaráznunk, hogy ez miért annyira fontos. Az online képzésekkel kinyílt a világ, így ha találsz egy érdekes előadást bárhol a világon, arra bátran becsatlakozhatsz. Nem felvételről kell visszanézned, a kérdéseid bátran felteheted, ezzel a lehető legtöbbet tudod kihozni a kurzusra szánt időből.
  2. Nincs utazási idő
    Ugye te is tudod másra fordítani a sokszor akár órákban is mérhető utazási időt? Olvass, tanulj valami mást, sportolj, vagy legyél a barátaiddal, ahelyett, hogy egyik helyszínről a másikra sietsz.
  3. Nem kell lemondanod a többi programról
    A diákjaink jelentős része széles érdeklődési körrel rendelkezik, és nehezen tud beilleszteni még egy programot a napirendjébe, főleg, ha utaznia is kell. Ha online veszel részt az alapprogramon, akkor minden más is bele fog férni. Ráadásul a közösségi élményről sem kell lemondanod, hiszen a heti rendszeres online találkozásokon túl számos közösségi programmal, fakultatívan választható eseménnyel várunk, amelyeken természetesen minden online programban tanuló diákunk is részt vehet.

Hogy zajlik az online képzés az Engame-ben? Mik a különlegességei?

Az Engame programjában heti egy alapfoglalkozást tartunk, ahol a diákok online vesznek részt. A másfél órás előadásokon olyan képességeket, készségeket fejlesztünk, amelyek az állami oktatásban jellemzően háttérbe szorulnak.

  • Tudatosan készülünk a pályaválasztásra
    A boldog felnőttkor záloga az önismereten alapuló, tudatos pályaválasztás. A stabil alapozás legjobb időszaka a középiskolás kor. Fontos, hogy a diákjaink tisztában legyenek az érdeklődésükön túl a saját készségeikkel, képességeikkel is, hiszen így tudnak majd olyan szakmá(ka)t választani, amiben igazán érvényesülhetnek majd.
  • Együtt fejlesztjük a legfontosabb készségeket
    Az érveléstechnika, prezentációs készség, a hatékony kommunikáció, kritikus gondolkodás, akadémiai esszéírás vagy például csapatban való működés mind-mind olyan terület, amely a hagyományos oktatási rendszerbe nem fér be, de elengedhetetlen a sikerhez.
  • Magabiztos, használható nyelvtudással indítunk útnak
    A képzések angol nyelven zajlanak, a diákok a legtöbb szabadon választható Engame-es programon is angolul kommunikálnak egymással. Nemcsak a nyelvtudásuk fejlődik, de bátran fognak megszólalni idegen nyelven, akár nagyobb közönség előtt is.
  • Hiszünk abban, hogy minden diák megtalálja a neki megfelelő felsőoktatási intézményt
    Mentoraink segítenek feltérképezni a lehetőségeket, majd folyamatosan támogatnak a kiválasztott intézmények felvételi folyamataiban. Ha külföldön szeretnél továbbtanulni, úgy a magyar rendszertől várhatóan jelentősen eltérő elvárásokkal és folyamattal szembesülsz majd. Az elmúlt 12 évben több mint 1000 magyar középiskolásnak segítettünk bejutni álmai egyetemére. Jelenleg 15 ország felvételi rendszeréhez adunk teljes körű segítséget – a célország kiválasztásától a felvételi ajánlatokig.

Az alapprogram interakcióra épülő foglalkozásai maradéktalanul megtarthatók online is, tanáraink és mentoraink gyakorlottak az online térben is.

Mit kapsz még az online programtól?

  1. Közösségi élményt
    Talán elsőre furán hangzik, hogy tud egy online képzés közösségi élményekkel teli lenni. Az alapprogramot kiegészítjük online lehetőségekkel is pl. rendszeresen tartunk online szakértői beszélgetéseket (online Meet the Expert), de ha van kedved és időd, bármikor csatlakozhatsz személyesen zajló eseményeinkhez is. A rendszeresen meghirdetett céglátogatások (Field Trip), az irodában szervezett Meet the Expert alkalmak és minden egyéb rendezvényünk és közösségi programunk nyitva áll számodra akkor is, ha online tanulsz.
  2. Interaktív előadásokat
    Oktatóink pontosan tudják, hogyan hozzák ki a legtöbbet az online képzésekből. Nem csak elméletben tanulták meg, de számos kurzust, előadást tartottak már így. Ha neked is először az online iskolai órák jutottak eszedbe, akkor gyorsan felejtsd is el őket. Interaktivitáson alapuló előadásainkon online is ugyanannyi tudást, információt és élményt kapsz majd, mintha személyesen vennél részt.

Tippek, hogy a legtöbbet tudd kihozni egy online képzésből

Az online képzések sikeressége azonban nemcsak az oktatókon, hanem rajtad is múlik. Segítünk abban, hogy a lehető legtöbbet tudd kihozni a tanulásból, akkor is, ha az nem egy tanteremben történik.

  1. Légy jelen!
    Csakúgy, mint a személyes oktatás esetében itt is nagyon fontos, hogy legyél jelen az órákon. És itt nem csak arra gondolunk, hogy ülj a számítógéped előtt. Zárj be minden alkalmazást és futó programot, ami elterelhetné a figyelmedet, tedd félre a telefonodat, hogy ne is férj hozzá, és fókuszálj az órára.
  2. Légy aktív!
    Az óráink jelentős része interaktivitáson alapul. Ahhoz, hogy igazán sokat tudjunk adni neked, elengedhetetlen, hogy te is aktív részese légy az óráknak. Kérdezz, válaszolj, mondd el a gondolataidat. Szerencséd van, mert az Engame diákjai nyitottak, örömmel hallgatják meg az álláspontodat és szívesen beszélgetnek veled. Minden hozzászólásoddal az angolod is fejlődni fog.
  3. Készülj az órákra!
    Érdemes minden órára aktívan készülnöd. Nézd át a korábbi alkalom jegyzeteit, ha szükséges, akár a témára való ráhangolódásképpen.
  4. Vedd komolyan a képzést!
    Ne ess abba a csapdába, hogy azt gondolod, hogy az online program kevésbé komoly, kevésbé lehet hatékony, mint egy tantermi képzés. Vegyél komolyan minden alkalmat, és tekints úgy rá, mintha tényleg bent kellene ülnöd az iskolapadban.

Záró gondolatok

A tapasztalataink azt mutatják, hogy egy jól strukturált, kifejezetten az online térre optimalizált program eredményes és hatékony. Főleg, ha olyan tanárokkal találkozhatsz, akiknek van gyakorlatuk abban, hogyan tanítsanak akkor is, ha nem ülsz velük szemben egy teremben.


Missziónkkal összhangban alternatív oktatási programunk immár online formában is elérhető, hogy a Budapesttől való távolság egyetlen fejlődni akaró diák számára se lehessen többé akadály. Tudj meg többet erre a linkre kattintva.

Hasonló cikkek