Gyerekjogok világnapja – Interjú Gyurkovics Kornéllal, az UNICEF Fiatal Nagykövetével

Mi az a dolog, amiből ha mindenki elvesz, akkor is ugyanannyi marad?

Az egyik helyes válasz erre a kérdésre a gyerekjogok. A gyerekjogok minden 18 éven aluli személyt megilletnek, köztük diákjainkat is.

Az ENSZ 42 pontban fekteti le azokat a szabályokat, amik alapvető szabadságjogaid megvalósulását, védelmedet, fejlődésedet, és társadalmi részvételedet biztosítják.

Nézd meg, az életed mennyi területét érintik a jogaid: 

Ilyenkor mindig azt mondják, hogy “Na de mi lesz a kötelezettségekkel?’’ 

Kötelezettségekről akkor tudunk csak beszélni, ha ismered, rendelkezel és tiszteletben tartod a jogaidat. Jogaid teljesüléséért az állam és szüleid felelősek. Ezek után lehet csak rajtad számonkérni a jogaiddal járó kötelezettségeket.

Nem csak felnőttek, hanem sok gyerek is dolgozik azon, hogy gyerekjogokat minél többen megismerjék. Sophomore évfolyamos diákunk, Gyurkovics Kornél (bal felső sarokban) például az UNICEF Fiatal Nagyköveteként segít minél több fiatallal megismertetni a gyerekjogokat és ezek fontosságát. Az alábbiakban egy rövid interjút olvashattok Kornéllal:

Miért jelentkeztél az UNICEF fiatal nagykövet felhívására?

Azért jelentkeztem fiatal nagykövetnek, mert nagyra tartom az UNICEF küldetését. Amikor hallottam a pályázatról, rögtön éltem is a lehetőséggel, és jelentkeztem.

Hogyan zajlott a kiválasztás, hogyan lehet valakiből nagykövet?

A pályázatban egy rövid videót kellett készítenünk magunkról, melyben be kellett mutatkoznunk, fel kellett sorolni néhány  képességünket, és el kellett magyarázni, hogyan járulhatnánk hozzá az UNICEF munkájához.

Mit jelent pontosan UNICEF fiatal nagykövetnek lenni, milyen feladatokkal, kötelezettségekkel jár ez a szerep?

Nekünk, fiatal nagyköveteknek az az első számú feladatunk, hogy minél több gyerekkel és felnőttel ismertessük a gyerekjogokat. Ennek keretében vannak különböző projekteink, amiken mindig sokat dolgozunk. Én nagyrészt a videós tartalmakat vágom meg az adott projektekhez, de természetesen én is teljes része vagyok a csapatmunkának is, a projektek kivitelezésének és a kommunikációnak.

Volt valamilyen szerepe az Engame-es tapasztalataidnak abban, hogy nagykövetnek jelentkeztél?

Egyértelműen volt, hiszen az Engame által gyarapított tudás az élet minden pontján hasznomra válik: jobban, több perspektívából nyitotta ki számomra a világot, és ez – mondanom sem kell – nagyban segíthetett motivációt szerezni az UNICEF-be való jelentkezéshez is.

Ha többet szeretnél tudni a gyerekjogokról, ezeket az oldalakat ajánljuk neked:

Gyerekeknek: Ismerd meg a jogaidat!, Gyerekjogi Egyezmény, Yelon (You Are Not Alone)

Szülőknek: Gyerekjogi Egyezmény, Yelon – Szülőknek


Ha pedig szívesen foglalkoznál ehhez hasonló témákkal, gyere el a következő nyílt napunkra és tudd meg, mit adhat neked az Engame Akadémia!

Hasonló cikkek