Engame-es győzelem a #ClimateOfChange vitaverseny döntőjén

Engame-es siker született a 2021.05.27-én megtartott ClimateOfChange klímaváltozással foglalkozó vitaversenyének döntőjében a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi versenysorozat – melyet 13 európai országban tartottak egyidejűleg – hazai állomásán 24 csapat 126 tanulója üzköztette érveit angol és magyar nyelven.

A viták az éghajlatváltozás hatásait, a fogyasztási szokásokból fakadó károsanyag kibocsátást és környezetszennyezést, valamint ezzel összefüggésben az elvándorlás hatásait vizsgálták, illetve a fentiek összefüggéseire hívták fel a figyelmet.

A középiskolás kategória győztese az Engame Akadémia csapata lett: Pusztai Rebeka, Dunai Boróka, Seel Helena, Belák Dorka, Lévay Anna, Szalóczy Balázs – így ők képviselhetik hazánkat a nemzetközi versenyen, Brüsszelben. 

“Nagyon büszke vagyok a csapatra, rengeteg munkát fektettek a versenybe, és igazi példát mutattak együttműködésből. Rövid, 3 perces beszédekben kellett hatékonyan összefoglalniuk összetett érveket a klímaváltozáshoz kapcsolódó nemzetközi politikáról és gazdasági kérdésekről, ami nem kis feladat.

Kezdő és tapasztalt vitázók, új és régebbi engamerek végig nagyszerűen építettek egymás erősségeire, még úgy is, hogy csak a döntő hetén készültek először személyesen együtt. Nagy élmény lesz a brüsszeli folytatás!”

Mondta Dezsényi Balázs, az Engame Akadémia oktatási vezetője, aki maga is részt vett a csapat felkészítésében. 

Interjúnk a győztes csapattal 

Mik voltak a legizgalmasabb témák, amikről kutatnotok kellett? 

Lévay Anna: Legnagyobb örömünkre rendkívül érdekes környezetvédelmi témákat kaptunk, amik legtöbbször igen összetettek voltak, így felkészülés során mindig mélyre kellett ásnunk az egyes témákban.

Azt hiszem, az egész csapat nevében mondhatom, hogy minél megosztóbb és ismeretlenebb volt egy téma, annál inkább élveztük a kutatómunkát.

Így például a gazdasági szankciókkal való megismerkedés, vagy éppen a klímamigráció fogalmának felderítése mindannyiunk számára nagyon élvezetes volt. A döntő témáját, a vízhiány és a vízár szabályozásának kérdése is a szívünkhöz nőtt, rengeteg megdöbbentő információ birtokába jutottunk, s a gondolkodásmódunk is megváltozott a kérdésről. 

Hogyan oldottátok meg a csapatmunkát, amikor a hat emberből egyszerre csak hárman vitáztatok? 

Dunai Boróka: A versenyek előtt folyamatosan készültünk együtt. A járványhelyzet miatt főleg csak online megbeszéléseket tudtunk tartani, de ennek ellenére szerintem hatékonyan dolgoztunk. Ugyan a 6 fős csapatból csak hárman vitáztak, de mindenki kivette a részét a kutatómunkából és a beszédek kidolgozásából. 

Szalóczy Balázs: A verseny alatt a csapatmunka lebonyolítására megoldásul szolgált, hogy minden beszélőnek volt egy kritikus hallgató párja, aki természetesen a többi beszélő által elmondott információra is figyelt.

Online térben ez úgy zajlott, hogy a párok felhívták egymást és az igényeknek megfelelően dugták össze a fejüket, de volt közös megbeszélés is, tehát volt átjárhatóság, ha valami sorsdöntő észlelése volt valakinek. A döntőben ez a felállás már tényleg csak formális volt, mert ott már tényleg mindenki mindenkivel beszélhetett. Szóval összeségében azt tudom mondani, hogy egy jól strukturált rendszert sikerült kiepitenünk ami minden jel alapján hatékonynak bizonyult. 

Szerintetek mi a fontos ahhoz, hogy valaki jól vitázzon? 

Pusztai Rebeka: Bátorság kell szerintem elsősorban ahhoz, hogy meglegyenek az embernek azok az értékei, amiknek köszönhetően képes jól vitázni – merni kell kreatívnak lenni és új érvekkel, cáfolatokkal, ötletekkel előállni a felkészülés és a vita folyamán, valamint amikor arra kerül a sor, merni kell határozottan kiállni és képviselni a csapat álláspontját mások előtt.

A vitakészség és egy kifejezetten jó vita elengedhetetlen része, hogy a résztvevők szellemileg rá tudjanak hangolódni arra, ami mellett érvelnek, mert ez segíti a gyors és hatékony gondolkodást. Amikor pedig valaki az előzőek mellett valóban egy csapatjátékos, az a hab a tortán. 

Seel Helena: Mindemellett fontos az, hogy tudjunk precízen, de tömören fogalmazni. Ez főleg a cáfolatoknál nehéz, hiszen azoknál a másik csapat érveire válaszolva rögtönözni kell. Végül pedig az is fontos, hogy előre gondolkozzunk. Még a felkészülésnél fontos átgondolni, hogy az egyes érveinket az ellenfél hogyan cáfolhatná meg, és mi arra a cáfolatra milyen ellencáfolatot tudnánk felhozni.

Tehát rugalmasan és gyorsan át kell tudnunk gondolni mindkét oldal álláspontját. Az a legizgalmasabb, amikor beigazolódnak a “jóslataink” és a másik csapat pontosan úgy gondolkozott, ahogyan mi arra számítottunk.

Sajtómegjelenések: 


Nem vagy még #Engamer? Vegyél részt nyílt napunkon, és nézd meg, mit adhat neked az Engame!

Egész tanéves oktatási programunk és rövid képzéseink pályaválasztást és továbbtanulási döntést segítő programokkal, valamint a való élethez, felvételhez és egyetemi tanulmányokhoz elengedhetetlen készségek és nyelvtudás fejlesztésével támogatja diákjainkat, hogy megtalálják útjukat és elérhessék céljaikat –  mindezt egy motivált, inspiráló diákközösségben.

Regisztráció a nyílt napra >> 

Hasonló cikkek