Online Field Trip a KPMG-nél

Határozott és véleményformaló fiatalok szeretnének a KPMG-nél dolgozni

Beszámoló a KPMG és az Engame Akadémia szervezésben 2020. május 27-én zajlott Field Tripről.

A COVID-19 hatására online szerveztük az eseményt, ahol középiskolás diákoknak nyílt lehetőség a KPMG szakembereivel beszélgetni a világ egyik legnagyobb könyvvizsgáló, adó-, jogi- és üzleti tanácsadó cégének mindennapjairól, magyarországi tevékenységéről.

Takács Eszter, a KPMG Junior Corporate Responsibility szakértője foglalta össze a karrier meet up tapasztalatait.

Hogyan segítheti egy ilyen látogatás a középiskolás diákok pályaválasztását?

Könnyebb a gyógyszerész, a tervező grafikus vagy az építész karrierlehetőségeket bemutatni, mert kézzel foghatóbbak és a fiataloknak van elképzelése, mivel is foglalkoznak ezek a szakemberek.

Épp ezért ragadjuk meg a személyes találkozók lehetőségét, hogy a pályaválasztók közel kerüljenek hozzánk és megismerhessék a könyvvizsgálók, adó- és üzleti tanácsadók mindennapjait. Szolgáltató cégként nem a termékeinkkel, hanem a nálunk dolgozó kollégák segítségével kommunikálunk magunkról és a tevékenységünkről.

Ezek a beszélgetések nemcsak a gazdasági, pénzügyi, jogi pályába vezetnek be, hanem a személyes történeteken keresztül az azonosulást is támogatják.

Másfelől az analitikus, a folyamatgondolkodás, az érzékenység a jogi és üzleti kérdések iránt már kialakul középiskolás korban. Így elsősorban az a feladatunk, hogy ezt a motivációt erősítsük, illetve a lehetőségeket mutassuk be, ami egy fiatal diplomásra vár a KPMG hazai és nemzetközi projektjeiben azáltal, hogy nagyvállalatok, cégek üzleti döntéseire, jogi, pénzügyi, vállalatirányítási működésére lehetnek közvetlen hatással.

Mit tanulhattak a diákok a Field Trip-en? Miből állt a program?

Nagyon konkrét kérdésekre kaptak választ az érdeklődők, többek között, hogy mivel foglalkozik egy könyvvizsgáló, vagy hogy miben tud segíteni más vállalatoknak egy üzleti tanácsadó.

Mindezekről beszéltek szakértőink, akik maguk is fiatalok, így generációban nem állnak távol a pályaválasztóktól, hiszen még emlékeznek, hogy ők mire voltak kíváncsiak középiskolásként.

A programon a diákok egy képzeletbeli, virtuális túrán vettek részt a KMPG-nél, amelynek keretében ismertettük a szolgáltatásainkat és a szektorokat, amelyekben jelen vagyunk.

Az előadáshoz csatlakozó tanácsadóink és könyvvizsgáló kollégáink meséltek a tanulmányaikról, korábbi tapasztalataikról és hogy miért választották anno ők a KPMG-t. Természetesen az sem maradhatott ki, hogy a mostani helyzethez alkalmazkodva, hogyan működik a KPMG a home office-ból.

Érdekes volt arról beszélgetni, hogy a COVID-19 helyzetben a vállalatok miként tudnak alkalmazkodni. A jelenlegi helyzet katalizálni fog számos szervezetfejlesztési és folyamatszervezési törekvést a gazdaság egészében. A digitalizáció a gazdasági folyamatok minden területén még nagyobb hangsúlyt fog kapni.

A kollégák bemutatták, hogy a saját területükön miként működik az online kapcsolattartás, miben változtak a munkafolyamatok. Szintén érdekes téma volt a jövőbeli munkavállalók preferenciái: mennyire fontos számukra a rugalmas munkavégzés vagy a vállalati felelősségvállalás, CSR programok.

Mit üzennél a pályaválasztás előtt álló fiataloknak?

A legfontosabb, hogy ne ijedjenek meg attól, ha még nem tudják, mivel szeretnétek foglalkozni – ez folyamatosan alakulni fog.

Legyenek nyitottak a lehetőségekre, ragadják meg őket, valamint merjenek új ismeretek szerezni és folyamatosan tanulni.

Próbáljanak minél több tapasztalatot begyűjteni, beszélgessenek sokat ismerősökkel, akik már kiléptek a munka világába. A többit pedig majd hozza az élet.


9-12. osztályosoknak szóló oktatási programunkon a rendszeres cég- és szervezetlátogatások mellett meghívott szakemberekkel szervezett beszélgetések, szakmai workshopok, egyes tudományterületekben való elmélyülés és egyéni mentorálás segíti diákjainkat, hogy megismerkedjenek a különböző szakmákkal, továbbtanulási lehetőségeikkel és megtalálják a nekik való utat.

Te is szívesen részt vennél hasonló foglalkozásokon? Ismerd meg az Engame programját és csatlakozz diákközösségünkhöz!

Regisztráció a nyílt napra >>

Hasonló cikkek