4 dolog, amit gondolj végig a külföldi továbbtanulással kapcsolatban

Szeretnéd jobban megismerni a lehetőségeidet, mielőtt döntenél? Oktatási programunkban megtanulhatod mindazt, amire szükséged lesz, hogy itthon és külföldön is megálld a helyed az érettségi után.

Miért vágsz bele?

Ha külföldön akarsz továbbtanulni, nem árt pontosan megfogalmaznod magadban, miért abba az országba szeretnél utazni, ahová jelentkezel. Fontos az adott területen szerezhető nyelvtudás? Későbbi életed szempontjából mindenképpen meghatározó lesz, hogy külföldön jártál egyetemre, de nem árt tudatosan megválasztanod a célországot.
Érdemes utána nézned a kinti ösztöndíj lehetőségeknek. Ne csak a kiszemelt egyetemmel foglalkozz, hanem az egyetem által biztosított programok, továbbképzések, gyakornoki és más munkalehetőségek terén is végezz kutatást, hogy több szempontot figyelembe véve mérlegelhess.

Idő a felkészülésre

Ne hagyd az utolsó évre a jelentkezést! Minél korábban elkezded a felkészülést, annál jobb. A jelentkezési anyagaid összeállítására is érdemes időt szánni, precízen megírt, rendszerezett portfólióval magadról adsz előre egy képet az egyetemeknek.

Alapvető, kommunikáció szintű nyelvtudás

Ahhoz, hogy fejlődni tudj mind az egyetemi tanulmányaid során, mind a nyelvtudásod terén, fontos, hogy a célország nyelvével ne az egyetemen ismerkedj meg. Mindenképp próbáld meg az aktuális nyelvtudásod frissíteni – ha angolt tanultál, a legtöbb országban boldogulsz vele, de nem árt egy kurzust beiktatnod még elutazás előtt.

Az IELTS nyelvvizsgával mindenképpen hasznos tudás birtokába jutsz, a nyelvtudás fejlesztésén, szókincsbővítésen és beszédkészség-fejlesztésen alapuló tanfolyam segít abban, hogy magabiztosabban szólalj meg, választékos szókinccsel. Induló IELTS tanfolyamainkról bővebben itt olvashatsz.

Támogatás

A szüleidnek is ugyanolyan fontos kérdés, hogy itthon jársz-e egyetemre, vagy külföldön, ezért mindenképpen fontos kikérned a véleményüket ezzel kapcsolatban. Nem csak a tapasztalataikat oszthatják majd meg veled, hanem segítenek végiggondolni azokat a tényezőket, melyek diákként nem feltétlenül jutnak eszedbe. Ezek közé tartozik a távolság – gyakran meg tudnak látogatni/haza tudsz utazni?; a célország pénzügyi helyzete és az általad vállalt anyagi fedezet összefüggése; a lehetséges rokonok, családi barátok támogatása az adott országban.

GyIK

Nem egyszerű vállalás, ha külföldre költözöl és egy másik kultúrában próbálod megvetni a lábad, mindenképpen érdemes egyeztetni a körülötted állókkal, de először magadban tisztázd, mit szeretnél valójában és barátkozz a gondolattal!

Ha van még kérdésed, gyere el a következő nyílt napunkra és érdeklődj a nemzetközi tapasztalattal rendelkező tanárainknál és diákjainknál!

Hasonló cikkek