Sugár Bence: A motivációmra és a kritikus gondolkodásomra voltak kíváncsiak

2019-ben készítettük ezt a beszélgetést akkori diákunkkal.

Sugár Bence, Junior évfolyamos diákunk döntős volt a Benjamin Franklin Nyári Intézet Transzatlanti Ösztöndíj Programjának jelentkezői között. Bencét a motivációjáról, a jelentkezés folyamatáról és a felvételiről kérdeztük.

Honnan hallottál a Benjamin Franklin ösztöndíjról és miért jelentkeztél rá?

Az Engame Akadémián keresztül értesültem róla. Nagyon kivételes lehetőségnek tartom ezt az ösztöndíjprogramot, mely alapvetően 16/17/18 éves középiskolás diákoknak szól. A célja, hogy a világ minden táján élő, hasonlóan gondolkodó diákokat összehozza egy nyári együttműködés keretén belül Amerikában. Az Engame-hez hasonló oktatási módszertana van ennek az ösztöndíjprogramnak, workshopok és viták, aktív részvételt igénylő oktatás rendszerében dolgoznak együtt a diákok és a mentoraik. Fiatalos, hasonló érdeklődésű társaság, Amerikában – ez melyik diáknak ne lenne vonzó? Nemrég viszont megérkezett az értesítőm, sajnos idén nem nyertem el az ösztöndíjat, de jövőre is mindenképpen megpróbálom!

Mennyit tudtál elöljáróban az ösztöndíjról, hogyan készültél fel a jelentkezésre?

Nagyon sok segítséget kaptam az Engame-től, két éve egy volt Engame-es diák nyerte el ezt az ösztöndíjat, tőle is kaptam segítséget. Lili jelenleg Angliában tanul, úgyhogy Facetime-on tudtunk konzultálni a jelentkezés előtt, nagyon sok segítséget kaptam tőle abban, mikre érdemes odafigyelni a jelentkezéskor. A családom is természetesen támogatott mindenben, amiért szintén hálás vagyok!

Miből állt a felvételi folyamat?

Alapvetően kétlépcsős a felvételi eljárás: az első forduló írásbeli, ennek során 6-8 kérdésre kell válaszolni, itt nem lexikális tudásra kíváncsiak, inkább hasonlít egy motivációs levélhez. A motivációt, elhivatottságot vizsgálják a kérdések alapján. Én alapvetően azt írtam, hogy nagyon szeretnék felnőtt koromban pozitív befolyással bíró tagja lenni a társadalomnak és maradandó nyomot szeretnék hagyni a világban, ezért minőségi oktatásban szeretnék részesülni, mely szerintem elengedhetetlen a célom eléréséhez.

Ahhoz, hogy a szóbeli fordulóra bejussak, az írásos anyagokat, amiket beadtam, a személyes tutorommal, Austin Wagnerrel sokszor átnéztük, közösen készültünk fel, illetve Kinga, az Engame oktatási vezetője is ellátott sok hasznos tanáccsal. A szóbeli forduló egy háromfős bizottsággal zajlott. Ezt egy kötetlenebb beszélgetésként kell elképzelni, érdekelte a felvételiztetőket, hogyan gondolkozom egyes kérdésekről, pl. pozitív és negatív példákat kellett hoznom az Egyesült Államok működéséről, ugyanígy Magyarország működéséről is. Arra is rákérdeztek, hogy a saját közösségemben mit látok komoly társadalmi vagy szociális problémának, felmérve ezáltal a kritikus gondolkodásomat.

Mióta vagy Engame-es és milyen tapasztalatokat szereztél itt?

Jelenleg 11-es vagyok, ami a Junior évfolyamot jelenti az Engame Akadémián. Nagyon megszerettem az Engame-et abban az egy évben, amióta ide járok. Pont a napokban döbbentem rá arra, hogy ezek az órák, amikre járunk, sok kis lépésként vannak jelen az életünkben diákként, és amikor épp benne vagyunk, nem tűnik olyan nagy formáló erőnek, de visszatekintve a beiratkozásom napja óta eltelt időre, igen nagy fejlődésen mentem keresztül mind az angol nyelvhasználatommal kapcsolatosan, mind a gondolkodásmódomat illetően.

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Nagyon konkrét elképzeléseim még nincsenek, ezért is várom a pár hónap múlva érkező egyetemi tájékoztatókat, mindenképpen Európában tanulnék tovább. Jelenleg a legszimpatikusabb terület az üzleti terület, mely szerintem igen átfogó tudást biztosít, de egyelőre olyan sok minden érdekel, hogy most még nem köteleződnék el egy konkrét ágazat mellett sem.

Gratulálunk Bencének a részvételhez! Az erőfeszítés, amit a felkészülésbe és a jelentkezési folyamatba fektetett, mindenki számára példaértékű.

Ha téged is érdekelnek hasonló lehetőségek, és szeretnél motivált, inspiráló diákok között fejlődni, ismerd meg alternatív oktatási programunkat a következő nyílt napon!

Hasonló cikkek