Fókuszban a segítség

Beszámoló a 2018-as nyári táborunkról.

Hagyományosan megrendezésre kerülő nyári táborunkat idén augusztus első hetében a csendes és idilli bánki tó mellett töltöttük. A táborban szakmai workshopok mellett előtérbe került a fenntarthatóság kérdése is, sőt a videózásba is belekóstolhattak a diákok.

A csütörtöki program különleges volt, hiszen a Social Awareness Day keretében hét civil szervezet képviselőit láttuk vendégül, akiktől megtudhattuk, hogy mivel is foglalkozik az ő szervezetük, de izgalmas projektmunkákkal is készültek a diákok számára. Beszámolónkat olvashatod.

Diákjaink a tábor alatt főként csoportokban dolgoztak, lehetőséget kapva ezzel arra, hogy gyakorolják, milyen is egy hatékony csapat kialakítása és működése. A színes programtábla tartalmazott angol és magyar nyelvű elfoglaltságokat is, így remek alkalom nyílt mindenki számára, hogy gyakorolja a nyelvet még a nyári szünet idején is. A különböző fókuszú civil szervezetek először is bemutatták tevékenységüket, így diákjaink szembesülhettek azzal, milyen jellegű problémákon dolgoznak nap mint nap ezek a közösségek. Az emberi jogok érvényesülésének kérdése volt a nap fő témája, viszont minden egyes szervezettel egy másik nézőponton keresztül.

Vendégeink voltak csütörtökön az Amnesty International nemzetközi szervezet magyar képviselői, akiktől megtudhattuk, hogy a szervezet legfőbb célja, hogy kiálljon a világ bármely pontján az embereket érő igazságtalanságok ellen. A három projektötletből diákjaink azt választották, amiben egy 45 perces közoktatási órát kellett kidolgozniuk az emberi jogokkal kapcsolatos edukációs program keretében. Az óraterv alapján a résztvevők megismerhetik a bullying különböző formáit: a fizikális, a verbális, valamint a cyberbullyingot, és ezeknek a pszichológiai hatását. Ezt követően kis csoportokban a zaklatás körülményeit, hátterét és a megakadályozás lehetőségeit kell megvitatnia a tanulóknak. Diákjaink fontosnak tartották azt is, hogy az óra keretében olyan információk is elhangozzanak, amik elgondolkodtatják társaikat,  ezt követően pedig szituációs gyakorlattal próbálnának rávilágítani a probléma jelentőségére. A tervezetben olyan pontot is kitaláltak, aminek keretében az esetleges érintettek a helyszínen szakértői segítséghez juthatnak.

A KékPont civil szervezet képviselői is részt vettek a programon. Tőlük megtudhattuk, hogy tevékenységük főként az addikciós problémákkal rendelkező emberek segítésére irányul. A szervezet képviselőivel együtt diákjaink egy olyan ötletet dolgoztak ki, ami a már meglévő programjukra épül: a Száraz November kezdeményezésére. A Száraz November egy olyan minden évben megrendezésre kerülő figyelemfelkeltő projekt, amely során azon van a hangsúly, hogy mennyire fontos olyan szünetet tartani az életünkben, amikor tudatosan kizárjuk az alkoholt a mindennapjainkból.
Diákjaink arra helyezték a fókuszt, hogy minél inkább megkönnyítsék ezt az időszakot a résztvevők számára, így azzal az ötlettel álltak elő, hogy fesztiváljelleggel kellene felruházni a kezdeményezést. A novemberi hónapot koncertekkel és különböző kulturális programokkal tarkítanák, ahol mindenki együtt lehet és tiszta fejjel élvezheti az élet apró örömeit, egy félrecsúszott zenekari akkordot vagy a tánc örömét, ahol mindenki egyszerre lélegzik a másikkal. Különös figyelmet szenteltek arra, hogy a tervezetben kialakítsanak a fesztivál idejére egy olyan sátrat, ahol szakmai segítséget kaphat bármelyik érdeklődő.

 

Egyesek – “Veled vagyunk teljesek!” – írják a molinóik, és megtapasztaltuk, hogy valóban teljes lehet velük egy fiatal, ha arra vágyik, hogy megismerje önmagát, vagy olyan közösségek részese szeretne lenni, ahol a legtöbbet fejlődhet. Az Egyesek főként közösségépítéssel és ehhez kapcsolódó kérdésekkel foglalkozik, többek között külföldi vagy hazai önkéntes programokat bonyolítanak le, valamint fontosnak tartják, hogy a fiatalok felfedezzék a bennük rejlő erőt és tehetséget, és ezt ki is tudják aknázni az életükben. A velük dolgozó kis csoportunk szintén egy már meglévő projektnek adott új keretet. A szervezet kidolgozott egy társasjátékot, amiben a játékosok megismerhetik a szervezet működését, hitvallását és mindennapi életét is. Diákjaink ezt a játéktáblát dobták fel néhány új ötlettel, aminek köszönhetően szuperképességek szerzése, pontrendszer és ezáltal versenyhelyzet is született a játékban, ezzel ösztönözve az érdeklődőket a részvételre.

A hajléktalanság kérdése egy olyan téma, amiről nem lehet eleget beszélni, ráadásul mindannyiunk közös ügye. A segítség szándéka diákjaink részéréről sem maradt el, hiszen egyik csoportunk A Város Mindenkié egyesülettel dolgozott együtt. Az AVM a hajléktalanok jogaiért folytat küzdelmet 2009 óta főként hajléktalan vagy hajléktalanságot megtapasztalt aktivistákkal és az ő biztos lakhatással rendelkező segítőikkel. Diákjaink egy kardinális problémára próbáltak megoldást találni, így jött létre a WC-bérlet gondolata. A prezentációjuk során számszerűen felvezették, hogy milyen költségekkel jár az, ha az ember csak a nyilvános toalettekre hagyatkozhat mindennapjai során. Ezt az összeget próbálták meg optimalizálni a hajléktalanok számára azzal, hogy egy minimális költségű WC-bérletet vezetnének be, amivel az otthontalanok használhatják a nyilvános WC-ket, sőt tisztálkodási lehetőséghez is jutnának. A higiénia fenntartására pedig hajléktalanokat alkalmaznának, ezáltal is könnyítve, segítve az életüket.

Együtt könnyebb! – mondták a diákjaink a Menedék képviselőivel együtt közös prezentációjuk során. A Menedék 2015 óta dolgozik azon, hogy a menekültek életét és integrációját segítsék határon innen és túl. Az Együtt könnyebb projekt terveiből az derült ki, hogy tanulóinknak kimondottan fontos az, hogy a korosztályuk nyitott szellemiséggel fogadja a menekülteket, valamint lehetőség szerint segítse  a társadalomba való beépülésüket is. Kidolgozták egy olyan napközis tábor ötletét, aminek keretében a fiatalok és a menekültek együtt tanulnak egymás kultúrájáról és szokásairól. Közös főzések, vallási témájú előadások, táncos események és egyéb kultúrközi programok könnyítenék meg a társadalmi beilleszkedést, valamint fektetnék le a közös élethez elengedhetetlen alapokat. A szülők is szerepet kapnának a táborban, mert arra is gondoltak, hogy nyílt napok keretében ők is betekintést nyerhessenek a tábor mindennapi életébe ezzel is segítve a közös integrálást.

A UNITED for Intercultural Action egy olyan nemzetközi kezdeményezés, amelynek keretében nemzeteket átívelve próbálnak tenni egy homofóbia-, antiszemitizmus- és rasszizmusmentes világ kialakulásáért. Táborunk is vendégül látta a UNITED képviselőjét, akivel tanulóink egy olyan projektet dolgoztak ki egy már meglévő kampányuk alapján, amelynek keretében a Facebook világában is hangot emelhetünk a hate speech (gyűlöletbeszéd) ellen. A No Hate Speech nevet viselő akció diákjaink által kreált verziójában a Facebookon már meglévő hangulatjelek mellé felvennének egy olyan jelet, amivel mindenki jelölheti, ha az adott tartalom esetleg sérti valakinek a becsületét vagy jogait. A hangulatjel használatához tartozna egy online kurzus, ami 15-20 perc alatt elvégezhető a gyűlöletbeszéd különböző szegmenseiről. Aki sikeresen teljesíti a kurzust, annak megjelenik az online terében a hangulatjel, és a különböző kategóriák mentén akár közösségek is kialakulhatnak, melyekben beszélgethetnek egymással az érdeklődők. 

A politikai szabadságjogokkal kapcsolatos tervezet létrejöttét a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) csoportosulás vezényelte le. Ők diákjainkkal egy olyan koncepciót dolgoztak ki, amiben egy karikatúra-szerű karakter mindennapi életén keresztül mutatnák be, hogy milyen az az ember, aki csak egy médiumból tájékozódik. Problémafelvetésük abból indult, hogy a 40 év felettiek egy része nem  használja ki eléggé az internet adta lehetőségeket a sokszínű tájékozódásra. A videót a Facebookon terjesztenék, és az lenne a célja, hogy mindenki humorosan magára vagy családtagjára, barátjára ismerjen a sarkos jellemű karakterben, ezáltal pedig közbeszéd tárgyává váljon, hogy az egyoldalú tájékozódás magában hordozza a veszélyt, hogy fals hírekre alapozva alakuljon ki véleménye a lakosságnak.

Ahogy a képeken is látszik diákjaink nagyon élvezték a közös munkát a szervezetekkel, akiknek ezúton is szeretnénk nagyon megköszönni, hogy ellátogattak hozzánk. Diákjainkra pedig büszkék vagyunk, hogy ilyen kreatív ötletekkel sikerült előállniuk és komolyan vették a projektmunka elkészítését.

További képek elérhetőek a Facebook oldalunkon, valamint az Instagram profilunkat is érdemes követni további érdekességekért!

Hasonló cikkek