Út a Cambridge-re

Interjúnkban Class of 2014-es diákunkat, Thamó Emesét mutatjuk be, aki októberben már a University of Cambridge-en kezdi meg tanulmányait matematika szakon. Motivációiról, jövőképéről, a felvételi folyamatról faggattuk.


Engame Academy: Honnan jött az ötlet, hogy a Cambridge-re (is) felvételizz?

Thamó Emese: Több ismerősöm jelentkezett tavaly Cambridge-be és néhányan be is jutottak közülük. Főként az ő élményeik, történeteik és az egyetem jó híre motivált a jelentkezésben.

EA: Máshova is jelentkeztél vagy csak Cambridge-re?

TE: Magyarországon is szívesen tanulnék, semmi bajom az itthoni egyetemekkel. Viszont ha már külföldre megyek, akkor a legjobb egyetemre szeretnék járni. Épp ezért csak nagyon színvonalas helyeket jelöltem meg.

EA: A matematikát sokan száraz tudománynak tartják, téged mi fogott meg benne?

TE: Én azért szeretem nagyon a matekot mert nem magolós tudomány. Gondolkodom és magamtól jövök rá a megoldásokra, sok kreativitást igényel. Szerintem épp az ellenkezője a száraz tantárgyaknak. Ráadásul a matematika hagyja a legtöbb lehetőséget nyitva a későbbi továbbtanulás vagy munkavállalás tekintetében.

EA: Így kezdted a motivációs leveledet: „Suppose there is a Mathematician who solves the problems of all those and only those who cannot solve the problems for themselves. So… Can he solve his own problems?” Miért?

TE: Ez a Russell Paradox általam írt verziója. Érdekes és megkapó gondolatnak tartom, ezért esett a választásom erre az erős kezdőmondatra. Kicsit átfordítottam a matematika nyelvére és reméltem, hogy a motivációslevelem olvasói is értékelni fogják a gondolatban rejlő kreativitást.

EA: Az érettségi évében csatlakoztál az Engame programjához. Mit jelentett számodra ez az egy év az Engame Akadémián?

TE: Október közepén volt a jelentkezési határidő Cambridge-be. Úgyhogy egy hónap alatt kellett mindent megírnom és összeszednem. Szerencsére a mentorom segítségével sikerült időben elkészülnöm minden anyaggal.

Elsősorban a motivációs levelem és az ajánlásaim lettek sokkal erősebbek az Engame jóvoltából. Valószínű a motivációs levelemnek köszönhetem a cambridge-i interjút és a UCL-től kapott ajánlatomat is. Sok új embert megismertem az Engame Akadémián, Péter a mentorom is nagyon sokat és türelmesen segített. Jártam angol klubba, ami szintén hasznos volt nyelv szempontjából, nagyon jól éreztem magam.

EA: Mik a céljaid az egyetem elvégzése után?

TE: Tanár nem szeretnék lenni. Inkább az alkalmazott matematika érdekel. Gondolkozom, hogy a mesterképzést már a természettudományok területén vagy mérnöki szakon végzem, hiszen ezek is közel állnak a szívemhez. Például a biológiai matematika izgalmasnak tűnik.

EA: Az általad kedvelt tárgyakat színvonalasan tanítják itthon. Szerinted a magyar oktatási rendszer mivel segített téged a cambridge-i bejutásnál és miben hátráltatott?

TE: Nyelvi előksézítőbe jártam a középsikola elején, ami mindenképp hasznos volt számomra. Viszont a cambridge-i felvételimhez szükség van a STEP (Sixth Term Examination Paper) vizsgára, ami kicsit más tananyag mint az itthoni, de hetedik osztályos korom óta emelt szinten tanulom a matematikát és úgy érzem nagyon jó alapokat kaptam a magyar oktatási rendszerben.

EA: Mely tulajdonságaidra tekintesz úgy, hogy azok miatt jutottál be a világ egyik legjobb egyetemére?

TE: Sokoldalúnak tartom magam, de nem hiszem, hogy ez az elsődleges szempont a matek szempontjából. Sok versenyeredményem van, ami nagyon érdekli a külföldi egyetemeket, hiszen azok által tudják leginkább felmérni  a diákok tudását. Ráadásul nagyon lelkes vagyok, szeretem és élvezem a matekot .

EA: Milyen élmény volt a felvételi interjú a Cambridge-en?

TE: Az Európai Unió tagállamaiból származó diákoknak kötelező személyesen részt venni a cambridge-i felvételi interjún. Kölcsönösen szimpatikusak voltunk egymásnak a felvételi bizottsággal, egyáltalán nem volt feszültség a teremben. Két részből állt a felvételi, ahol kizárólag a szakmával kapcsolatos feladatokat kellett megoldani. Motivációs beszélgetés nem volt, szinte semmi személyeset nem kérdeztek.

EA: Kosaraztál, atletizáltál, röplabdáztál. Hogy volt időd ennyi tanulás mellett plusz foglalkozásokra?

TE: Nagyon fontos, hogy az ember kikapcsolódjon valahogy. Szerintem nem zárja ki egymást a tanulás és a sport, inkább jó kiegészítők. Mindig találtam időt olyan elfoglaltságokra, amelyeket élvezek és hasznosak számomra.

EA: Hogyan látod magad tíz év múlva?

TE: Az alapképzés után mesterképzésre szeretnék járni és a doktori is a terveim között szerepel. Viszont tíz év múlva már szeretnék egy komolyabb párkapcsolatot vagy szép családot, de nem tudom, hogy külföldön-e vagy itthon.

EA: Mit vársz a Cambridge-től?

TE: Minél több érdekes emberrel szeretnék megismerkedni és betekintést nyerni a kultúrájukba. A sportot szeretném folytatni, beállni akár az egyetem csapataiba és utazgatni.

EA: Mi vagy ki fog a legjobban hiányozni itthonról?

TE: A családom elsősorban. Bár az egyik bátyám már külföldön él és a másiknál is tervben van a külföldi továbbtanulás, szóval lehet, hogy nemsokára egyikünk sem lesz már itthon. A barátaimat is nehéz itt hagynom, van akivel több mint tizenhárom éve tanulok együtt.

EA: Mit ajánlasz azoknak a diákoknak akik Cambridge-be szeretnének jelentkezni?

TE: Mindenképpen kezdjenek el azzal a témával foglalkozni amilyen szakra szeretnének járni. Nagyon fontos, hogy minél több időt töltsenek a téma mélyebb megismerésével, hiszen csak úgy lehet bekerülni, hogyha tényleg jó vagy abban amire jelentkezel. Az angol nyelv biztonságos használata is elsődleges a felkészülésnél, 7.5-ös IELTS átlagot kérnek a 9-ből. Én azt tanácsolom, hogy minél hamarabb legyenek túl ezeken a követelményeken, nekem is kérdéses volt, hogy elfogadják-e az angol nyelvvizsgám speaking részét. Jobb ezeket a stresszfaktorokat az érettségi és az interjúk előtt letudni.

Hasonló cikkek