Kulcs a jövőhöz
21. századi kompetenciák

Alternatív oktatási programunk egyik legfontosabb fókusza a készségfejlesztés. Ez a terület magába foglal akadémiai, személyes és szociális készségeket egyaránt. Célunk, hogy felkészítsük diákjainkat arra, hogy a középiskola után magabiztosan nézzenek szembe az egyetemi élet és pályakezdés kihívásaival.

Miért fontos a készségfejlesztés?

A lexikális tudás fontos, azonban önmagában nem elég. A megszerzett tudást alkalmazni is tudni kell.

Hiába ismerjük egy háború főbb évszámait, ha nem értjük, hogy mi zajlott le valójában a háttérben. Fontos, hogy tudjuk kritikai szemmel vizsgálni a történteket, tudjunk érvelni, vitázni a témában, készíteni róla egy prezentációt, írni róla egy esszét vagy akár másokkal együttműködve feldolgozni az eseményeket. Úgy látjuk, a közoktatásban sajnos ezekre legtöbbször már nem marad elég idő.

A készségeknek fontos szerepe van a pályaorientációban is.

Aki tisztában van az erősségeivel, tudja, hogy milyen szerepben érzi jól magát, sokkal könnyebben megtalálja a hozzá illő munkakört. Ma már egyre kevésbé jellemző a lineáris karrierút, sokkal gyakoribb, hogy többször váltunk pályát az életünk során. Így az átváltható, más kontextusban is használható készségek szerepe felértékelődik.

Hogyan fejlesztjük a készségeket?

Az Engame Akadémián a készségfejlesztés szorosan összefonódik a lexikális tudás megszerzésével, hiszen a tartalom-fókuszú órák a diákok aktív közreműködésével valósulnak meg. Fontosnak tartjuk, hogy az akadémiai készségek (például gondolkodás, írás, nyilvános beszéd, vita stb.) mellett, a diákjaink személyes és szociális kompetenciái is fejlődjenek. Ezek a foglalkozásaink többségén integráltan jelennek meg, de vannak dedikált készségek fejlesztésére fókuszáló programjaink is.

Interaktív foglalkozások

A kis létszámú csoportokban a diákok nem passzív befogadók, hanem aktív résztvevői az óra menetének. Az interaktív gyakorlatok révén megtanulnak csapatban dolgozni, kifejezni a véleményüket, másokra reflektálni, hatékonyan kommunikálni és döntéseket hozni.

Készségfejlesztő workshopok

Fő foglalkozásaink mellett diákjaink kifejezetten készségfejlesztő workshopokon is részt vehetnek. Számos témában szervezünk ezt támogató foglalkozásokat, például prezentációs technikák, stressz- és időmenedzsment, asszertív kommunikáció, valamint akadémiai- és kreatív írás. Az utolsó évben olyan workshopokat is tartunk, amelyek célzottan a felvételi során, egyetemi évek alatt és a munkavállalás során elengedhetetlen készségek fejlesztésével foglalkozik.

Projekt

Az önálló projektek lehetőséget adnak a kompetenciák további fejlesztésére, gyakorlására. Egyéni munkájuk során a diákok olyan kulcsfontosságú készségeket használnak, mint a tervezés, kreativitás, kritikai gondolkodás, hatékony időgazdálkodás, a direkt visszajelzés kezelése és az abból való tanulás.
Néhány példa korábbi diák projektekből: gyermekkönyv készítése, Engame logó gyártása CNC esztergagéppel, összehasonlító kutatás a holland és japán tömegközlekedésről, adománygyűjtő séta szervezése, ruha kollekció tervezése.

Diákklubok

Klubjaink tagjai maguk döntenek arról, hogy milyen témákat szeretnének feldolgozni a találkozók alkalmával, vezetőik maguk is diákok. A klubokhoz való csatlakozás újabb alkalom a szervezés, problémamegoldás, együttműködés és egyéb kulcsfontosságú készségek gyakorlására. Sok diákklub közös projekteken is dolgozik a tanév során. Legnépszerűbb klubjaink közé tartozik a nyilvános beszéddel foglalkozó Gavel Club, ami a Toastmasters első magyar ifjúsági szervezete, a vita club, és a business diákklub.
A konkrét készségekre koncentráló klubok mellett a szabadidős tevékenységekkel foglalkozó klubok is igen népszerűek, a filmklub tagjai 2-4 hetente néznek és elemeznek filmeket, de szerveztek már az összes Engames diák számára szóló film maratont is.

Milyen készségeket fejlesztünk?

Akadémiai készségek

Személyes készségek

Személyközi kompetenciák

Olvasnál a témában?